Εξωτικά παγώνια και παπαγάλοι αυξάνονται στη... Μεσαρά - Που εκαναν την εμφάνιση τους

neakriti.gr  18 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Εξωτικά παγώνια και παπαγάλοι αυξάνονται στη... Μεσαρά - Που εκαναν την εμφάνιση τους

Πληθυσμοι ενός ιδιαίτερου είδους, του δαχτυλιδολαίμη ψιττακίσκου ή Psittacula Krameri, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, που έχουν πια εξοικειωθεί απόλυτα με τις πόλεις μας και έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες, όπως μας εξήγησε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης.

Οι παπαγάλοι φωλιάζουν στο πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου, κυκλοφορούν όμως σε διάφορα σημεία της πόλης, καταφέρνοντας να περάσουν σχεδόν απαρατήρητοι, καθώς λόγω του έντονου πράσινου χρώματός τους “καμουφλάρονται” μέσα στη βλάστηση στις κορυφές των δέντρων. Για να τους αντιληφθεί κανείς, πέρα από τους “υποψιασμένους” λάτρεις των πτηνών, πρέπει να περιμένει να μετακινηθούν ή να φτάσει η περίοδος αναπαραγωγής τους, οπότε... φωνάζουν!

Οι δαχτυλιδολαίμηδες ψιττακίσκοι, γνωστοί στην Ελλάδα ως “πράσινοι παπαγάλοι”, είναι μικρόσωμοι και κοινοί ως είδος για πουλιά συντροφιάς που βρίσκουν εύκολα τρόπο να προσαρμοστούν σε ημιάγρια κατάσταση, άρα στα αστικά περιβάλλοντα. Αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, ομαδικό είδος, το οποίο μπορεί εύκολα να φτιάξει φωλιές. Μετακινούνται συνεχώς, άρα μπορούν να βρεθούν σε όλο το Ηράκλειο, χτίζοντας τις φωλιές τους στο πάρκο Γεωργιάδη και ίσως και σε άλλα μέρη της πόλης. Αναφορές για πληθυσμούς παπαγάλων υπάρχουν και για άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως το Ρέθυμνο, τη Σητεία, την Ιεράπετρα και τις Μοίρες, πρόκειται όμως κατά κανόνα για μεμονωμένες παρουσίες. Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα του ΜΦΙΚ, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός τους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 παπαγάλων.

Πρόσφατα, οι “πράσινοι παπαγάλοι” βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους στα πάρκα της Αθήνας, γεγονός που τράβηξε την προσοχή των ορνιθολόγων. Μάλιστα, αθηναϊκά μέσα ανέφεραν ότι επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας διενεργούν την καταμέτρησή τους ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα της παρουσίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Έχει ενδιαφέρον ότι το φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει το ζήτημα στο πρίσμα της πιθανής επικινδυνότητας για την τοπική βιοποικιλότητα, όπως συμβαίνει με άλλα ξενικά είδη που έχουν “εισβάλει” στη Γηραιά Ήπειρο.

Εκτός από τους πράσινους παπαγάλους, ένα ακόμα είδος πτηνών επεκτείνεται ραγδαία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η μελωδική μεξικάνικη ροδόσπιζα ή Carpodacus mexicanus. Το καταγόμενο από την Αμερική είδος, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, έχει κάνει τεράστιους πληθυσμούς στην Αθήνα, στον τόπο μας όμως έχουν αναφερθεί δύο καταγραφές. Δεν έχει πάντως μελετηθεί συστηματικά ώστε να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.


Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μια ακόμα παρατήρηση του γνωστού ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ότι το εξωτικό παγώνι, που κατάγεται από τα δάση της νότιας Ινδίας και ήδη από την αρχαιότητα έφτασε στην Ευρώπη, όπου και εξημερώθηκε, έχει σε ορισμένα σημεία της Κρήτης ξεφύγει από τον άνθρωπο, δημιουργώντας πληθυσμούς που δεν ελέγχονται από τον ίδιο, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον Ζαρό και το Φόδελε, γεγονός που μπορεί να τα κατατάξει πλέον στα άγρια είδη. Αναφορές, όχι όμως για τόσο πολλά άτομα του είδους, υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, για την Έμπαρο, τη Γέργερη και αλλού.

 

neakriti.gr  18 February, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα