Δύο εκατομμύρια και… κάτι σε ελαιοκομικούς φορείς της Μεσαράς!

mesaralive.gr  29 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δύο εκατομμύρια και… κάτι σε ελαιοκομικούς φορείς της Μεσαράς!

Φωτο:agrigate.gr

«Ζεστό» χρήματα έρχεται στα ταμεία ομάδων παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών της Μεσαράς – Ελαιοκομικοί Φορείς- μετά την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, για την έγκριση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 – 2018!

Την απόφαση έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ σύμφωνα με αυτήν «χρηματοδοτούνται 66 ελαιοκομικοί φορείς με το συνολικό ποσό κοινοτικής ενίσχυσης 33.294.000 ευρώ, πλέον εθνικής και ίδιας συμμετοχής».

Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και ο κατάλογος των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν να λαβαίνουν κονδύλια μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συνολικά σε φορείς της Μεσαράς αναλογεί το ποσό των 2.178.013 ευρώ. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Ομάδα Παραγωγών Τυμπακίου 404.123 ευρώ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Κόφινα 324.048 ευρώ

Ομάδα Παραγωγών Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάρακα 449.842 ευρώ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς 1.000.000 ευρώ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου

«Για την κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων στους Ελαιοκομικούς Φορείς, ακολουθήθηκαν τα κριτήρια που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός 611/14 άρθρο 6. Ειδικότερα, ελήφθη υπόψη το μέγεθος της ελαιοκομικής δραστηριότητας κάθε περιοχής (αριθμός παραγωγών, στρεμμάτων, δένδρων, παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς κ.λπ.) αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες κάθε φορέα που είχε υποβάλλει πρόγραμμα εργασίας.

Τα χρήματα του προγράμματος, άλλωστε, προέρχονται από την παρακράτηση 2% επί των 550 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι 412.000 ελαιοπαραγωγοί της χώρας και συνεπώς είναι απολύτως επιβεβλημένη η «επιστροφή», στις οργανώσεις παραγωγών μέσω των προγραμμάτων, κατά τρόπο αναλογικό.

Σχετικά με τη διαφοροποίηση που υπάρχει σε ορισμένες ΟΕΦ στην τελική κατανομή, σε σχέση με την προέγκριση της κεντρικής γνωμοδοτικής επιτροπής, επισημαίνεται το εξής: η πρόταση της γνωμοδοτικής επιτροπής δεν είχε λάβει επαρκώς υπόψη τα κριτήρια του κανονισμού 611/14, αλλά ούτε την ανάγκη αναλογικότητας στην αξιολόγηση των προγραμμάτων και την κατανομή των κονδυλίων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάποιες αδικίες και αστοχίες.

Η τελική κατανομή αίρει αβλεψίες και διορθώνει ανισορροπίες στην κατανομή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε τα εξής:

«Το πρόγραμμα των ΟΕΦ είχε οργανωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και η περίοδος υποβολής των προτάσεων συνέπεσε με την εκλογική περίοδο.

Ως νέα πολιτική ηγεσία, δεν είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να καθορίσουμε τις βασικές αρχές του προγράμματος έτσι ώστε να αντανακλούν μια διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική στρατηγική για τον ελαιοκομικό τομέα.

Οφείλουμε όμως να κατανείμουμε τα κονδύλια κατά τον βέλτιστο τρόπο, αλλά και να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσα εντολή για άμεσο σχεδιασμό ενός αξιόπιστου συστήματος που θα ελέγχει αυστηρά κατά την τρέχουσα τριετία την εφαρμογή, τα χρονοδιαγράμματα και την απόδοση των νέων προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη του κλάδου και όχι για τη συντήρηση γραφειοκρατικών και αναποτελεσματικών μηχανισμών.

Ανεξάρτητα από το τι γινόταν στο παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι, στο εξής, κάθε ευρώ εθνικής και κοινοτικής δαπάνης θα πιάνει τόπο».

 

mesaralive.gr  29 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα