Διονύσης Τεμπονέρας: Το επιτελικό ψηφιακό κράτος και τα λάθη στις συντάξεις
Καλωσορίσατε στο επιτελικό ψηφιακό κράτος των αχρήστων… Τι γίνεται με τις συντάξεις.
Μόλις λίγοι μήνες, πέρασαν από την ψήφιση του ν.4921/2022, που εγκαινίασε την λειτουργία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» και των συντάξεων «fast track». Σύμφωνα με το νόμο, οι συντάξεις εκδίδονται αυτόματα, με βάση τη δήλωση του υποψηφίου συνταξιούχου και ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος, από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έλεγχος που δύναται να διαρκέσει, μέχρι και τα 10 χρόνια.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, με συνεχείς συνεντεύξεις του, επαίρεται ότι, μείωσε τις εκκρεμείς συντάξεις και μάλιστα δεσμεύεται ότι, «οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις(63.000 στον αριθμό) θα έχουν διεκπεραιωθεί, μέχρι το τέλος Αυγούστου».
Και κάπως έτσι, ξεκινάει ο τραγέλαφος και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, που εισέρχονται σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα, δίχως ξεκάθαρο χρονικό και οικονομικό ορίζοντα.
Αλλά ας παραθέσουμε ένα παράδειγμα με στοιχεία, για να γίνει κατανοητό, σε ποια, απίθανη κατάσταση έχει εμπλέξει το υπουργείο Εργασίας, ασφαλισμένους και συνταξιούχους:
Εκπαιδευτικός καταθέτει για σύνταξη την 1η .9.2021 με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας, στον πρώην ΙΚΑ και στο Δημόσιο(απονέμων φορέας). Στα μέσα Οκτωβρίου του 2021, λαμβάνει προσωρινή σύνταξη ύψους 730 ευρώ. Πριν από μερικές ημέρες(6/2022), εκδίδεται η κύρια σύνταξη του, με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, που προβλέπει ο ν.4921/2022(«σύνταξη εμπιστοσύνης»).
Μόλις η συνταξιοδοτική απόφαση έρχεται στα χέρια του συνταξιούχου εκπαιδευτικού, ο ίδιος, αντιλαμβάνεται εξόφθαλμα λάθη, που έχουν να κάνουν με την προσμετρητέα προϋπηρεσία του, που είναι μικρότερη της πραγματικής. «Μέχρι εδώ όλα καλά», θα πει κανείς, δεδομένου ότι, σύνταξη βγήκε πιο γρήγορα του αναμενομένου και ακόμα και αν είναι 20-30 ευρώ λιγότερη, ας πούμε, λέει ο ίδιος ότι, αυτό είναι «ανεκτό».
Όμως στη συνταξιοδοτική πράξη, με τρόμο διαβάζει ότι, η σύνταξη του (άρα και τα αναδρομικά που θα λάβει τις επόμενες ημέρες) είναι μειωμένη κατά 60%, γιατί όπως διαβάζει, είναι απασχολούμενος αγρότης(!) και έχει το πέναλτι, που προβλέπει το άρθρο 20 του ν.4387/2016.
Εν τω μεταξύ ο ίδιος, είναι κάτοικος Κυψέλης Αττικής και όπως λέει ο ίδιος, «δεν έχει πιάσει ποτέ τσάπα στη ζωή του»! Φυσικά και δεν έχει καμία αγροτική δραστηριότητα, αλλά ακόμα και να είχε ο ν.4670/2020, έχει μειώσει το πέναλτι στο 30%, από τον 2ο/2020, συνεπώς και πάλι η αυτοματοποιημένη διαδικασία, έχει κάνει λάθος και μάλιστα διπλό.
Το πρόβλημα όμως, δεν σταματά εδώ. Επειδή ο ίδιος έχει λάβει προσωρινή σύνταξη και γίνεται η εκκαθάριση και επειδή έχει το παραπάνω πέναλτι, το σύστημα αντί να του δώσει τα αναδρομικά της σύνταξης, που περιμένει για σχεδόν ένα χρόνο, τον βγάζει να χρωστάει σχεδόν 10.000 ευρώ και του κάνει παρακράτηση για την «οφειλή» αυτή, από το ποσό της τρέχουσας σύνταξης. Συνεπώς, μέχρι να διορθωθεί το λάθος, το αυτόματο σύστημα, θα του «κρατάει» 250 ευρώ το μήνα, για χρήματα που δεν χρωστάει, καταλήγοντας τελικά ο ίδιος να παίρνει, την μισή σύνταξη από εκείνη που δικαιούται!
Ο ίδιος, έντρομος, απευθύνεται στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου(Πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και ο αρμόδιος υπάλληλος του απαντάει ότι, θα πρέπει να κάνει έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε 4μηνη προθεσμία, από την έκδοση της σύνταξης.
Ο ίδιος απευθύνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για την έφεση και οι δικαστικοί υπάλληλοι του απαντούν ότι, τώρα εξετάζουν τις εφέσεις του 2014! Επιστρέφοντας στο ΓΛΚ και διαμαρτυρόμενος, οι υπάλληλοι του παραθέτουν το νόμο 4921/2022 («νόμος Χατζηδάκη») που αναφέρει ότι, υπάρχουν ορισμένα …χρόνια προθεσμία για τον ΕΦΚΑ, ώστε να κάνει επανέλεγχο της συνταξιοδοτικής πράξης και να πάρει την ορθή σύνταξη που δικαιούται. Ο ίδιος καταθέτει ένα αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσής του και έκτοτε περιμένει(άγνωστο για πόσο χρόνο) να λάβει τη σωστή σύνταξή του.
Μπορούν όλα αυτά να συμβαίνουν στην «ψηφιακή Ελλάδα» των κυρίων Μητσοτάκη και Χατζηδάκη;
Δυστυχώς οι περιπτώσεις είναι αναρίθμητες. Σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, δεν έχουν προσμετρήσει το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης(πρώην ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κλπ).Σε άλλους, δεν έχουν προσμετρήσει τα πλασματικά έτη, που προβλέπει ο νόμος. Σε άλλους υπαλλήλους, η σύνταξη αντί να ξεκινάει από την ημερομηνία παραίτησης, εκκινεί 1 ή 2 χρόνια μετά(!) με ό τι αυτό σημαίνει, για τις αναδρομικές συντάξεις. Άλλοι εμφανίζονται να απασχολούνται, ενώ είναι γνωστό ότι, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ασυμβίβαστο, με βάση το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα(ν.3528/2007).
Πρόκειται για το απόλυτο ψηφιακό φιάσκο στην πλάτη των πολιτών…
Και όλο αυτό για να περηφανεύεται ο Υπουργός ότι, έλυσε δήθεν, το θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων!
Είχαμε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους από την συγκεκριμένη διαδικασία, που αποδεικνύεται τελικά ότι, θα καταστρέψει ανθρώπινες ζωές.
Και επειδή ίσως υπάρξουν και ορισμένοι που θα αμφισβητήσουν τα ανωτέρω, παραθέτουμε και τα στοιχεία της ανωτέρω περίπτωσης, που αποδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας.
Συνάμα, έχουμε στη διάθεσή μας, περισσότερες από 15 αντίστοιχες περιπτώσεις λαθών, που αποδεικνύουν ότι, τα ανωτέρω δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά μια γενικευμένη κατάσταση, η δημιουργία της οποίας, βαρύνει αποκλειστικά τον Υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.
Καλωσορίσατε στο επιτελικό ψηφιακό κράτος των αχρήστων…