Εκδήλωση μνήμης για το μαρτυρικό Τυμπάκι
Το Τυμπάκι δεν ξεχνά τις θηριωδίες των ναζί
Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ως φόρος τιμής στους κατοίκους του Τυμπακίου που βίωσαν τη θηριωδία των Ναζι σε μια εποχή σκοτεινή γεμάτη πόνο και καταστροφές.
Στη σημερινή εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιάννης Φασομυτάκης, Αντώνης Κωνσταντουλάκης, Ιπποκράτης Σκαντζάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανώλης Ορφανουδάκης.
Βασική ομιλήτρια ,σε κείμενο της κυρίας Ειρήνης Μαράκη, η φιλόλογος Στέλλα Κυδωνάκη.
Η ισοπέδωση του Τυμπακίου
Το Τυμπάκι αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη με το Π.Δ. 99/ 2000 μαζί με τα γύρω χωριά Καμάρες, Μαγαρικάρι και τα Βορίζια. Η καταστροφή που υπέστη το Τυμπάκι ήταν σχεδόν ολοκληρωτική και εκ θεμελίων.Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1942 διατάχθηκαν οι κάτοικοι από τη Ναζιστική Στρατιωτική Διοίκηση εντός 15 ημερών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στην άγρια βαρυχειμωνιά. Πρόσφυγες πλέον κατέφυγαν σε άλλα χωριά με ελάχιστα αγαθά αφού τους απαγορεύτηκε πλήρως η επαναπροσέγγιση στην πόλη τους.
Με καταναγκαστική εργασία ο στρατός Κατοχής έβαλε τον ντόπιο πληθυσμό να κατεδαφίσει τα σπίτια του Τυμπακίου, εκτός από μικρές εξαιρέσεις και με τα υλικά των οικιών κατασκεύασαν το πολεμικό αεροδρόμιο Τυμπακίου, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τον πόλεμο της Αφρικής.
Συνολικά κατεδαφίστηκαν 1312 κατοικίες, παρέμειναν μόνο 74 στη θέση τους, σύμφωνα με την «Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπίστωσης Ωμοτήτων εν Κρήτη», στην οποία επικεφαλής ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης. Τα 74 αυτά σπίτια τα χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί Ναζί για τις δικές τους ανάγκες, νοσοκομείο, κτήρια, διοίκησης, κατοικίες στρατιωτικών, εργολάβων, μηχανικών κ.λ.π. Επίσης κόπηκαν 8.000 ελαιόδεντρα.
Οι επιπτώσεις από την κατασκευή του πολεμικού αεροδρομίου την Γερμανική Κατοχή ήταν καταστροφή στο ευρύτερο περιβάλλον για χιλιάδες στρέμματα εύφορης και πλήρη αλλοίωση τελεσίδικα του φυσικού περίγυρου. Μεταπολεμικά επεκτάθηκε το αεροδρόμιο νότια και ανατολικά της πόλης με συνέπια να την περικυκλώσει.
Οι κάτοικοι του Τυμπακίου μετά το 1945 ξανάχτισαν την πόλη τους αλλά είχαν δεκάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες για μια δεκαετία επιπλέον λόγω των πολλών ναρκοπεδίων που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί εισβολείς.