Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

  17 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Αύριο, Πέμπτη 18 Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία  η πλατφόρμα https://exoikonomoneon.gov.gr  για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος  «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το εν λόγω πρόγραμμα μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται δε  πως το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε μέρη( σε «Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω») στο πλαίσιο των οποίων οι νέοι μπορούν  να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια κατοικία τους.

Τα σημεία- κλειδιά του προγράμματος

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα εξής:

1.Οι δύο ενότητες του προγράμματος

Σε δύο μέρη χωρίζεται το πρόγραμμα αυτό, στο Εξοικονομώ και στο Ανακαινίζω. Αναλυτικά:

Πρώτο μέρος «Εξοικονομώ»:

Στο μέρος αυτό επιδοτούνται:

αντικατάσταση κουφωμάτων,
θερμομόνωση,
συστήματα θέρμανσης – ψύξης,
συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ,
Smarthome οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Σε αυτήν περίπτωση η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο. Επίσης  επισημαίνεται πως  ποσό των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φθάσει μέχρι τις 22.500 ευρώ.

Δεύτερο μέρος «Ανακαινίζω»

Μια κατοικία για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

Υφίσταται νόμιμα.
Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Επίσης επισημαίνεται πως δίνεται σταθερή επιδότηση 30% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

2. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι  και ποιοι μένουν εκτός

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα

Σημειώνεται πως, δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωση, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος.
3.Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μιας αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

Διευκρινίζεται δε πως για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να υποβληθεί μια μόνο αίτηση. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον II”, ” Εξοικονομώ -Αυτονομώ” και ” Εξοικονομώ 2021″ δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας ” Τύπου Β” του προγράμματος ” Εξοικονομώ -Αυτονομώ” για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.

Η υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μιας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου στην απόρριψη του συνόλου αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης για την οποία έχει εκδοθεί απόφαση υπαγωγής, η τελευταία χρονολογικά αίτηση θα ανακληθεί.

Ο έλεγχος για την τήρηση των ανωτέρω αφορά το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται από τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής της κάθε αίτησης.

 

  17 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ