Εκλογές 2023: Οι διπλές κάλπες, η αυτοδυναμία και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

  16 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές 2023: Οι διπλές κάλπες, η αυτοδυναμία και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Διπλές κάλπες βλέπουν στο Μαξίμου, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής και επομένως θα απαιτηθεί μια ακόμα αναμέτρηση. Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για κάλπες είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο. 

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εστιάσει στη σημασία των πρώτων εκλογών, καθώς από το αποτέλεσμα αυτό θα υπάρξει μία καθαρή εικόνα για την δυναμική των κομμάτων. «Δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη ημέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων» έχει χαρακτηριστικά  σημειώσει.

Στη Νέα Δημοκρατία ξορκίζουν την χαλαρή ψήφο και θέλουν να πετύχουν μια καθαρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προκειμένου να φτάσουν στις δεύτερες εκλογές με ένα αφήγημα αυτοδυναμίας. Στο πλαίσιο αυτό όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο εντονότερα θα μπαίνει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και το ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»  

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει την Πειραιώς είναι ποιο θα είναι το γαλάζιο ποσοστό στη δεύτερη κάλπη, καθώς από εκεί θα εξαρτηθεί  το πως θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό τοπίο. Υπενθυμίζεται εδώ πως η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει  με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το 2020 και πιθανότατα θα απαιτηθεί ένα ποσοστό μεταξύ  στο 37% με 38% για την αυτοδυναμία (ποσοστό πάντως που δεν είναι σταθερό καθώς εξαρτάται από την δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής). 

Δεδομένο είναι πως ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία και με ανάλογο ρητορική θα φτάσει μέχρι την κάλπη. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»  σε ερώτηση αν αποκλείει συνεργασία με άλλο κόμμα,  υπογράμμισε «δεν  αποκλείω τίποτα γιατί, όπως είπα, μετά τη δεύτερη κάλπη μπορεί αυτό να μας το επιβάλει ο ίδιος ο λαός».  

Το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται κατηγορηματικά και από τα δύο κόμματα. Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης λέει όχι στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, εξέλιξη άλλωστε πως θα έβαζε τέλος στις σχέσεις της Ν.Δ. με το κεντρώους ψηφοφόρους. 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «απέχουμε πολύ ακόμα από το να μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί μετά τη δεύτερη κάλπη». Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς γνωρίζουν πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι δύσκολο να ληφθεί απόφαση για τρίτες κάλπες.  

 
AD
AD
AD
AD
AD
AD

Ωστόσο η οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι εύκολο να ευδοκιμήσει, καθώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει δημιουργήσει βαθύ ρήγμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ένα τεράστιο λάθος, ωστόσο ακόμα δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που αυτή αποφασίστηκε. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων και μένει να φανεί αν από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ - που έγιναν πριν από την γνωμοδότηση Ντογιάκου - έχουν προκύψει στοιχεία για άλλες παρακολουθήσεις. 

Να σημειωθεί τέλος πως από την κυβέρνηση ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη. «Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Νομίζω η πρόταση αυτή τα λέει όλα» ανέφερε σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η ρύθμιση  θα παρουσιαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το κρίσιμο δίμηνο 

Από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών μέχρι την δεύτερη κάλπη (εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση) θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου  δυο μηνών. Ειδικότερα από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα μεσολαβήσουν από 21 ημέρες το λιγότερο μέχρι 30 ημέρες μάξιμουμ. 

Μετά τις εκλογές ξεκινάνε οι διερευνητικές εντολές που δίνονται με τη σειρά στα τρία πρώτα κόμματα. Ο αρχηγός του κάθε κόμματος μπορεί να κρατήσει μέχρι τρεις ημέρες την εντολή αλλά μπορεί εφόσον θεωρήσει πως δεν υπάρχει περιθώριο να σχηματίσει κυβέρνηση να την παραδώσει μέσα στην ίδια ημέρα. 

Μετά τις διερευνητικές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαβουλευθεί  με  τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και αν δεν βγει λευκός καπνός  θα αναθέσει σε ένα εκ των προέδρων  του Ελεγκτικού  Συνεδρίου ή του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Αρείου Πάγου  τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. 

Θα πρέπει επίσης να εκδοθούν τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου και η ανακήρυξη των επιτυχόντων βουλευτών, η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου και η εκ νέου διάλυση της Βουλής. Ουσιαστικά από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες κάλπες ακόμα και αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες απαιτείται ένα διάστημα που θα φτάσει σχεδόν τις 40 ημέρες. Επομένως από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση των δεύτερων χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 60 ημερών (στην καλύτερη περίπτωση).

 

  16 January, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα