Δύο μουσεία ενώνουν δυνάμεις!
Δυναμική συνεργασία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη μουσειακή εκπαιδευση, ξεκινά το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με το Παιδικό Μουσείο Exploration.
Οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο εκπαιδευτικό προγράμμα με τίτλο «Με τη μηχανή του Χρόνου». Με όχημα τη φαντασία και το πολιτισμό και με την αξιοποίηση εργαλείων από τη σύγχρονη μουσειολογία, το εν λόγω πρόγραμμα τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη τεχνολογία και την εξέλιξη της. Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά από 7 έως 12 ετών και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Παιδικό Μουσείο Exploration, πάνω στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.
Το πρόγραμμα «Με τη Μηχανή του Χρόνου» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων δράσεων του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και την Κυριακή 05/01/2020 στις 12.00 το μεσημέρι.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Με τη Μηχανή του Χρόνου»
Πώς μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στο παρελθόν; Μα φυσικά… με μία χρονομηχανή!
Και που θα την βρεις αυτήν; Μα φυσικά… στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας!
Μία χρονομηχανή μας ταξιδεύει πίσω στην Αρχαία Ελλάδα... και εξερευνούμε την ιστορία της τεχνολογίας από τότε έως σήμερα. Συναντάμε τον εφευρέτη του google earth, ενώ στέλνουμε μηνύματα με τα πρώτα emoticons του κόσμου. Ποιος είναι ο πρόγονος του κινητού; Πώς ήταν το ρομπότ της αρχαιότητας;
Παρατηρούμε σημερινά gadgets και χρησιμοποιούμε αρχαίες εφευρέσεις, ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Ελάτε να γνωρίσουμε την υπηρέτρια του Φίλωνος, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία και άλλες πολλές τεχνολογικές εφευρέσεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου!
Διάρκεια Προγράμματος: 90’| Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Παιδικό Μουσείο Exploration
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Το Mουσείo Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά μελετά, αναδεικνύει και παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία. Στο ενετικό κτήριο Μέγαρο Ιττάρ, στην οδό Επιμενίδου 18 στο κέντρο του Ηρακλείου, συνολικής επιφάνειας 460 τ.μ, οι επισκέπτες έχουν την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα - Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», η οποία περιλαμβάνει 60 επιλεγμένα εκθέματα – ομοιώματα εφευρέσεων, από την υπηρέτρια – ρομπότ του Φίλωνος μέχρι τον πρώτο κινηματογράφο του Ήρωνος και από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά έχει υποδεχτεί πλήθος επισκεπτών από το 2003 που λειτουργεί οργανωμένα στο Κατάκολο Ηλείας, παράλληλα με το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών στην Αθήνα, το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία αλλά πλέον το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Παιδικό Μουσείο Exploration
Το Παιδικό Μουσείο Exploration είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που είναι αφιερωμένος στην υπηρεσία του παιδιού και της οικογένειάς του. Με σεβασμό στη παιδική ηλικία, δημιουργεί ειδικά μαθησιακά περιβάλλοντα με κύριο άξονα την πολιτιστική, φυσική και τεχνολογική κληρονομιά του τόπου. Μέσα από διαδραστικές και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Η αποστολή του Παιδικού Μουσείο Exploration είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες, να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες μάθησης με κύριο άξονα τον πολιτισμό, να ενισχύσει το θεσμό της οικογένειας προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες εξερεύνησης και ανακάλυψης μεταξύ παιδιών και γονέων και να προσφέρει πολυαισθητηριακές εμπειρίες μέσα από τη χρήση αντικειμένων, διαδραστικών εκθεμάτων και ζωντανής ερμηνείας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Επιμενίδου 18 (Μέγαρο Ιττάρ), 712 02, Ηράκλειο.
Τηλ: (+30) 2810220610, (+30) 6934557648,
Εmail: [email protected]
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων