Εκδηλώσεις τιμής και  μνήμης για τους ήρωες του Τραχηλίου

mesaralive.gr  22 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Εκδηλώσεις τιμής και  μνήμης για τους ήρωες του Τραχηλίου

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στη Μάχη στο Τραχήλι Βοριζίων του Δήμου Φαιστού, στις 15 Αυγούστου 1943, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016 στη θέση που δόθηκε η ομώνυμη μάχη.

Επιπλέον, εντός του οικισμού Βοριζίων πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των Ηρώων: Φραγκιά Φραγκιαδάκη αγωνιστή τουρκομάχου, κατά την περίοδο 1821, Κωνσταντίνου Λεράτου αγωνιστή τουρκομάχου, κατά την περίοδο 1821 και Διονύση Φραγκιαδάκη (Τσελεκοδιονύση) αγωνιστή  και οπλαρχηγού 1940.

Την 15η Αυγούστου 1943 δόθηκε η μεγαλύτερη και πολύνεκρη μάχη των ανταρτών της εθνικής αντίστασης με τους Γερμανούς στο Τραχήλι. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, δόθηκε μια μεγάλη μάχη με τις γερμανικές δυνάμεις να είναι περίπου 2.000, ενώ οι αντάρτες 180. Οι απώλειες για τους Γερμανούς ήταν 58 νεκροί και αρκετοί τραυματίες, ενώ από τους αντάρτες επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες. Συνολικά επτά ήταν οι νεκροί, από τους οποίους δυο ήταν από τη Λοχριά. Λίγο αργότερα πιάστηκαν όμηροι άλλοι δύο Λοχριανοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Αγιάς Χανίων και στη συνέχεια στα στρατόπεδα της Γιουγκοσλαβίας, όπου έχασαν τη ζωή τους.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Τιμούμε σε τούτον εδώ, τον ιερό τόπο, το Τραχήλι των μαρτυρικών Βοριζίων, τους αγωνιστές που έπεσαν για την πατρίδα. Διατηρούμε την μνήμη των ηρώων που με αυταπάρνηση αντιμετώπισαν τη θηριωδία και την αγριότητα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής».

 

mesaralive.gr  22 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα