ΕΦΚΑ: Για ποιους λήγει η ασφάλιση στο τέλος του μήνα;

  25 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
ΕΦΚΑ: Για ποιους λήγει η ασφάλιση στο τέλος του μήνα;

Σε 7 ημέρες, δηλαδή στο τέλος Μαΐου λήγει η προθεσμία για την ασφάλιση χιλιάδων μη μισθωτών στο ΕΦΚΑ.

Η προθεσμία αφορά στην κάλυψη για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ελεύθερους  επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενους και σε αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε πρόσφατα σε ανακοίνωσή του ο Φορέας, η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών ισχύει έως και το τέλος Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές »  σημείωσε πρόσφατα το  υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δηλαδή εάν ο μη μισθωτός πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για το έτος 2022, τότε θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ακόμη και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Εάν όμως δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια ο παραπάνω τότε ο ασφαλισμένος αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που ασφαλίζονται έμμεσα στον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ,   δεν θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή θα μείνουν  άμεσα χωρίς παροχές υγείας

 

  25 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα