Εκλογές: Οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων- H “μάχη” της Κρήτης
Σε πλήρη κινητικότητα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων βρίσκονται όλα τα κομματικά επιτελεία στο φόντο βολιδοσκοπήσεων και ζυμώσεων ανά την επικράτεια, καθώς και δημοσκοπήσεων, οι οποίες τρέχουν (και) σε τοπικό επίπεδο. Σε έναν έτσι κι αλλιώς προεκλογικό χρόνο και παρά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντά πλέον – με τα δικά του λόγια – «μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», η εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο και συγκεκριμένα για εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές φθινόπωρο, καταγράφεται τόσο στη νεοδημοκρατική έδρα στην Πειραιώς όσο και στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι ειδικοί συμβολισμοί μέσα από ονόματα-έκπληξη που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια για τις επόμενες κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν, φαίνεται να αποτελεί κοινή επιδίωξη για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Νέα Δημοκρατία
Πρόσωπα με συμβολισμό
Πρόσωπα που θα σηματοδοτούν τον κεντρώο προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλα που θα φέρουν «συμβολισμούς», μαζί με εκείνα από τη γαλάζια βάση, βρίσκονται στο ραντάρ της ΝΔ, η οποία σβήνει και γράφει ονόματα, έχοντας το προσχέδιο των ψηφοδελτίων σε «προχωρημένο στάδιο», όπως λένε αρμόδιες πηγές. Βαρόμετρο αποτελεί σίγουρα η Αττική όπου η τράπουλα ανακατεύεται αρκετά κατά τόπους και κρύβει δύσκολες μάχες ενώ ζητούμενο του Μαξίμου είναι τα κάθε λογής… ανοίγματα – στον χώρο του Κέντρου, σε γυναίκες και νέους – χωρίς εκπτώσεις στη γαλάζια συσπείρωση. Ο Μητσοτάκης έχει ανοίξει τον χορό ανακοινώνοντας υποψηφιότητες εξωκοινοβουλευτικών στελεχών σταδιακά από τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να τους δώσει χρόνο, κατά την επίσημη γραμμή, ώστε να δουλεύουν επισήμως στις εκλογικές περιφέρειες. Ταυτόχρονα στο γαλάζιο στρατόπεδο οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να εκτιμήσουν καραμπόλες, συμμαχίες και εξελίξεις, διαβάζοντας εικόνες και γεγονότα (και) υπό το πρίσμα των ψηφοδελτίων. Είναι ενδεικτικές οι παρασκηνιακές συζητήσεις μετά την παραίτηση του δικηγόρου Σπύρου Καρανικόλα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πιθανότητα μεταγραφής του – δεν επιβεβαιώνεται ούτε όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο –, για παράδειγμα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας (σύμφωνα με κάποιες «φωνές), όπου πάντως μια θέση… απελευθερώνει η απόφαση του διευθυντή Τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού να μην τρέξει για τον σταυρό. Αντίστοιχα, συζητήσεις ξεσηκώθηκαν (και τότε χωρίς διαψεύσεις ούτε επιβεβαίωση) με την παρουσία της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη στο συνέδριο της ΝΔ, ενώ θεσμική θέση μακριά από την ονοματολογία κρατά εδώ και εβδομάδες ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου στο πρέσινγκ των συνομιλητών του για το αν προχωρά η ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Σε ό,τι αφορά τον Μητσοτάκη, κοιτάζει οπωσδήποτε στην Κρήτη (ως μία από τις τρεις περιφέρειες) και δίνει σημασία στην πλήρη αναμόρφωση του Επικρατείας – εκεί όπου σίγουρα δεν θα βρεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία το ζύγισε και αποφάσισε οριστικά την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ούτε Επικρατείας ούτε Βόρειος Τομέας παίζει πλέον για τον Νίκο Παπαθανάση, αντίθετα ισχυρό σενάριο παραμένει το Επικρατείας για τον Κυριάκο Πιερρακάκη (αν και τον ενδιαφέρει πρωτίστως η Α’ Αθήνας και μελλοντικά εκεί θα «τρέχει»), καθώς και για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, παρά την εναλλακτική της Λακωνίας. Πέρα από τους νυν βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικούς της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν επίσημα, έμφαση δίνεται σε πρόσωπα προερχόμενα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς «παίζουν» δυνατά ονόματα αντιπεριφερειαρχών, όπως της Βούλας Πατουλίδου (Θεσσαλονίκη), αν και εμφανίζεται να προτιμά συνέχεια την Περιφέρεια, του Αγγελου Χαριστέα για τον οποίο ενημερωμένες πηγές λένε ότι «μετριέται» στην Α’ Θεσσαλονίκης, του Γιώργου Δημόπουλου (Α’ Αθήνας) και δημοτικών συμβούλων όπως ο Χρήστος Τεντόμας (Α’ Αθήνας) και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ασκληπιείου Βούλας, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης (Νότιος Τομέας). Επίσης από οργανισμούς και γενικές γραμματείες: η Βίκυ Λοΐζου (Κυκλάδες), η Αθηνά Καλύβα (Θεσπρωτία) ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης (Χανιά), ο γεωλόγος – περιβαλλοντολόγος πρώην διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος (Δυτική Αττική), ο οικονομολόγος, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΠ Νίκος Καλάκος (Ηλεία), ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα από το Μπουρούντι, που είναι στέλεχος στην Υπηρεσία Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στις γαλάζιες λίστες αναμένονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των νοσηλευτών Ελλάδας Δημήτρης Σκουτέλης (Α’ Αθήνας), ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας (Βόρειος Τομέας), ο παραιτηθείς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνης Παππάς (Β’ Θεσσαλονίκης) κ.ά.
ΣΥΡΙΖΑ
Ολα έτοιμα μέχρι τέλος Ιουλίου
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή οι προτάσεις των υποψηφιοτήτων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου και να λαμβάνουν υπόψη τη «νέα αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνία» που πρόκυψε μετά το συνέδριο. Καταρχάς, πρόσωπα που σημείωσαν πρωτιές στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα δώσουν τη μάχη του σταυρού. Οπως η Εφη Αχτσιόγλου που πάει για τον Δυτικό Τομέα Αθήνας αλλά και η Ρένα Δούρου, με ανεβασμένες τις μετοχές της μετά την αθώωση για τις καταστροφές στη Μάνδρα. Εδώ όλα δείχνουν πως ο διαγραφείς από την ΚΟ του κόμματος Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επίσης θα παλέψουν για τον σταυρό. Στον Νότιο πάλι τομέα θα είναι υποψήφιοι όλοι οι νυν (Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μπαλάφας, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώργος Μουζάλας), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης. Στον Βόρειο Τομέα υποψήφιος θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι εδώ η νέα υποψηφιότητα και ήδη κάνει περιοδείες ενώ θα κατέβει εκ νέου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Η Α’ Αθήνας θα έχει τη δική της μάχη αν και ιστορικά στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Το ερώτημα εδώ είναι αν θα κατέβει ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Α’ Αθήνας. Νέα ονόματα και εκλεγμένοι στην ΚΕ είναι η Μάγκυ Δούση, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, αλλά και η πολιτική επιστήμονας και εκ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα. Σε αυτή την κατεύθυνση στις λίστες του κόμματος φέρεται να είναι ο σύμβουλος του Τσίπρα, καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης (ακούγεται για Κεφαλονιά ή για Α’ Αθήνας), ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας (για Επικρατείας) και η αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Ο πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, έχει αυξημένες πιθανότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. Για το Επικρατείας, αν τελικά δεν κατέβει στο Ρέθυμνο, ακούγεται το όνομα του Ευάγγελου Αποστολάκη, ενώ στην Κρήτη νέο πρόσωπο είναι στο Ηράκλειο η γιατρός Κορνηλία Μακρή.
ΠΑΣΟΚ
Στοίχημα η γενιά των 40ρηδων
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπου το βάρος έχει πέσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά εκεί που τα ποσοστά πρέπει να ενισχυθούν, στοίχημα είναι η συμμετοχή της γενιάς των σαραντάρηδων, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χειρίζεται προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Τα δύο (μέχρι τώρα) πρόσωπα της διεύρυνσης, ο Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Κωνσταντίνα Αδάμου, πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25, προετοιμάζονται για τις λίστες της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος ακούγεται για την Α’ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Χάρη Καστανίδη, τον Αντώνη Σαουλίδη, την Πέννυ Δαλαμπούρα και τον Κυριάκο Κυριάκο, ενώ η δεύτερη για τη Β’ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τον διευθυντή της ΚΟ, Θανάση Γλαβίνα. Ενα πρόσωπο που αναμένεται να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής, στην οποία θα είναι υποψήφιοι ο τέως γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Γιάννης Σμέρος, είναι ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος.
Για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας συζητάει η Μιλένα Αποστολάκη, ώστε να συμπληρώσει τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παναγιώτη Βλάχο και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Για την ίδια περιφέρεια ακουγόταν η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να «μετακομίσει» τελικά στη Δυτική Αττική, μαζί με τον Δημήτρη Παπαγιάνναρο.
Στον Νότιο Τομέα, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στην Τόνια Αντωνίου, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Στέφανο Ξεκαλάκη και την Αναστασία Σιμητροπούλου, ενώ στον Δυτικό Τομέα ανάμεσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ υποψήφιος συζητά να είναι και ο Θανάσης Κατερινόπουλος. Στην Α’ Αθήνας εκτός από τον Κώστα Σκανδαλίδη, το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τον Παύλο Γερουλάνο, τη Ζέφη Δημαδάμα και τα μέλη του ΠΣ, Ρωξάνη Μπέη και Δημήτρη Οικονόμου. Στην Α΄ Πειραιά συζητιέται το όνομα του Παναγιώτη Φασούλα και στη Β΄ του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Γιώργου Τράπαλη. Στην Κρήτη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ηράκλειο, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Φραγκίσκο Λαμπρινό.
Γιατί στη ΝΔ θεωρούν ότι σε αυτές τις εκλογές θα έχουν ευκαιρία για πρωτιά στην Κρήτη
Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό της ΝΔ κατέχει η Κρήτη, καθώς η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη, «την μεγαλύτερη ευκαιρία για πρωτιά». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λόγω και της ιδιαίτερης καταγωγής του, επαναπατρίζει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αναδιαμορφώνοντας το σκηνικό. Πλέον, η Κουμουνδούρου πιέζεται σε μια περιοχή στη οποία εκτιμούσε ότι έχει προνομιακή παρουσία και το «παιχνίδι» ξεκινά από την αρχή.
Δημοσκοπήσεις: Πρώτη η ΝΔ σε 3 από τους 4 νομούς της Κρήτης
Μεγάλη σημασία για το αποτέλεσμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του δίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ήδη από το 2019 είχε βάλει ως στόχο η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα στο νησί. Αυτό δεν κατέστη εφικτό στις προηγούμενες εκλογές παρά την άνοδο των ποσοστών της κεντροδεξιάς και έστω με οριακή διαφορά στους δύο από τους τέσσερις νομούς πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο δείχνουν ότι η ΝΔ είναι πρώτη σε τρεις από τους τέσσερις νομούς και υπολείπεται στο Ηράκλειο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης πόλης για την διεξαγωγή ενός εκ των προσυνεδρίων του κόμματος στο οποίο μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στην Κρήτη με τη ΝΔ
Άλλωστε, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Κρήτη ως πρωθυπουργός και έχει «τρέξει» έργα υποδομής όπως ο ΒΟΑΚ δείχνοντας το ενδιαφέρον του για το νησί. Επίσης, συζητείται η μία από τις τρεις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιος να είναι το Ηράκλειο, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας να «βαφτεί» γαλάζιο το βράδυ των εκλογών ένα από τα παραδοσιακά κάστρα της Κεντροαριστεράς. Υποψήφιοι στον ίδιο νομό θα είναι ξανά οι νυν βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης, ενώ αναζητούνται ονόματα για να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για επικράτηση της ΝΔ στην Κρήτη διαδραματίζει και η Ντόρα Μπακογιάννη που θα είναι εκ νέου υποψήφια στα Χανιά. Το 2019, την πρώτη φορά που διεκδίκησε την ψήφο των συμπατριωτών της, ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος πάνω από δέκα μονάδες. Υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ενώ από πολλούς θεωρείται κλειδωμένη και η υποψηφιότητα του Δημήτρη Καμπουράκη. Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι η ΝΔ έχασε την πρώτη θέση για μερικές χιλιάδες ψήφους εκλέγοντας βουλευτές τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Γιάννη Πλακιωτάκη, αντίστοιχα.
Στο καλεντάρι των κομματικών και κυβερνητικών περιοδειών το επόμενο διάστημα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Λακωνία, η Αρκαδία, η Ημαθία, η Ηλεία, η Καρδίτσα, η Ροδόπη, η Λάρισα και η Εύβοια.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις