Εκλογές: Τα μυστικά της πρώτης Κυριακής και ο στόχος του δεύερου γύρου
O χρόνος των εκλογών κοντοζυγώνει και το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιπλώνει σταδιακά τη στρατηγική με την οποία θα φτάσει στην κάλπη της απλής αναλογικής. Το βασικό σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου, προκειμένου σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης να ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 14 ή 21 Μαΐου. Σε μια τέτοια περίπτωση η προκήρυξη των εκλογών πρέπει να γίνει το διάστημα από τις 10 έως τις 19 Μαρτίου και αφού μέχρι τότε έχουν κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες (π.χ. ποσοστό αύξησης κατώτατου μισθού).
Οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ και η επιτροπή εκλογικού αγώνα, υπό τον Γιάννη Μπρατάκο, κλείνει εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα ψηφοδέλτια και τη στρατηγική. Παράλληλα αναλύονται διεξοδικά όλα τα δεδομένα, καθώς το γεγονός πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική ανακατευτεί την πολιτική «τράπουλα».
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοφόροι που θα θελήσουν να στείλουν ένα... μήνυμα στην κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής. Δηλαδή να επιλέξουν κάποιο μικρότερο κόμμα με τη λογική πως στην δεύτερη αναμέτρηση - που θα κρίνεται η αυτοδυναμία - μπορούν να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία.
Το κυβερνών κόμμα ξορκίζει την λεγόμενη χαλαρή ψήφο και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν πρόκειται για διπλές εκλογές αλλά ουσιαστικά για μια εθνική κάλπη. Αυτό είναι κάτι που θα υπογραμμίζεται όλο και εντονότερα το επόμενο διάστημα και στόχος είναι με μια σειρά κινήσεων (θεματικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, περιοδείες, σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ) να αυξηθούν τα ποσοστά της συσπείρωσης.
Ουσιαστικά η πρώτη κάλπη είναι και η κρισιμότερη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική του πρώτου κόμματος αλλά και η διαφορά από το δεύτερο, που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία. Ένα ποσοστό που θα μπορούσε να είναι «διαβατήριο» για τον γαλάζιο στόχο για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές θα μπορούσε να είναι το 33%. Από εκεί και πέρα ένα χαμηλότερο ποσοστό θα δυσκόλευε ιδιαίτερα αυτό το στόχο στην δεύτερη αναμέτρηση, ενώ ένα υψηλότερο ποσοστό θα διευκόλυνε εξαιρετικά τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος.
Να σημειωθεί πως σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης η επόμενη αναμέτρηση θα γίνε με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020, με το ποσοστό της αυτοδυναμίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 11% απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 37.3% για την αυτοδυναμία, ενώ αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 9% για τους 151 βουλευτές πρέπει το πρώτο κόμμα να φτάσει το 37,7%.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για μια μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Ωστόσο από το γαλάζιο στρατόπεδο φαίνεται πως κρατούν… ζεστη μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παρά το ό,τι οι σχέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι σε καθόλου καλό σημείο λόγω των παρακολουθήσεων.
Πάντως το άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η εκτίμηση είναι πως εκεί θα κριθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα. «Κατάφερα να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ένα κεντροδεξιό κόμμα στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις ερχόμενες εκλογές» σημείωσε από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μια πρόγευση της στρατηγικής, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
Γιατί δεν μπορεί να… σέρνεται η εκλογολογία
Το momentum της επόμενης αναμέτρησης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, καθώς δεν μπορεί να σέρνεται η εκλογολογία για πολύ ακόμα. Άλλωστε όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές τόσο οι υπουργοί και οι βουλευτές θα ρίχνονται στο κυνήγι του σταυρού και θα γίνεται όλο και εντονότερος ο κίνδυνος να κατεβάσουν μολύβια.
Παράλληλα μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος δεν βοηθά και την οικονομία, καθώς μια σειρά θεμάτων εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε αναμονή. Για παράδειγμα ο στόχος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας πάει για μετά τις εκλογές, ενώ και στο επενδυτικό τερέν είναι δεδομένο πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο ένα καθαρό μετεκλογικό τοπίο. Η παράμετρος οικονομία είναι άλλωστε αυτή που βγάζει από την εξίσωση οποιαδήποτε σκέψη για τρίτες κάλπες και με βάση αυτά τα δεδομένα κυβέρνηση και αντιπολίτευση καλούνται να κάνουν τον σχεδιασμό τους.
Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Μία «καυτή εβδομάδα» ξεκινά αύριο για την κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την πρώτη από τις θεματικές συνεντεύξεις τύπου για θέματα οικονομίας, απασχόλησης και αγοράς εργασίας. Θα ακολουθήσουν ανάλογες συνεντεύξεις το επόμενο διάστημα για μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, από τα εθνικά θέματα μέχρι ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής συνοχής.
Στις 25 και 26 του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία την Κρήτη, ενώ όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι επισκέψεις σε περιοχές όλης της χώρας. Σε αυτές τις νέου τύπου περιοδείες ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από κλιμάκια υπουργών και βουλευτών, έχει σειρά επαφών και δίνει και συνέντευξη τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τέλος να σημειωθεί πως θα ακολουθήσει στις 28 του μήνα επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Δείτε επίσης
- Super League: Πρώτος και καλύτερος αποχαιρετά το 2024 ο Ολυμπιακός (hl)
- Γ’Εθνική: Ήττα για τον ΑΟΤ στο ντέρμπι του Ηρακλείου
- Euroleague: Έπιασε...κορυφή με καθοριστικό Φουρνιέ (hl)
- Europa Conference League: “Ντόρτια” πρόκρισης για τον επιβλητικό ΠΑΟ (HL)
- Εuroleague: Ισοπέδωσε τη Μπασκόνια αλλα έχασε τον Λεσόρ ο ΠΑΟ (HL)
Σχετικά άρθρα
- Ο Μιχάλης Φανουράκης Υποψήφιος με την Παράταξη «Φαιστός-Συμμαχία Προόδου» του Γιάννη Μαθιουδάκη
- Η Μαρία Μαθιουδάκη Δρουγκάκη υποψήφια με την Παράταξη «Φαιστός-Συμμαχία Προόδου»
- Εκλογές 2023 – Κρήτη: Πιθανή η ανατροπή στο Ηράκλειο μετά την επανακαταμέτρηση ψήφων
- Εκλογές: Στο 29,13% η συμμετοχή στις 13:30 το μεσημέρι-Πρώτο σε προσέλευση το Ηράκλειο
- Η Συμμαχία Πράσινο & Μωβ συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές με 259 υποψηφίους