Τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρωζώνης καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ψηφιακά στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Η έκθεση σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας, σημειώνοντας, όμως, πως θα επιτευχθεί τουλάχιστον μια μερική ανάκαμψη εντός του 2021.
Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σχετικά με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 5,1%. Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%. Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.
Τέλος, το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.
Δείτε επίσης
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές – Η εικόνα στην Κρήτη
- Απλήρωτα ενοίκια: Οδηγίες προς εκμισθωτές για να μην καταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε αρχίζει η υποβολή τους και τι αλλάζει
Σχετικά άρθρα
- Dimon (JP Morgan): Προετοιμαστείτε για οικονομικό τυφώνα – Ύφεση και ακρίβεια θα χτυπήσουν βάναυσα
- ΔΝΤ: Πότε προβλέπει ραγδαία μείωση του χρέους της Ελλάδας
- Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την Ελλάδα -Στο 2,6 η ανάπτυξη το 2023 και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
- Οι υψηλόμισθοι θα πληρώσουν ακριβά την ύφεση το 2023- Γιατί η κρίση θα χτυπήσει τα μεγάλα πορτοφόλια
- Δώδεκα χρόνια μετά το Καστελόριζο