Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17% -Πότε να το κάνετε
Το περπάτημα από δύο έως πέντε λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου, υποστηρίζει μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sports Medicine.
Ακόμα και το να στέκεται κανείς όρθιος μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου, αλλά όχι τόσο όσο το περπάτημα, αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Limerick στην Ιρλανδία, Aidan Buffey.
«Τα διαλείμματα ορθοστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά τα γεύματα μείωσαν τη γλυκόζη κατά μέσο όρο κατά 9,51% σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα. Ωστόσο, το διακοπτόμενο περπάτημα χαμηλής έντασης κατά τη διάρκεια της ημέρας σημείωσε μεγαλύτερη μείωση στη γλυκόζη, κατά μέσο όρο κατά 17,01% σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα», δήλωσε Buffey στο CNN.
«Αυτό υποδηλώνει ότι το να διακόπτετε το παρατεταμένο κάθισμα με διαλείμματα ορθοστασίας και με ελαφρύ περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετικό για τα επίπεδα γλυκόζης», πρόσθεσεο ειδικός.
Η ορθοστασία είναι καλή, αλλά το περπάτημα είναι καλύτερο
Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, ανέλυσε επτά μελέτες που συνέκριναν την επίδραση του καθίσματος, της ορθοστασίας και του περπατήματος στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες κλήθηκαν είτε να στέκονται όρθιοι είτε να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.
«Μεταξύ των επτά μελετών που εξετάστηκαν, ο συνολικός χρόνος δραστηριότητας καθ' όλη τη διάρκεια της παρατήρησης ήταν περίπου 28 λεπτά με τα διαλείμματα ορθοστασίας και ελαφριάς βάδισης να διαρκούν από 2 έως 5 λεπτά», είπε ο Buffey.
Όσον αφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η ορθοστασία ήταν καλύτερη από το καθισιό στο γραφείο ή τον καναπέ, αλλά δεν βοήθησε στη μείωση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την ανάλυση.
Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι πήγαιναν για έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξάνονταν και έπεφταν πιο σταδιακά και τα επίπεδα ινσουλίνης τους ήταν πιο σταθερά, σε σύγκριση με το αν στέκονταν ή κάθονταν, σημείωσε η μελέτη.
Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα είναι καλή για το σώμα, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, λένε οι ειδικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν μέσα σε 60 έως 90 λεπτά μετά το φαγητό, επομένως είναι καλύτερο να κινηθείτε αμέσως μετά το τέλος του γεύματος.
Πώς βοηθάει η κίνηση στη μείωση των επιπέδων σακχάρου
Οι μύες χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν, επομένως η κίνηση βοηθά στην απομάκρυνση των σακχάρων από την κυκλοφορία του αίματος -αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δρομείς λαμβάνουν πολλούς υδατάνθρακες πριν έναν μαραθώνιο ή αγώνα, για παράδειγμα.
Αν θέλετε να κερδίσετε περισσότερα από τις προσπάθειές σας και όχι μόνο να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ελάχιστα πρότυπα φυσικής δραστηριότητας για τους Αμερικανούς, που προβλέπουν 150 λεπτά σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης και δύο ημέρες μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.
«Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σχέση με εκείνους που είναι σωματικά αδρανείς», σημειώνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι αν σηκώνεστε και κινείστε για μόλις 21,43 λεπτά κάθε μέρα της εβδομάδας, μειώνετε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα τρίτο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις