Διατροφή: Με τι να την εμπλουτίσετε για ισχυρό εγκέφαλο

  08 December, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Διατροφή: Με τι να την εμπλουτίσετε για ισχυρό εγκέφαλο

Εάν το καλοσκεφτούμε ο εγκέφαλος αποτελεί το κέντρο ελέγχου του σώματος, καθώς εμπλέκεται σε κάθε σύστημά του, από την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων μέχρι και στις δεξιότητες της μνήμης ή του λόγου. Για αυτό είναι σημαντικό να τον προσέχουμε, προσλαμβάνοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μέσα από την διατροφή.

Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να «θωρακίσετε» την λειτουργία του, περιλαμβάνουν:

Ο εγκέφαλος αγαπά… τα λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 60% του εγκεφάλου αποτελείται από λίπος και το μισό από αυτό το λίπος αποτελείται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την δημιουργία εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων ενώ ευνοούν την μνήμη και την μάθηση. Μπορεί να επιβραδύνουν την γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία, συμβάλλοντας στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο περιέχουν ενώσεις που φαίνεται να τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Η μαύρη σοκολάτα έχει συνήθως 70% περιεκτικότητα σε κακάο ή και μεγαλύτερη. Τα οφέλη αυτά δεν φαίνεται να ισχύουν όμως για την κανονική σοκολάτα γάλακτος, η οποία έχει περιεκτικότητα σε κακάο 10-50%.

Τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενισχύσουν τη μνήμη και επίσης φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

 

Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας της καρδιάς και η υγιής καρδιά συνδέεται με έναν υγιή εγκέφαλο.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of nutrition, health & aging, η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Οι ευεργετικές επιδράσεις των ξηρών καρπών για τον εγκέφαλο μπορούν να αποδοθούν στα θρεπτικά τους συστατικά, όπως τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Ορισμένες μελέτες σε μεγαλύτερους ενήλικες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ με καλύτερη μνήμη και γνωστική υγεία.

Πέρα από τη βιταμίνη Κ, το μπρόκολο περιέχει μια σειρά από ενώσεις που του προσδίδουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην προστασία του εγκέφαλου από βλάβες.

Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης της γνωστικής εξασθένισης. Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επιπλέον η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε και μπορεί να προστατεύει από παθήσεις όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, η αγχώδης διαταραχή και η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

  08 December, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα