Δρόμος Μεσαράς-Το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης

  05 April, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Δρόμος Μεσαράς-Το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης

Ο κλειστός πλέον νέος δρόμος από το Ηράκλειο στην Μεσαρά μετά τις εκτεταμένες κατολισθήσεις, έφερε στην επιφάνεια με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος, για ένα έργο που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως έργο πνοής για ολόκληρη την Κρήτη.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ, Γιώργος Αγαπάκης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται, με στόχο ο δρόμος να παραδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κυκλοφορία.

Όπως τόνισε ο κ. Αγαπάκης, θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού -χωρίς να είναι όμως βέβαιο- ο δρόμος να παραδοθεί ξανά στην κυκλοφορία, προσθέτοντας ότι δίδεται στην κυκλοφορία το κομμάτι του νέου δρόμου από τον Απομαρμά μέχρι τις Μοίρες, εξυπηρετώντας όμως κυρίως την Γέργερη και τα γύρω χωριά.

Την ίδια ώρα μετά από την εισαγγελική εντολή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τη μεγάλη κατολίσθηση σε τμήμα του εν λόγω δρόμου, και δη στο ύψος του υπό κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Πανασού, ο Γιάννης Καρνέσης που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV και την Γιωργία Μακάκη, υποστηρίζει ότι δεν φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα κακοτεχνιών, ενώ έκανε λόγο για φαινόμενο, το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Χαρακτήρισε δε λανθασμένη την επιλογή της χάραξης του οδικού άξονα, την δεκαετία του ’70, όταν ερωτήθηκε αν οι εργασίες στο επίμαχο τμήμα ολοκληρώθηκαν… βιαστικά υπό την πίεση του χρόνου, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος απένταξης του έργου, με την επιστροφή δεκάδων εκατ. ευρώ προς την ΕΕ, τον Απρίλιο του 2019.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, περίεγραψε την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών της Μεσαράς, που αναγκάζονται να μετακινούνται από τον παλαιό δρόμο, προκαλόντας έναν απίστευτο πονοκέφαλο στους αστικούς ιστούς τον περιοχών που εφάπτονται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα.

Για το ίδιο θέμα, ο αντιδήμαρχιος Γόρτυνας, κ. Φωτάκης σε απευθείας σύνδεση με την Αγία Βαρβάρα κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αναφέρθηκε στον απίστευτο κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται ο δήμος, θέτοντας και το μείζον θέμα της ασφάλειας όχι μόνο των οδηγών, αλλά και των πεζών.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, πιέζει προς κάθε κατεύθυνση με στόχο ο δρόμος να παραδοθεί εκ νέου στη κυκλοφορία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σκληρή ήταν και η κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υποδομών.

Το θέμα των κακοτεχνιών είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για την Κρήτη, μετά και από τις εικόνες απείρου κάλους που καταγράφηκαν από την καθίζηση στον ΒΟΑΚ στο ύψος του αεροδρομίου, προκαλώντας το απόλυτο κυκλοφοριακό μπάχαλο στο περιφερειακό κομμάτι του ΒΟΑΚ στην πόλη του Ηρακλείου.

Με δεδομένο ότι ο δρόμος παραμένει κλειστός, αγνωστοι δράστες αφαίρεσαν τμήματα από τα μεταλλικά στηθαία σε τρεις γέφυρες στο νέο δρόμο της Μεσαράς, λίγα μέτρα από το σημείο της κατολίσθησης, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και το γεγονός ότι ο επίμαχος δρόμος παραμένει κλειστός για τα οχήματα, αφού πρώτα αφαίρεσαν και την κάμερα ασφαλείας από τη σήραγγα Απομαρμά.

Στο βίντεο που ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Αιχμής»

 

  05 April, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα