Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων (κεράσι, βερίκοκο, καρπούζι), ενώ την δυναμική της πορεία συνεχίζει η φράουλα, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για άλλη μία χρονιά. Την ίδια στιγμή, προς το τέλος τους και με μειωμένους ρυθμούς συνεχίζεται η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, οι εξαγωγές φράουλας για την περίοδο από 1/1 έως 26/5/2022 ανέρχονται σε 66.765 τόνους έναντι των 57.370 τόνων, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,4%.
Μείωση και για ντομάτα
Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντομάτας την ίδια περίοδο (από 1/1-26/5/2022) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 26,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Να σημειωθεί, ότι το 74,7% και 9,3% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα.
Παράλληλα οι εισαγωγές ντομάτας από 1/3 έως 19/5/2022 ανήλθαν σε 1.304 τόνους με τους 1.161 τόνους να έχουν εισαχθεί τον Μάϊο. Από τους 1.161 τόνους, οι 265 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία και οι 189 τόνοι από Τουρκία.
Μειωμένες κατά 9,5% φτάνοντας τους 885 τόνους είναι οι εξαγωγές των κερασιών. Παράλληλα, μειωμένες είναι οι εξαγωγές βερίκοκων κατά 11,5% φτάνοντας τους 594 τόνους και καρπουζιών κατά 13,5% αγγίζοντας τους 24.410 τόνους.
Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-27/5/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 60.895 τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 20,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Επίσης, από 1/9/2021 έως και 27/5/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 194.899 τόνους καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ, αφού ήταν αυξημένες κατά 17,8%. Από το σύνολο των ποσοτήτων, προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες εξήχθησαν 55.925 τόνοι (το 28,7% του συνόλου) έναντι των 45.973 τόνων πέρσι.
Αυστηρή τήρηση εμπορικών προδιαγραφών
Να τηρούνται αυστηρά οι ενωσιακές και εθνικές εμπορικές προδιαγραφές εμπορίας και ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα ελληνικής παραγωγής οπωροκηπευτικά προϊόντα (τυποποίησης, συσκευασίας και σήμανσης με την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων – και όχι «αναφερόμενα» ως παραγόμενα άλλης χώρας)- προς διασφάλιση της φήμης των ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών, καλεί τις ελληνικές αρμόδιες αρχές ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Παράλληλα, χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει ένα έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ούτως ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταβάλλουν ένα εφάπαξ ποσό σε αγρότες και επιχειρήσεις αγροδιατροφής που επηρεάζονται από τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών.
«Αναφέρονται σημαντικές αυξήσεις στο κόστος για logistics, εισροές όπως λιπάσματα, υλικά συσκευασίας και ενέργεια σε συνδυασμό με την συνολική έλλειψη εργατικού δυναμικού θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα της παραγωγής και εμπορίας νωπών προϊόντων. Δεδομένου ότι το υψηλότερο κόστος δεν μετακυλίεται πλήρως στους καταναλωτές, η πίεση των τιμών για την παραγωγή συνεχίζει αυτόματα να αυξάνεται», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι γεωργικές εκμεταλλεύσεις πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε σταθερές εμπορικές δραστηριότητες για να εδραιώσουμε τη θέση του κλάδου με προϊόντα με σύσταση υψηλής κατανάλωσης και χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», κατέληξε.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας