Ελλάδα και Αλβανία είναι οι χώρες στις οποίες έχει παρέμβει τις περισσότερες φορές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (Emergency Response Coordination Center), που συντονίζει την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων για την αντιμετώπιση καταστροφών όπως πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.α.
Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του μηχανισμού θα είναι η υποχρεωτική υποβολή κάθε χρόνο εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών. Κάτι σαν το ευρωπαϊκό εξάμηνο που ισχύει για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, με στόχο την πρόληψη καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στο διάστημα 2014-2017 ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει παρέμβει έξι φορές (όσες και στην Αλβανία) στην Ελλάδα: τρεις φορές για πυρκαγιές, δύο για το προσφυγικό και μία για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικής ρύπανσης. Παρέμβαση του μηχανισμού ζητήθηκε και την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι. Όμως όταν κατέφθασε η ευρωπαϊκή βοήθεια η τραγωδία είχε ήδη συντελεστεί.
Οι αρμόδιοι της Κομισιόν ανέφεραν πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν διαθέτει ίδια μέσα, ούτε παρεμβαίνει στον συντονισμό των δυνάμεων στις περιοχές που αυτές αναπτύσσονται. Είναι ένας μηχανισμός στον οποίο συμμετέχουν εθελοντικά 34 χώρες (όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισλανδία, η Τουρκία, Νορβηγία, η Σερβία, η πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο) και ο οποίος ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση της αρμόδιας Αρχής κάθε χώρας (όχι μόνο ευρωπαϊκής), όταν αυτή διαπιστώνει ότι τα εγχώρια μέσα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το 85% του κόστους μεταφοράς της βοήθειας, ενώ το υπόλοιπο 15% καλύπτεται από το κράτος που στέλνει τη βοήθεια.
Με στόχο την επιτάχυνση της αποστολής των σωστικών μέσων, από το 2014 έχει συγκροτηθεί ένας ακόμη μηχανισμός που αποτελείται από δυνάμεις που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για παρέμβαση, τις οποίες επίσης συνεισφέρουν οι χώρες - μέλη. Στον μηχανισμό αυτό συμμετέχει και η χώρα μας με δυνάμεις πυρόσβεσης και αντιμετώπισης καταστροφών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης
- Αμερικανικές εκλογές: Ποιον βλέπει νικητή ο ιστορικός που έχει προβλέψει 9 στα 10 αποτελέσματα
- Politico: Κάποιοι στην Ευρώπη καλοβλέπουν μια εκλογή Τραμπ -Ευεργετικό σοκ για να προχωρήσει η ΕΕ
- ΗΠΑ: Στο έλεος του κυκλώνα Μίλτον η Φλόριντα - Καταστροφές σε σπίτια και διακοπές ρεύματος
- Politico: Τι θα συμβεί στην παγκόσμια αγορά αν το Ισραήλ επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν
- Αντίστροφη μέτρηση για την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν -Τα πιθανά σενάρια
Σχετικά άρθρα
- Δήμος Φαιστού; Ένα νεο, πλήρες κι οργανωμένο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία
- Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών
- Κικίλιας: Αλλάζει το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας - Το επίκεντρο και οι στόχοι που θα τεθούν
- ΕΕ: Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό τη μείωση των τιμών της ενέργειας
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα στην Κρήτη