Δράσεις για την προώθηση της κρητικής γραβιέρας
Τι θα γίνει με την Kρητική γραβιέρα;
Την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την ίδρυση Περιφερειακής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρητικής Γραβιέρας θα κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, προεδρείο του οποίου αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να περιοδεύσει και στους τέσσερις νομούς του νησιού, για να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως προς την απόφαση αυτή, που αν πετύχει θα σηματοδοτήσει μια νέα δυναμική πορεία στο εξαιρετικό ΠΟΠ τυρί των Κρητικών αιγοπροβατοτρόφων και της κρητικής τυροκομίας.
Τη σημαντική αυτή αποκάλυψη έκανε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και κρούσματα παράνομης μεταφοράς κρητικού γάλακτος στην υπόλοιπη Ελλάδα για την παραγωγή φέτας!
Όπως καταγγέλλει ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής, που για μια ακόμη φορά είναι αποκαλυπτικός μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, έχουν εντοπιστεί κτηνοτρόφοι της Κρήτης να στέλνουν παράνομα γάλα στη Βόρεια Ελλάδα για την παραγωγή φέτας.
«Το γάλα της Κρήτης, δηλαδή, έρχεται σαν ντόπιο και γίνεται φέτα. Μέσα από την αδυναμία απορρόφησης του γάλακτος και την αδυναμία αγοράς του τυριού που παράγεται στην Κρήτη γίνεται και αυτό. Αυτά πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε να κατοχυρώσουμε τα προϊόντα μας με την ποιότητα που έχουν και με την ονομασία που έχουν», όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση της Περιφερειακής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρητικής Γραβιέρας, ο Παναγιώτης Πεβερέτος αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι «το επόμενο διάστημα, μπορεί και μέσα στον Νοέμβριο, θα κατέβουμε στην Κρήτη και να έχουμε συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να δούμε την πιθανότητα να δημιουργήσουμε την Περιφερειακή Διεπαγγελματική για τη Γραβιέρα. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον ΣΕΚ. Είμαστε σε συνεργασία με τα στελέχη μας στην Κρήτη και είμαστε σε επαφή και με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου, με στόχο να δώσουμε μια ώθηση στο προϊόν, να γίνει η Διεπαγγελματική. Να δούμε πώς. Συζητάμε και με τους νομικούς, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν σε προγράμματα προώθησης του προϊόντος, όπως γίνεται με τη φέτα. Να βρούμε νέες αγορές, γιατί είναι ένα μοναδικό προϊόν αυτό, που παράγεται στην Κρήτη»...
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής σχολιάζει λέγοντας πως «η γραβιέρα σήμερα δεν έχει τη θέση που της αξίζει στην αγορά. Και όμως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε χώρες οι οποίες αναζητούν τέτοιου είδους μοναδικά τυριά. Το ζήτημα είναι να τα διαφημίσουμε, να τα προωθήσουμε, να δούμε ενέργειες οι οποίες να κλείνουν δουλειές με τους τυροκόμους της Κρήτης που παράγουν αυτό το προϊόν, συνεταιριστικούς πρώτα, αλλά και ιδιώτες. Γιατί η Διεπαγγελματική δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους κτηνοτρόφους. Χρειάζεται να είναι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ακόμα και οι καταναλωτές, όπως λέει ο κανονισμός, αν είναι οργανωμένοι μπορούν να μετέχουν στη Διεπαγγελματική»...
Επίσης, ο κ. Πεβερέτος ξεκαθαρίζει ότι, «αν ανοίξουν οι αγορές για τη γραβιέρα, μπορεί να “κολλήσουν” και άλλα τυριά στην πορεία»... Και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο πρώτος στόχος είναι να στεριώσουμε το προϊόν. Γιατί τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι μοναδικά και πρέπει να φτιάχνονται με συγκεκριμένη τεχνογνωσία, με συγκεκριμένο τρόπο κ.λπ. Άρα ο πρώτος στόχος είναι να παράγονται τα προϊόντα με τον τρόπο με τον οποίο πήραν το “ΟΚ”, ως ΠΟΠ τυρί. Δηλαδή, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σκόνες γάλακτος. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αγελαδινό, αλλά μόνο αιγοπρόβειο γάλα»...
Προϊόντα- “μαϊμού”
Ένα δεύτερος βασικός στόχος της Περιφερειακής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρητικής Γραβιέρας, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, είναι «να μην κυκλοφορούν προϊόντα- “μαϊμού” με την ονομασία “Γραβιέρα Κρήτης”. Μόνο η Κρήτη μπορεί να το παράγει αυτό το προϊόν. Και ως συνήθως, ό,τι γίνεται με τη φέτα γίνεται και με άλλα προϊόντα. Σε περιοχές όπου “τραβιέται” η γραβιέρα Κρήτης, για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιαστώ εγώ και να λέω ότι έχω “γραβιέρα Κρήτης” και να μην είναι. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε εξέλιξη με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα ξέρουμε από πού προέρχεται το γάλα το οποίο λέει ο άλλος ότι είναι, για παράδειγμα, από την Αργολίδα που είμαι εγώ ή από την Κρήτη στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Λιγοστεύει... η φέτα
Υπάρχουν ελλείψεις στα τυριά;
Στο ερώτημά μας για τις ελλείψεις στα τυριά, ο Παναγιώτης Πεβερέτος μάς είπε: «Στη φέτα, που είναι το βασικό προϊόν και εξάγεται σε 60 χώρες του κόσμου και φέρνει κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα μας, υπάρχει έλλειψη.
Και αυτή η έλλειψη υπάρχει επειδή γίνονται προσπάθειες τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο από τον ΕΛΓΟ, να σταματήσει η εισαγωγή κυρίως πρόβειου γάλακτος από Ρουμανία, Σαρδηνία και πάει λέγοντας. Ή να εισάγεται αλλά να μη γίνεται φέτα.
Έχουν πιαστεί περιπτώσεις και σε κτηνοτρόφους. Δηλαδή, πιάσαμε κτηνοτρόφο, ο οποίος, με 200 πρόβατα, παρουσίαζε 400 τόνους γάλα τον χρόνο! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, αλλά αν δεν “ακουμπήσουν” και σε κτηνοτρόφους, αυτοί που κάνουν τα “μαϊμού” τυριά δε θα μπορούν να τα δικαιολογήσουν στη συνέχεια. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, να μην μπαίνουν σε αυτό το λούκι γιατί σκάβουν τον λάκκο τους».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις