Εκεί που τους....χρωστούσανε τους πήραν και το βόδι!

Κώστας Α.Μπογδανίδης  20 February, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Εκεί που τους....χρωστούσανε τους πήραν και το βόδι!

Πώς η κυβερνώσα αριστερά έχασε το ηθικό και επικοινωνιακό πλεονέκτημα τόσο γρήγορα

Επί δεκαετίες η Αριστερά, στην Ελλάδα, είχε το “ηθικό πλεονέκτημα”. Τα τελευταία χρόνια κατάφερε, για πολλούς και διαφόρους, λόγους να αποκτήσει και επικοινωνιακό αβαντάζ. Σε ό,τι και να λεγε, σε ό,τι και να έκανε είχε ξεκάθαρο προβάδισμα, έναντι των αντιπάλων της! Κοινός παρανομαστής το γεγονός ,φυσικά, ότι δεν είχε κυβερνήσει και άρα ποτέ δεν είχε δοκιμαστεί πρακτικά, να δούμε δηλαδή πόσα...απίδια βάνει ο σάκος, που λέει κι ο λαός μας.

Και έφτασε η ώρα που η Αριστερά έγινε κυβερνώσα. Αν και ορισμένοι αμφισβητούν και τον όρο “Αριστερά” και το “κυβερνώσα”, άλλη είναι η ουσία: στο σκληρό γήπεδο της πραγματικής  πολιτικής ,με ταχύτατο ρυθμό, χάνει τα πλεονεκτήματά της! Είναι βεβαίως , για να είμαστε δίκαιοι και ο πολιτικός χρόνος, που είναι πια συμπυκνωμένος, είναι και η συγκυρία τέτοια ,που δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση όφειλε να είναι υποψιασμένη, να το ξέρει από τότε που υπέθαλπε ακρότητες, που ξήλωνε πεζοδρόμια για το κάθε τι…

Καταρχάς το ηθικό πλεονέκτημα το έχασε νωρίς: λίγο με τα Πόθεν Εσχες των υπουργών της, λίγο με τα λεφτά της μαμάς Βαλαβάνη, την κομματικοποίηση της διοίκησης και με τους διορισμούς των δικών μας παιδιών έδειξε ότι “είναι μια από τα ίδια”, δεν διαφέρει από τους προηγούμενους οι οποίοι εκδιώχθηκαν πυξ λαξ από τον ελληνικό λαό.

Της απέμεινε το επικοινωνιακό πλεονέκτημα στο οποίο, είναι αλήθεια, ότι ορισμένα στελέχη της φαινόταν να είναι “γραν μετρ”. Αλλά εσχάτως τα πράγματα αλλάζουν άρδην! Ακόμη και στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση έχει δίκιο, θα τολμούσα να πω και 100% δίκιο, καταφέρνει να το χάσει! Κάτι Κατρούγκαλοι, Αποστόλου, Βερναδάκηδες και Πολάκηδες καταφέρνουν να τη στέλνουν στο καναβάτσο , ακόμη κι εκεί που έχει πάρει ιδανική θέση και ετοιμάζεται να ρίξει ένα γερό...δεξί κροσέ!

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι , για παράδειγμα, το χάος του τηλεοπτικού τοπίου και η πρόθεσή της να βάλει τάξη! Και μόνο ,όμως, ο τρόπος που το χειρίζεται, οι κορώνες για διαπλοκές και νταβατζήδες -το έκαναν κι άλλοι…- με γραμμές τύπου “εμείς κανονίζουμε την αγορά με 4 άδειες” , θα παίζουμε τα νταούλια και θα χορεύουν, δίνει την εντύπωση πως κι εδώ μια από τα ίδια θα είναι. Το χάος θα γίνει …δικό μας “χάος”, “δική μας διαπλοκή”, γιατί η κυβέρνηση αφήνεται στις εντυπώσεις, καταξοδεύεται στις πομφόλυγες και δεν κοιτά την ουσία. Που έχει να κάνει με τον έλεγχο και μόνο του Κράτους, η Πολιτεία δεν κάνει τον καναλάρχη, οφείλει να βάλει τους κανόνες και όποιος “πιστός και σοβαρός” προσέλθει! 

Και το πιο πρόσφατο παράδειγμα επικοινωνιακού κάζου. Η περίπτωση Σφακιανάκη. Ο στρατηγός μετακινήθηκε από τη θέση, που ήταν εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια –στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος- όπως είχε δικαίωμα η ηγεσία να πράξει. Θα έλεγα και υποχρέωση! Η κυβέρνηση είναι εκείνη ,που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, που αποφασίζει ποιος θα πάει που. Όταν όμως έχεις ένα αξιωματικό που κάνει “γκελ” στην κοινωνία, έχει αντικειμενικά προσφέρει και γενικότερα ήταν ένα από τα θετικά πρόσημα μιας παρεξηγημένης, πολλές φορές, Αστυνομίας, δεν το χειρίζεσαι “κατινίστικα”. Ούτε με διαρροές, ούτε με κορώνες τύπου “παίρνουμε τους καλύτερους και όχι αυτούς που κάνουν δημόσιες σχέσεις”! Δεν εμφανίζεται ο υπουργός να τσακώνεται με τους…υφισταμένους του (συνέχιζε και σήμερα το πρωί να κάνει δημόσιες δηλώσεις! ). Διότι έτσι πετυχαίνεις το αντίθετο: Από εκεί που σου χρωστάνε σου παίρνουνε και το βόδι!

ΥΓ: Για το πόσο καλός ή όχι αξιωματικός είναι ο Σφακιανάκης δεν έχει νόημα να συζητάμε. Διότι και ο ίδιος ο στρατηγός για λόγους αυτοπροστασίας, δεν έπρεπε να μείνει στην ίδια θέση, στην υπηρεσία ,που ο ίδιος έφτιαξε από το μηδέν. Μετά από τόσα χρόνια σε ένα πόστο ,όπου κάνεις μια επιτυχημένη διαδρομή, θα έπρεπε, λογικά, να υπήρχαν πολλοί άξιοι διάδοχοι του Σφακιανάκη. Τους οποίους επιτρέπεις να αναδειχθούν, να ανέβουν ιεραρχικά. Εάν εκείνος έχει “χτίσει” μια προσωποπαγή υπηρεσία και θεωρείται “αναντικατάστατος” τότε το αποτέλεσμα δεν ειναι αυτό θα έπρεπε. Ούτε για τον ίδιο, ούτε για την κοινωνία.

 

 

cretalive.gr

 

Κώστας Α.Μπογδανίδης  20 February, 2016 ΚΟΣΜΟΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα