Είδος προς εξαφάνιση τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη

  27 August, 2022 ΑΡΘΡΑ
Είδος προς εξαφάνιση τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη

Σε μια πραγματική μάστιγα εξελίσσεται η έλλειψη στέγης στην Κρήτη.

Ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, γονείς και φοιτητές αναζητούν μάταια σπίτι. Κι αν παρ ‘ελπίδα βρουν, αυτό είτε είναι παλιό και με προβλήματα, είτε το ενοίκιο είναι απλησίαστο. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός πως για ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στο Ηράκλειο το αντίτιμο μπορεί να φτάσει εως και τα 600 ευρώ! Κι αν αναρωτιέστε τι πυροδότησε το πρόβλημα, σκεφτείτε  πως μόνο στο δήμο Χανίων τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνούν τα 4.000 όταν σε επίπεδο Κρήτης τα ακίνητα που δίδονται γι’ αυτή τη χρήση ξεπερνούν τα 23.000. 

Πέραν του παραπάνω φαινομένου, καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών των ενοικίων είναι και η καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας στα χρόνια της κρίσης με τον αριθμό των νεόδμητων κατοικιών να είναι περιορισμένος.

Τα στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, είναι αποκαλυπτικά. 

Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο, οι ζητούμενες τιμές για κατοικία έως 25τμ κυμαίνονται από 180€/μήνα έως 320€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Οι κατοικίες από 30τμ έως 40τμ κυμαίνονται από 220€/μήνα έως 380€/μήνα, ενώ για ένα σπίτι  50τμ-60τμ το ενοίκιο φτάνει έως 600€/μήνα.   

Ίδια κατάσταση και στο Ρέθυμνο εκεί που σύμφωνα με την έρευνα οι αυξήσεις στα ενοίκια για μια κατοικία 30 - 40 τ.μ. ξεπερνούν το 30% αφού το 2020 το ενοίκιο κυμαίνονταν από 280 εως 350 ευρώ ενώ το 2022 από 350 έως 460 ευρώ το μήνα! 

Airbnb: Πιο πάνω και από το 2019 ο Αύγουστος - Σε ρυθμούς ρεκόρ η Κρήτη

Θερμότερος και από το 2019 αποδεικνύεται ο φετινός Αύγουστος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ανά την Ελλάδα, με τα επίσημα νούμερα, τόσο σε επίπεδο κρατήσεων όσο και τιμών, να έχουν ξεπεράσει ήδη αυτά του Αυγούστου του 2019, μία ακόμη επιβεβαίωση για τις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι.

Οι αριθμοί για τον φετινό Αύγουστο έχουν ως εξής: πάνω από 1,5 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα, αυξημένες σε ποσοστό 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, με μέση τιμή στα 230 ευρώ σε όλη την Ελλάδα, αυξημένη σε διψήφιο ποσοστό, κατά 10%, σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας ενώ η προσφορά όσον αφορά τα διαθέσιμα καταλύματα πανελλαδικά είναι λίγο πάνω από τα 115.000 καταλύματα, μειωμένη κατά 6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

Τα Χανιά και η ευρύτερη περιοχή έχουν φέτος για πρώτη φορά τις περισσότερες καταχωρήσεις πανελλαδικά, πάνω από τις 9.000, ενώ τρεις κορυφαίοι προορισμοί της χώρας, η Κως, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα, ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019 όσον αφορά τη ζήτηση, με υψηλά διψήφια ποσοστά στις κρατήσεις.

Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις φέτος τον Αύγουστο είναι αυξημένες κατά 82% για την Κω, και μάλιστα με υψηλότερη προσφορά σε καταλύματα έναντι του 2019, κατά 42% για τη Σαντορίνη, με λιγότερα όμως καταλύματα, και κατά 32% για την Κέρκυρα με υψηλότερη προσφορά.

Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Μήλος με επιπλέον διανυκτερεύσεις φέτος κατά 31% έναντι του 2019. Μειωμένη εμφανίζεται φέτος η ζήτηση για Θεσσαλονίκη, κατά 17%, η οποία όμως αναμένεται παραδοσιακά να αυξηθεί κατακόρυφα τον Σεπτέμβριο λόγω της Διεθνούς Εκθεσης.

Η Αθήνα παρουσιάζει επίσης μείωση ως προς τις διανυκτερεύσεις της τάξεως του 13% έναντι του 2019, ενώ ο premium και παράλληλα ο πιο ακριβός προορισμός της χώρας, η Μύκονος, με μέση τιμή στα 735 ευρώ ανά διανυκτέρευση, παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά προ πανδημίας.

Τα στοιχεία, με βάση τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης έως και το τέλος Ιουλίου, επεξεργάστηκε για λογαριασμό του «business stories» η γνωστή διεθνής εταιρεία αναλύσεων δεδομένων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA με βάση τα στοιχεία για την Ελλάδα τον Αύγουστο, τον κορυφαίο μήνα του καλοκαιριού, όπως αυτά προκύπτουν από τις καταχωρήσεις στις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb και Vrbo.

Η AirDNA επεξεργάζεται πάνω από 10 εκατομμύρια καταχωρήσεις καταλυμάτων διεθνώς σε 120.000 επιμέρους αγορές/προορισμούς, αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς, την προσφορά και τη ζήτηση, την πληρότητα, τις κρατήσεις ανά μήνα κ.ο.κ.

 

  27 August, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα