Οι υψηλόμισθοι θα πληρώσουν ακριβά την ύφεση το 2023- Γιατί η κρίση θα χτυπήσει τα μεγάλα πορτοφόλια
Η WSJ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους εύπορους (όπως π.χ. γνωστοί οίκοι μόδας) ενδέχεται να απογοητευτούν τη νέα χρονιά, ενώ οι μικρότερες που δουλεύουν με τη μάζα μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα.
Μια οικονομική ύφεση είναι συνήθως φρικτή για τους φτωχούς, κακή για τη μεσαία τάξη και απλή «ενόχληση» για τους πλούσιους. Αλλά αν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση το 2023, ή ακόμα και αν καταφέρει να την αποφύγει οριακά, οι εύποροι είναι αυτοί που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η αμερικανική εφημερίδα ονομάζει την κατάσταση «richcession»: από το rich (πλούσιος) και το recession (ύφεση).
Η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να είναι φτωχός. Το να ζεις με ελάχιστο εισόδημα ή να μην έχεις αποταμιεύσεις ώστε σε μια αναποδιά, ασθένεια ή απόλυση να ανταπεξέλθεις, είναι εξουθενωτικό και μια διαρκή πηγή άγχους.
Σύμφωνα με την WSJ, για τους πιο αδύναμους οικονομικά, τα χρόνια της πανδημίας της Covid ήταν λίγο πιο εύκολα από αυτά που προηγήθηκαν.
Τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων βοήθησαν τους ευάλωτους πολίτες να ξεπεράσουν τα πρώτα στάδια της πανδημίας και τώρα το άνοιγμα στην αγορά εργασίας και οι αυξήσεις στους μισθούς μειώνουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Federal Reserve δείχνουν ότι η καθαρή περιουσία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών ήταν το τρίτο τρίμηνο κατά 42% υψηλότερη σε σχέση με το τέλος του 2019, ενώ έχει αυξηθεί κατά 17% από το τέλος του 2021. Οι μισθοί σύμφωνα με την Federal Reserve Bank της Ατλάντα, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,4% τον Νοέμβριο.
Οι έχοντες
Τα εύπορα νοικοκυριά, που ξεκινούσαν βέβαια από πολύ υψηλότερες βάσεις, είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται πολύ λιγότερο. Η καθαρή αξία των πλούσιων νοικοκυριών ήταν κατά 22% υψηλότερη το τρίτο τρίμηνο από ό,τι πριν από την πανδημία και μειώθηκε κατά 7,1% από τα τέλη του 2021 (συνέπεια της πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών). Αντίστοιχα οι μισθοί των ανωτερων στελεχών αυξήθηκαν μόλις 4,8%.
Οι πρόσφατες απολύσεις επηρέασαν επίσης υπερβολικά τους εργαζομένους με υψηλότερο εισόδημα. Πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας που ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις έδιναν εξαιρετικά υψηλούς μισθούς. Για παράδειγμα, ο μέσος εργαζόμενος στη μητρική Meta Platforms του Facebook κέρδισε 295.785 $ το 2021, ενώ στο Twitter είχε ετήσιο εισόδημα 232.626 $. Αλλά και σε εταιρείες όπου ο μέσος εργαζόμενος αμείβεται πολύ χαμηλότερα, όπως στην Amazon, οι απολύσεις αφορούσαν κυρίως τους υψηλόμισθους.
Η παρηγοριά για τους εργαζόμενους υψηλότερου εισοδήματος που απολύονται είναι ότι είναι σχετικά ευκολότερο για αυτούς να βρουν νέα εργασία από τους φτωχότερους που χάνουν τη δουλειά τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργασιακές δεξιότητες των πιο μορφωμένων ατόμων τούς φέρνουν σε πλεονεκτική θέση, αλλά αυτό δεν αποκλείει να λάβουν μικρότερους μισθούς στις νέες τους δουλειές.
Εν τω μεταξύ, παρά τις μαζικές απολύσεις των πολυεθνικών, μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί πολύ τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις, συνήθως απασχολούν περισσότερους εργαζομένους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, και εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόσληψη εργαζομένων.
Αυτό φέρνει τους φτωχότερους Αμερικανούς σε καλύτερη θέση από ό,τι συνήθως για να χειριστούν μια ύφεση. Όχι μόνο γιατί τα οικονομικά τους είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά κινδυνεύουν λιγότερο να απολυθούν.
Τέλος συμπεραματικά, η WSJ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους εύπορους (όπως π.χ. γνωστοί οίκοι μόδας) ενδέχεται να απογοητευτούν τη νέα χρονιά, ενώ οι μικρότερες μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα.
Δείτε επίσης
- Αμερικανικές εκλογές: Ποιον βλέπει νικητή ο ιστορικός που έχει προβλέψει 9 στα 10 αποτελέσματα
- Μητσοτάκης: Έρχονται 12 νέες μειώσεις φόρων – Έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους
- Καιρός: Συννεφιά και 26αρια το Σάββατο – Πέφτει η θερμοκρασία από την Κυριακή
- Εuroleague:«Πράσινη απόδραση» από τo Bελιγράδι
- Μεσαρα: Έδώσε τέλος στη ζωή του μέσα στην αποθήκη του...
Σχετικά άρθρα
- Dimon (JP Morgan): Προετοιμαστείτε για οικονομικό τυφώνα – Ύφεση και ακρίβεια θα χτυπήσουν βάναυσα
- Ο πλούτος των Ελλήνων σε αριθμούς
- UBS: Πού βρίσκονται οι πιο πλούσιοι του πλανήτη – Η εικόνα στην Ελλάδα
- Ο πλούτος δεν είναι αποτέλεσμα εξυπνάδας ή εργατικότητας. Αλλού οφείλεται η επιτυχία
- Ύφεση ρεκόρ 15,2% για την Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020