Διαγραφές αιώνιων φοιτητών: Αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια – Τι ζητά το ΕΛΜΕΠΑ

  17 February, 2025 ΑΡΘΡΑ
Διαγραφές αιώνιων φοιτητών: Αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια – Τι ζητά το ΕΛΜΕΠΑ

Την εισαγωγή επιπλέον κριτηρίων, τα οποία θα πιστοποιούν το ενδιαφέρον των φοιτητών για ολοκλήρωση των σπουδών τους, προτείνει η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να αποφευχθεί η οριζόντια διαγραφή τους εξαιτίας της υπέρβασης της μέγιστης διάρκειας φοίτησης.

Σε αναζήτηση αντίστοιχων εναλλακτικών προτάσεων βρίσκονται και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, προκειμένου η μετάβαση στην περίοδο εφαρμογής του νόμου να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές, που εξακολουθούν να είναι ενεργοί, να καταφέρουν να φτάσουν στη λήψη του πτυχίου τους αντί να διαγραφούν.

Ενδεικτικά, η Νομική ΕΚΠΑ προτείνει να δίνεται η δυνατότητα παράτασης φοίτησης σε όσους έχουν υπερβεί το χρονικό όριο για ‘αποχρώντες λόγους’ και συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές έως το ακαδημαϊκό έτος 1982-1983, να έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών κατόπιν αίτησής τους με τελική προθεσμία την 30η Ιουνίου 2025. Από την πλευρά τους, τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ‘πετούν το μπαλάκι’ της ευθύνης αναφορικά με την καθυστέρηση των φοιτητών στην απόκτηση πτυχίου, στα ίδια τα πανεπιστήμια, εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους, διεκδικώντας αντίστοιχα την ενίσχυσή τους.

Τι αποφάσισε η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Να μην γίνει οριζόντια εφαρμογή της διάταξης του 4957/2022 σχετικά με τη διαγραφή από τα μητρώα των πανεπιστημίων των φοιτητών, με αποκλειστικό κριτήριο την υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εισηγείται, για τον σκοπό αυτό, μία σειρά επιπλέον κριτηρίων, βάσει των οποίων θα πιστοποιείται το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, προτείνεται να λαμβάνονται υπόψη – μεταξύ άλλων – οι δηλώσεις μαθημάτων, ο αριθμός των μαθημάτων που υπολείπονται έως τη λήψη του πτυχίου, η ενεργός συμμετοχή στις εξετάσεις.

Παράλληλα, εκφράζεται η έντονη ανησυχία των πανεπιστημιακών σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τις διαγραφές μετά το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, στις 31 Αυγούστου 2025, επειδή δεν προβλέπεται ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ ανενεργών φοιτητών και ενεργών – όσων, δηλαδή, έμπρακτα δείχνουν ενδιαφέρον για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στην κατηγορία αυτή, εμπίπτουν – κινδυνεύοντας άμεσα με διαγραφή – αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες, που είτε βρίσκονται κοντά στη λήψη του πτυχίου, είτε συμμετέχουν συστηματικά στις εξετάσεις των τελευταίων ετών και έχουν σοβαρές προοπτικές ολοκλήρωσης των σπουδών τους, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η Σύγκλητος, είναι αναγκαίο να προσεγγιστεί το ζήτημα των διαγραφών με κοινωνική ευαισθησία ενώ προτείνει να γίνει διερεύνηση των αιτιών της καθυστέρησης ή και εγκατάλειψης των σπουδών, αντιμετώπιση αυτών όπως και γενικότερα, παρακολούθηση της πορείας των σπουδών των φοιτητών καθώς επίσης και δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών σε φοιτήτριες και φοιτητές.

Τι αναφέρει το ΕΛΜΕΠΑ

Την αντίθεσή του στις διαγραφές φοιτητών εκφράζει μέσω του ομόφωνου Ψηφίσματος ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΛΜΕΠΑ, υποστηρίζοντας πως το μέτρο των διαγραφών δεν επιλύει κανένα από τα συσσωρευμένα προβλήματα των Πανεπιστημίων, όπως η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η συντήρηση υποδομών, η ανανέωση εξοπλισμού, καθώς και οι ελλείψεις στη φοιτητική στέγη και μέριμνα.

Αναφορικά με τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών (άρ.76 του Ν.4957/2022), στο συγκεκριμένο ψήφισμα γίνεται λόγος για «μία ισοπεδωτική ρύθμιση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαγραφή του 48% των πανελλαδικά εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ όσων έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και όσων συνεχίζουν να φοιτούν ενεργά. Ακόμη και οι δυνατότητες μερικής φοίτησης ή αναστολής που προβλέπει ο νόμος δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς εργασίας (υποαπασχόληση, αδήλωτη εργασία), οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αξιοποίηση αυτών των επιλογών».

Ακολούθως, σημειώνεται ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους, δεν επιβαρύνουν την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία των Πανεπιστημίων, καθώς στερούνται δικαιωμάτων, όπως δωρεάν συγγράμματα, στέγαση, σίτιση και μειωμένο εισιτήριο στις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ δεν δεσμεύουν θέσεις εισακτέων.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών, που καθυστερούν την απόκτηση του πτυχίου τους – αριθμός που το 2024 ξεπέρασε τις 330.000 – το ΕΛΜΕΠΑ κάνει λόγο για επιπτώσεις της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Όπως υπογραμμίζει, πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα ίδια τα πανεπιστήμια ευθύνονται για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών, καθώς μπορεί να αδυνατούν να προσφέρουν τις αναγκαίες θέσεις συμμετοχής των φοιτητών σε εργαστηριακά μαθήματα, στην πρακτική άσκηση ή στην εκπόνηση υποχρεωτικής πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΛΜΕΠΑ, απορρέουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων. Παραπέμπει, μάλιστα, στην τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στην οποία αναδεικνύεται πως η μέση αναλογία της χώρας βρίσκεται στους 30 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές για κάθε καθηγητή ενώ η αναλογία αυτή ανεβαίνει στο 46 προς 1 για τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές, όταν η αντίστοιχη μέση αναλογία για τις χώρες της ΕΕ είναι 13.

Ο σύλλογος των μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ, με βάση τα ανωτέρω, προτείνει τη χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημίων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Την άμεση διενέργεια μελέτης από κάθε πανεπιστήμιο για παρακολούθηση της πορείας σπουδών των φοιτητών, τον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν στην καθυστέρηση αποφοίτησης ή εγκατάλειψη των σπουδών με στόχο τη δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών σε φοιτήτριες και φοιτητές. Τη θεσμοθέτηση της μερικής φοίτησης μετά από δήλωση του φοιτητή/τριας χωρίς καμία προϋπόθεση. Τη θεσμοθέτηση της διαγραφής με τη σύμφωνη γνώμη όσων φοιτητών/τριών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τι προτείνει η Νομική του ΕΚΠΑ

Με διαγραφή λόγω υπέρβασης του χρονικού ορίου φοίτησης απειλούνται σήμερα περίπου 7.000 φοιτητές της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρόλο που εισήχθησαν με υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές. Για την αποφυγή της διαγραφής τους, η Νομική Σχολή προτείνει να δοθεί στους εγγεγραμμένους φοιτητές έως το ακαδημαϊκό έτος 1982-1983, εκ νέου η δυνατότητα ένταξης στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών κατόπιν αίτησής τους με τελική προθεσμία έως 30.6.2025.

Ειδικότερα, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ προτείνει σχετικά με το ζήτημα των διαγραφών την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων φοίτησης για αποχρώντες λόγους.

Η Νομική διακρίνει τις δύο κατηγορίες ανενεργών φοιτητών στη Σχολή και εισηγείται τα ακόλουθα:

Στους φοιτητές, οι οποίοι έχουν εγγραφεί έως το ακαδημαϊκό έτος 1982-1983, να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα ένταξης στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών κατόπιν αίτησής τους με τελική προθεσμία έως 30.6.2025. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα υπαχθούν αυτοδικαίως στις διατάξεις του νόμου αλλά όσοι ανταποκριθούν, θα υπαχθούν στα ισχύοντα και για τους υπόλοιπους φοιτητές.

Στους φοιτητές, οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 και δεν έχουν δηλώσει κανένα μάθημα την τελευταία πενταετία, δηλαδή από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, προτείνεται η Σχολή να προβεί άμεσα στην απενεργοποίηση του λογαριασμού τους, δίνοντάς τους συγχρόνως τη δυνατότητα εκ νέου ενεργοποίησης μετά από αίτησή τους, με τελική προθεσμία έως 30.6.2025. Όσοι από αυτούς δεν ανταποκριθούν, θα υπαχθούν αυτοδικαίως στις διατάξεις του νόμου ενώ όσοι ανταποκριθούν, θα υπαχθούν στα ισχύοντα και για τους υπόλοιπους φοιτητές.

Το κείμενο του ψηφίσματος της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Το ζήτημα των φοιτητών που αργούν υπερβολικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και της ενδεχόμενης διαγραφής τους, είναι διαχρονικό και πολυδιάστατο.

Αφορά ασφαλώς τις ατομικές επιδόσεις των φοιτητών, αλλά συνδέεται και με πολλά άλλα θέματα, όπως τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των εισακτέων, τον πολλαπλασιασμό των «ειδικών κατηγοριών» εισακτέων, τις συνθήκες λειτουργίας των ΑΕΙ, τις σοβαρές ελλείψεις στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και άλλους γενικότερους παράγοντες.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι όλες οι Σχολές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ίδια έκταση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ οι υπό διαγραφή φοιτητές εκτιμώνται κατά προσέγγιση περί τους 7.000.

Τα προβλήματα του νόμου

Οι διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με έναν «οριζόντιο» τρόπο, ο οποίος θέτει και μια σειρά από συνταγματικά ζητήματα.

Το πρώτο (και ίσως κύριο) θέμα που ανακύπτει, είναι αυτό της αρχής της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ).

Με την αυτόματη διαγραφή όλων όσοι έχουν υπερβεί τη χρονική διάρκεια που προκύπτει από τον τύπο «ν+2», αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αυτός που «χρωστάει» ένα μόνο μάθημα και αυτός που δεν έχει προσέλθει καν στις εξετάσεις για πολλά έτη.

Επίσης και πέρα από τις ιδιαίτερες συνθήκες φοίτησης και εξέτασης σε κάθε Σχολή, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλοί και εύλογοι παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη από την υφιστάμενη ρύθμιση, όπως οι φοίτηση από μετεγγραφή χωρίς αναγνώριση όλων των μαθημάτων λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών, η εργασιακή απασχόληση προς βιοπορισμό, η απώλεια εξαμήνων σπουδών και η επιστημονική δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών (πρόγραμμα Εράσμους, εικονικές δίκες κ.λπ.).

Τίθενται όμως και πολλά άλλα συνταγματικά ζητήματα, όπως η τήρηση του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης (άρθρο 20 παρ. 2 Συντ) και η προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α Συντ) με ενδεχόμενη υποχρέωση σύνταξης Μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου.

Και όλα αυτά, πέρα από τα ουσιαστικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των Σχολών, η οποία για σημαντικό χρονικό διάστημα ενδέχεται να επικεντρωθεί στη διαδικασία των διαγραφών αντί για την προέχουσα επιστημονική και διδακτική δραστηριότητα.

Η ανάγκη τροποποίησης του νόμου

Για όλους αυτούς τους λόγους, κρίνεται σκόπιμη και επιβεβλημένη η τροποποίηση του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, ώστε τα ΑΕΙ να μπορούν να προβλέψουν την υπέρβαση των ανώτατων ορίων φοίτησης για αποχρώντες λόγους.

Πρόσφατα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ κατέληξε σε πρόταση τροποποίησης του ά. 76 του ν. 4957/2022, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ΑΕΙ να προβλέψουν στους εσωτερικούς κανονισμούς τους και άλλους λόγους για την παράταση των σπουδών πέρα από το όριο του ν+2.

Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ θεωρεί ομοίως ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παράτασης των σπουδών για αποχρώντες λόγους, όπως αυτοί θα εξειδικευτούν στη συνέχεια.

Η λύση αυτή θα αποτρέψει αναταραχές στην πανεπιστημιακή ζωή και, κυρίως, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανεπιείκειας και αντισυνταγματικότητας των υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που προαναφέρθηκαν.

III. Η κατάσταση στη Νομική Σχολή

Η Νομική Σχολή έχει φοιτητές μη μηχανογραφημένους εγγεγραμμένους από την ίδρυση της Σχολής έως το ακαδ. έτος 1982-1983, καθώς και εγγεγραμμένους φοιτητές από το ακαδ. έτος 1983-1984 στο μηχανογραφικό πρόγραμμα «ΙΛΥΔΑ».

Ειδικότερα:

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών, με το πρόγραμμα ετών, που δεν περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό πρόγραμμα «ΙΛΥΔΑ» είναι 3974 που αναλύεται ως εξής: 2720 φοιτητές που περιλαμβάνονται στο παλιό πρόγραμμα «ΑΝΙΤΑ» και 1254 φοιτητές που τα στοιχεία τους υπάρχουν μόνο σε έντυπη μορφή (καρτέλες).

Σημειώνεται ότι οι ως άνω φοιτητές (φοιτητές με το πρόγραμμα ετών) είναι εγγεγραμμένοι από την ίδρυση της Σχολής έως και το ακαδ. έτος 1982-1983).

Από το ακαδ. έτος 2016-2017 οι φοιτητές με το πρόγραμμα των ετών (δηλ. οι εγγεγραμμένοι έως και το 1982-1983), προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με απόφαση της Σχολής, δύνανται να ενταχθούν στο τρέχον Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής κατόπιν αίτησής τους.

Έως σήμερα είναι ενταγμένοι και ενεργοί στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών, κατόπιν αίτησής τους, 52 από αυτούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται πλέον στο μηχανογραφικό πρόγραμμα «ΙΛΥΔΑ».

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο μηχανογραφικό πρόγραμμα «ΙΛΥΔΑ» που σύμφωνα με τον Ν. 4957/2022 την 1.9.2025 θα πρέπει να διαγραφούν είναι 3564.

Από τους ως άνω φοιτητές, 465 δήλωσαν μαθήματα στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2024-2025. Το 50% εξ αυτών χρωστάει λιγότερα από 14 μαθήματα.

Από το ακαδ. έτος 2020-21 (τελευταία πενταετία) στο σύνολο των 3564 φοιτητών έχουν κάνει έστω μια φορά δήλωση 731 φοιτητές και έχουν εξεταστεί έστω μια φορά 386 φοιτητές.

Πρόταση

Με βάση τα ανωτέρω, προτείνεται η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων φοίτησης για αποχρώντες λόγους.

Ως προς τις δύο κατηγορίες ανενεργών φοιτητών στη Σχολή μας, εισηγούμεθα ειδικότερα τα εξής: α) Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές ετών (εγγεγραμμένοι έως το ακαδ. έτος 1982-1983), προτείνεται να τους δοθεί εκ νέου η δυνατότητα ένταξης στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών κατόπιν αίτησής τους με τελική προθεσμία έως 30.6.2025. Όσοι δεν ανταποκριθούν θα υπαχθούν αυτοδικαίως στις διατάξεις του νόμου. Όσοι ανταποκριθούν, υπάγονται στα ισχύοντα και για τους υπόλοιπους φοιτητές. Σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής. β) Σχετικά με τους μηχανογραφημένους φοιτητές που υπάγονται στις διατάξεις του ά. 76 του ν. 4957/2022 και δεν έχουν δηλώσει κανένα μάθημα την τελευταία πενταετία, ήτοι από το ακαδ. έτος 2020-2021, προτείνεται η Σχολή να προβεί άμεσα στην απενεργοποίηση του λογαριασμού τους, δίνοντάς τους συγχρόνως τη δυνατότητα εκ νέου ενεργοποίησης μετά από αίτησή τους, με τελική προθεσμία έως 30.6.2025. Όσοι δεν ανταποκριθούν θα υπαχθούν αυτοδικαίως στις διατάξεις του νόμου. Όσοι ανταποκριθούν, υπάγονται στα ισχύοντα και για τους υπόλοιπους φοιτητές. Σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής.

Πώς αποτυπώνεται σήμερα η κατάσταση στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης και βρίσκονται προ των πυλών της διαγραφής, είναι 333.795. Τα 2/3 περίπου εξ αυτών, είναι πραγματικά ‘αιώνιοι’ καθώς είναι εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ εδώ και δεκαετίες χωρίς να δίνουν το παρών στη σχολή τους – ούτε παρακολουθούν μαθήματα, ούτε συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Σημειώνεται, ότι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, ήταν 695.000, με τους ενεργούς, να ανέρχονται σε 350.000.

Πρόβλημα ‘αιωνίων’ φοιτητών, εμφανίζεται κυρίως στα μεγαλύτερα και αρχαιότερα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου οι λιμνάζοντες είναι περισσότεροι από τους μισούς – 59,9% του φοιτητικού πληθυσμού, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να ακολουθεί με ποσοστό αιωνίων, 58,7%.

Επικειμένης της εφαρμογής του νόμου για τις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών μετά τον Αύγουστο 2025, οι Πρυτάνεις έχουν ήδη καταγράψει τις ανησυχίες τους, καθώς η πλειοψηφία αυτών αντιτίθεται στην οριζόντια διαγραφή τους – ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο protothema.gr πρόσφατα, έκανε λόγο για διαγραφές με βάση την αρχή της αναλογικότητας αντί της οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου.

Για τους λόγους αυτούς, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία θα λάβει χώρα στις αρχές Μαϊου στη Θεσσαλονίκη ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη ζητήσει τις εισηγήσεις των Πρυτάνεων σχετικά, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς την απάντηση, έως ότου το ζήτημα της διαγραφής επανεξεταστεί κατά περίπτωση και κατά πανεπιστήμιο.

Πάντως, οι απόψεις των Πρυτάνεων συγκλίνουν στο ότι δεν μπορεί να μην γίνεται διάκριση μεταξύ πραγματικά ανενεργών φοιτητών και φοιτητών, οι οποίοι – έστω και με βραδείς ρυθμούς – αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τι ορίζει ο νόμος 4957/2022

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το νόμο, ορίζεται ως ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τα προγράµµατα σπουδών διάρκειας 4 ετών, τα 6 έτη και για τα 5ετή προγράµµατα, τα 8 έτη. Μετά τη συµπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Τµήµατος εκδίδει πράξη διαγραφής.

Οι εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόµος αφορούν σε σοβαρούς λόγους υγείας, που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθµού εξ αίµατος ή συζύγου ή προσώπου µε το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύµφωνο συµβίωσης.

Στο πλαίσιο του νόμου, προβλέπεται καθεστώς µερικής φοίτησης, δηλαδή ακόµα και διπλασιασµός του πραγµατικού χρόνου φοίτησης, καθώς κάθε εξάµηνο µερικής φοίτησης προσµετράται ως µισό ακαδηµαϊκό εξάµηνο. Το δικαίωµα αυτό δίδεται σε φοιτητές που αποδεδειγµένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι ώρες την εβδοµάδα, σε φοιτητές µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς επίσης και σε φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα, στους φοιτητές, που το επιθυµούν και δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, να διακόψουν τις σπουδές τους από ένα εξάµηνο έως το πολύ 2 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συµµετοχή σε καµία εκπαιδευτική διαδικασία. Η εφαρµογή των παραπάνω επαφίεται στα ΑΕΙ.

protothema.gr

 

  17 February, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα