Εκλογές: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετα την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ απο τη Βουλή
Φωτιά στην πολιτική σκηνή έχει βάλει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ζητώντας να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Από την κυβερνητική πλευρά υπήρξαν σφοδρά πυρά και επιλέγεται μια στρατηγική σκληρής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς εκτιμάται πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.
Μία ανάσα πριν από τις επόμενες εκλογές από το γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το λεγόμενο αντι - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να επαναπροσεγγίσουν ψηφοφόρους που το 2019 είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα. Ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα ήταν η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που μίλησε για «τραμπισμό αλά γκρέκα» και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «κατήφορο». Μάλιστα ασκείται έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «προχωρά σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της ελληνικής δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης».
Σε ανάλογη ρητορική - και με στόχευση κυρίως τους κεντρώους - θα επιμείνει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας να πρεσάρει την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ένα νομοθετικό μαραθώνιο και μάλιστα οι επόμενες κινήσεις θα συζητηθούν αύριο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Βαρύτητα θα δοθεί σε μια σειρά μέτρων οικονομικού περιεχομένου, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα κλειδώσει ένα πρόσθετο πλέγμα στήριξης. Μεταξύ άλλων θα περάσουν από την Βουλή η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και η ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν πήραν ζεστό χρήμα (καθώς η αύξηση έμεινε στα χαρτιά). Επίσης μένει να φανεί αν θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το πακέτο μέτρων, για παράδειγμα με μία ενίσχυση πριν από το Πάσχα.
Μέσα από αυτό το θετικό αφήγημα το κυβερνών κόμμα σκοπεύει να απαντήσει στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανηφορική πορεία των τιμών. Θα επιχειρήσει δηλαδή μια αντεπίθεση, εξαπολύοντας πυρά στην Κουμουνδούρου πως δεν ψηφίζει μια σειρά διατάξεων που έχουν ως στόχο την στήριξη των νοικοκυριών.
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως η μετωπική με το ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει τους γαλάζιους ψηφοφόρους και περιορίζει το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου στις εκλογές της απλής αναλογικής. Άλλωστε το ποσοστό της πρώτης κάλπης θεωρείται κρίσιμο για την Πειραιώς, που βλέπει διπλές εκλογές και εκτιμά πως μια καλή επίδοση στον πρώτο «γύρο» μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην δεύτερη αναμέτρηση
Πάντως παρά το ό,τι από το κυβερνών κόμμα επιλέγουν μια απευθείας σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν μια εκ διαμέτρου αντίθεση στρατηγική ως προς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα αποφεύγουν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση για δύο λόγους : πρώτον δεν θέλουν να περάσει στο κεντρώο κοινό μια εικόνα γαλάζιας απομόνωσης και δεύτερον μόνο προβλέψεις μπορεί να γίνουν για το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης. Επομένως, δεν μπορεί να κλείσει οριστικά το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συζήτησης με την Χαριλάου Τρικούπη, αν και κεντρικός στόχος της Πειραιώς είναι η αυτοδυναμία.
Εκλογικοί.. γρίφοι
Χωρίς τέλος είναι η συζήτηση για το πότε ακριβώς θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χθες πως κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα. Όπως ήδη αναφέρθηκε η κυβέρνηση βλέπει διπλές κάλπες και χαράσσει ανάλογη στρατηγική.
Το κυρίαρχο σενάριο- προβλέπει κάλπες στις αρχές Απριλίου (πιθανότατα στις 9 του μήνα), κάτι που σημαίνει πως θα κλείσει η Βουλή γύρω στις 10 Μαρτίου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δεύτερες κάλπες - εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση - θα γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαΐου. Δυσκολότερο θα ήταν να γίνουν οι πρώτες εκλογές το Μάιο, καθώς η δεύτερη αναμέτρηση-λόγω των πανελλαδικών- θα έπρεπε να γίνει στο τέλος Ιουνίου.
Δεδομένο πάντως είναι πως το επόμενο διάστημα οι κομματικές μηχανές θα ανεβάσουν ταχύτητες και σταδιακά θα ανακοινώνονται νέες υποψηφιότητες (μάλιστα αναμένεται άμεσα να δοθούν στην δημοσιότητα ονόματα). Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατάρτιση του γαλάζιου προγράμματος, με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στο οικονομικό σκέλος των προτάσεων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις