Ποιες οι δεσμεύσεις Αραχωβίτη για την Κρήτη
Σε δεσμεύσεις για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης, αλλά και της διεκδίκησης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω ενιαίου φακέλου για όλη την Ελλάδα, που έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες, προχώρησε προχθές το βράδυ, στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV”, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.
Στην αρχή της εκπομπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφασή του για χορήγηση 4 εκατομμυρίων ευρώ προς τους κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, ενώ είχε αντιπαράθεση, αλλά μέσα από πολιτισμένο και γόνιμο διάλογο, με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, σε διάφορα θέματα, συμφωνώντας όμως μαζί του ότι η Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή σε μεγαλύτερο βαθμό!
Αναλυτικότερα, για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και τη συνάντηση που είχε μαζί του αντιπροσωπία συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους εκείνο το μεσημέρι, ο Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε στο ξεκίνημα της “ζωντανής” συνέντευξής του ότι «το πρώτο που ανακοινώθηκε ήταν η στήριξη με μια κρατική ενίσχυση “ήσσονος σημασίας”, το γνωστό de minimis, με 4 εκατομμύρια ευρώ. Είχα πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώσει τη στήριξη των κτηνοτρόφων του νομού Χανίων για τις επανειλημμένες ζημίες που έγιναν από τα καιρικά φαινόμενα. Είχαμε αίτημα των κτηνοτρόφων και του νομού Ρεθύμνου, γιατί είχαν αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Το αίτημα ικανοποιήθηκε στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας. Θεωρώ ότι τα θετικά νέα, όσο η οικονομία πατάει στα πόδια της, συνεχίζονται.
Από ’δω και πέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που η οικονομία αρχίζει και πηγαίνει διαρκώς καλύτερα και γίνεται ορατό και από την καθημερινότητα όλων μας αλλά και από τους δείκτες, μπορούμε να παίρνουμε θετικά μέτρα πια. Μετά τη χρεωκοπία της χώρας το 2010 και την είσοδο στα μνημόνια, αλλά και ακόμα πιο πριν για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα. Όλα αυτά προσπαθούμε να τα λύσουμε βήμα-βήμα, στον χρόνο του το καθένα και με τις δυνατότητες που έχουμε», σημείωσε ο υπουργός.
Το μεταφορικό ισοδύναμο
Στο ερώτημα της εκπομπής για το αίτημα της Κρήτης να ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα καύσιμα, αλλά και το παράπονο που υπάρχει για τη νέα εξαίρεση της Κρήτης από την ένταξη των αερομεταφορών στο μεταφορικό ισοδύναμο, όπως αυτό ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ο Σταύρος Αραχωβίτης ήταν σαφής: «Ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο της οικονομίας και τη δυνατότητα της οικονομίας το κάνουμε. Το θέμα είναι ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν ένα αίτημα πολλών χρόνων. Το θέμα είναι ότι τώρα “πατάει στα πόδια της” η οικονομία με σκληρή δουλειά. Και αυτή η σκληρή δουλειά, για να έχει αποτέλεσμα, θέλει εντιμότητα, δηλαδή καθαρά χέρια και ειλικρίνεια. Και το δεύτερο είναι να μπορεί η οικονομία να σχεδιάζει. Και να σχεδιάζει παραγωγικά και όχι σε άυλες επενδύσεις»...
«Έδωσα εντολή για τις ζημιές»
Στο ερώτημα, επίσης, για τις τελευταίες ζημιές στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τις ριπές των βοριάδων, ο υπουργός όχι απλά δήλωσε ενήμερος από την πρώτη στιγμή, αλλά αποκάλυψε παράλληλα: «Βεβαίως. Ενημερώθηκα από την πρώτη στιγμή για τις ζημιές που φαίνεται να έγιναν και είχα επικοινωνία άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον κ. Κουρεμπέ. Δόθηκε η εντολή οι εκτιμητές γεωπόνοι του οργανισμού στο νησί να σπεύσουν και να εκτιμήσουν τη ζημιά. Θεωρώ ότι ακόμα είναι νωρίς για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Όμως, όπως οι αγρότες μας στην Κρήτη ξέρουν ήδη, οι εκτιμητές έχουν πάρει μια πρώτη εικόνα για το τι έχει συμβεί με τον παγωμένο αέρα που είχαμε στα πρώτα βλαστικά στάδια, που όπως ξέρετε είναι και τα πιο κρίσιμα. Οι εκτιμητές έχουν πάρει εικόνα. Μας έχουν μεταφέρει εικόνα. Περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η ζημιά».
Για τις ασθένειες των αμπελιών
Μετά την προβολή αποσπάσματος από τη συνέντευξη του γεωπόνου και πρώην ερευνητή Αμπέλου Βαγγέλη Βαρδάκη στην προηγούμενη εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο”, ο Σταύρος Αραχωβίτης απάντησε τα εξής: «Χρειάζεται να αναπτύξουμε την έρευνα προς όφελος των παραγωγών και της παραγωγής. Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν μεγάλα ποσά και προς τους αγρότες για να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους, και προς την έρευνα για να αναπτύξει άμυνες - γιατί, όπως ξέρετε πολύ καλά και οι αγρότες το ξέρουν καλύτερα και οι επιστήμονες περισσότερο, πάντα θα υπάρχει μια απειλή. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει σαν οργανωμένη κοινωνία να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από την απειλή. Να βρίσκουμε, δηλαδή, τρόπους να την αντιμετωπίζουμε. Αυτό ισχύει και για το αμπέλι και για την ελιά. Υπάρχει κίνδυνος δίπλα μας και μιλάω για την Xylella και για τα εσπεριδοειδή αλλά και για τις ζωονόσους. Η έρευνα λοιπόν, που πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τις απειλές και με το τι έρχεται, για να προστατεύσει την παραγωγή και τον παραγωγό, πρέπει να κατευθύνεται σε αυτόν τον τομέα. Και να μην είναι έρευνα για την έρευνα. Να μην καταναλώνονται δηλαδή κονδύλια, γιατί αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Πέρασαν κονδύλια, πέρασαν ποσά, τα οποία κατευθύνονταν σε διάφορους τομείς, εκτός από την πρόβλεψη για το μέλλον. Γι’ αυτό λοιπόν φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση»...
Για τη βοθρίωση του ξύλου, ο υπουργός απάντησε ότι «για όλες αυτές τις ιώσεις πρέπει να προφυλάξουμε τον αμπελώνα μας από τη μόλυνση. Είτε αυτό είναι με νέα φυτώρια, είτε αυτό είναι με εργαλεία».
Παρακάτω, ο ίδιος τόνισε ότι, αν κρίνεται σκόπιμο μια περιοχή να τεθεί σε καραντίνα, θα γίνει.
«Έχουν γνώση όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
«Η Κρήτη έχει πληγεί περισσότερο»
Όταν ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι ο φάκελος για την κλιματική αλλαγή, επειδή αφορά συνολικά την Ελλάδα, δε θα περάσει, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Έχουμε τεκμηριώσει ότι αντίστοιχες ζημιές από ανώμαλα καιρικά φαινόμενα είχε σε όλη τη χώρα και καταθέσαμε χρονοσειρά μετεωρολογικών δεδομένων που το αποδεικνύουν αυτό»...
Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε ότι για την Κρήτη κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία μετά τις πρόσφατες καταστροφές, ενώ παραδέχτηκε ότι το νησί μας έχει πληγεί περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Πανώλη Αιγοπροβάτων: Τα δεδομένα για το ύψος των αποζημιώσεων
- Ο αγροτικός τομέας που στενάζει και η κρίσιμη επιλογή στην Περιφέρεια
- Αγρότες: Η επίσκεψη του Υπουργού στη Μεσαρα και οι δεσμέυσεις για πληρωμές
- Συνεδριάζει το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτών