Διπλό «μπόνους» στους φορολογούμενους που τακτοποιούν τα χρέη τους και τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις της Εφορίας σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ με στόχο την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών αλλά και της ανάσχεσης μιας νέας γενιάς κόκκινων χρεών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των αρμόδιων υπηρεσιών προβλέπει «λίφτινγκ» στους όρους χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας με κούρεμα στα ποσοστά παρακράτησης χρημάτων για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία αλλά και ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.
Ειδικότερα, τα κίνητρα αλλά και οι διευκολύνσεις που σχεδιάζονται για τους συνεπείς οφειλέτες προβλέπουν:
1.Ψαλίδι στα χρήματα που παρακρατεί η Εφορία για τη χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας σε οφειλέτες οι οποίοι είναι συνεπείς και τηρούν τις ρυθμίσεις τους. Σήμερα όποιος ζητά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή να μεταβιβάσει ακίνητο και έχει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από την Εφορία, ενώ τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης. Από τα χρήματα που προβλέπεται να εισπράξει ο φορολογούμενος η Εφορία παρακρατεί ποσό ίσο με 10% έως 100% και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς τη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, ανεξάρτητα αν οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή και τηρούνται κανονικά. Βασικά κριτήρια για το κούρεμα των ποσοστών παρακράτησης αποτελούν ο βαθμός συνέπειας του φορολογούμενου και οι «ασφαλιστικές δικλίδες» για την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών του. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
– Διαδικασίες-εξπρές για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ τους με βάση την ανάλυση κινδύνου των φορολογικών Αρχών δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν τις οφειλές τους χωρίς καθυστέρηση.
– Κλιμακωτή μείωση του ποσοστού της παρακράτησης επί των χρημάτων που εισπράττονται ή επί του τιμήματος πώλησης του ακινήτου για όσους έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση και την εξυπηρετούν κανονικά. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους.
2. Ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Το μέτρο αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 παραμένει παγωμένο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται βελτιώσεις στη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να «βάζει χέρι» θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις. Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:
– Ο φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό.
– Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
– Αν η δόση ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα με περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, το όριο των 1.250 ευρώ παραμένει αμετάβλητο.
– Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται.
– Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
– Οσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο ποσό θα φτάνει στο ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
– Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για έναν μήνα.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- «Έφοδος» της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Εφορία: Νέο Taxis μετά από 27 χρόνια – Οι 10 παρεμβάσεις
- Εφορία: Όλα τα στοιχεία για τις συναλλαγές κάθε πολίτη θα έχει έως τις 28 Φεβρουαρίου – Νέα δεδομένα
- Εφορία: Πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2022 – Οι συντελεστές και οι κλίμακες
- Εφορία: Ετοιμάζει «ραβασάκια» με έξτρα φόρο για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους