Διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος

  01 January, 2021 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος

Συχνά οι στόχοι μας έχουν να κάνουν με την ευεξία μας και συγκεκριμένα με τη διατροφή μας. Όχι απαραίτητα να χάσουμε βάρος ή να μπούμε στο πιο στενό μας τζιν, αλλά να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή που ενισχύει τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή θέτουμε στόχους για το νέο έτος. Έτσι και φέτος, μετά από μια αναμφισβήτητα δύσκολη χρονιά, ατενίζουμε με αποφασιστικότητα το μέλλον και δίνουμε στον εαυτό μας την υπόσχεση ότι θα γίνουμε καλύτεροι. Συχνά οι στόχοι μας έχουν να κάνουν με την ευεξία μας και συγκεκριμένα με τη διατροφή μας. Όχι απαραίτητα να χάσουμε βάρος ή να μπούμε στο πιο στενό μας τζιν, αλλά να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή που ενισχύει τη λειτουργία του οργανισμού μας. Άλλωστε, η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος και το δέρμα μας μέχρι τη διάθεση και την ενέργειά μας.

Πώς θα καταφέρουμε όμως να πετύχουμε τους στόχους που αφορούν τη διατροφή μας; Το μυστικό είναι να ξεκινάμε με μικρούς, εφικτούς στόχους, αφού όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε ταυτόχρονα όλες τις κακές μας συνήθειες, καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην απογοήτευση και την αποτυχία. Ας δούμε λοιπόν μερικούς μικρούς διατροφικούς στόχους για το νέο έτος.

Διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος

*Τρώμε λιγότερη ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την καρδιά, επιβαρύνει το δέρμα, καταστρέφει τα δόντια, ρίχνει τα επίπεδα ενέργειάς μας, υποβαθμίζει τον ύπνο και οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Προσπαθούμε λοιπόν να βρίσκουμε υγιεινές εναλλακτικές για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, για παράδειγμα επιλέγοντας φρούτα.

*Περιορίζουμε τα trans λιπαρά

Τα trans αποτελούν την πιο επιβλαβή κατηγορία λιπαρών, αφού προκαλούν όχι μόνο αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της «καλής» (HDL). Επίσης, τα trans λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης. Οι κυριότερες πηγές trans λιπαρών είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οι τηγανητές πατάτες των fast food κ.λπ.

*Επιλέγουμε αναψυκτικά αντί για νερό

Πολλές θερμίδες ζάχαρης και λίπους προέρχονται από τα ροφήματα που καταναλώνουμε. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, ειδικά αν το πίνουμε στη θέση των ζαχαρούχων αναψυκτικών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

*Τρώμε περισσότερα λαχανικά

Είτε το επόμενο γεύμα μας είναι το πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας αμέσως τρώγοντας ένα επιπλέον λαχανικό. Προσθέτουμε πιπεριά στην ομελέτα που τρώμε το πρωί, τρώμε μαζί με το μεσημεριανό μας μπρόκολο και στο δείπνο ρίχνουμε ακόμη ένα λαχανικό στη σαλάτα μας. Περισσότερα λαχανικά στο πιάτο μας σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

*Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -σε αντίθεση με τα απλά, επεξεργασμένα τρόφιμα- και έτσι μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσουμε να φάμε σάντουιτς, προτιμάμε ένα με μαύρο ψωμί και αντί για ζαχαρούχα δημητριακά τρώμε βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, προτιμάμε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης από τα λευκά και το καστανό ρύζι από το λευκό.

 

  01 January, 2021 EY ZHNΑΡΘΡΑ