Δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή -Οι πρώτες εκτιμήσεις
Ανώτερη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, σημείωνε προς το iefimerida.gr ότι «δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία», εκπέμποντας μήνυμα ηρεμίας και σιγουριάς για την αναπτυξιακή της πορεία.
Η Μέση Ανατολή «πυροδοτεί» τις τιμές του πετρελαίου
Όπως είναι φυσικό, μία δεύτερη πολεμική σύρραξη, την ώρα που παραμένει ενεργό το μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, δημιουργεί σε πολλούς την ανησυχία για το κατά πόσον μπορεί να επιφέρει νέα αναταραχή στην ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως από την αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν φαίνεται να επηρεάζονται και δεν παρατηρείται κάποια απότομη αύξηση αυτή την στιγμή» εξηγούσε η ίδια πηγή στο iefimerida.gr, αναλύοντας το σκεπτικό, ενώ έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο εγγύς μέλλον «να μην επικρατήσει γενικότερο χάος στη Μέση Ανατολή».
Αισιόδοξος είχε εμφανιστεί νωρίτερα, κατά την άφιξη του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, και ανώτερος τραπεζικός παράγοντας που σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι «μπορείτε να είστε ήσυχοι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ελληνική οικονομία».
Σίγουρος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης του Συνδέσμου στο Μέγαρο Μουσικής, εμφανίστηκε σίγουρος για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θέτοντας ως κύριους στόχους την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Επισήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση του δεν θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος και θα διασφαλίσει παράλληλα την δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται με ελκυστικό επιτόκιο από τις αγορές.
Ανησυχία για αυξημένες μεταναστευτικές ροές λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Ένα δεύτερο μέτωπο ανησυχίας μετά τα όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι το μεταναστευτικό. Ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την ευρύτερη περιοχή είναι υπαρκτός, κάτι που επισήμανε ο πρωθυπουργός και κατά την συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με την Εσθονή ομόλογο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς το παρόν στην κυβέρνηση δεν βλέπουν αυτή τη στιγμή αυξημένη πίεση στα σύνορα, ενώ ανώτερη κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι «το ανησυχητικό δεν είναι μία πιθανή αύξηση των ροών από την Τουρκία, αλλά από την Αίγυπτο που αποτελεί δυνητικό διάδρομο για ανθρώπους από την Γάζα και τη Δυτική Όχθη». Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι οι εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο που σύμφωνα με την ίδια πηγή «δίνουν τη δυνατότητα απευθείας συνεννόησης και υπογραφής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η υγεία του εγκεφάλου επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε άτομα άνω των 50 ετών
- Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης): Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
- ΕΕ: Πώς επηρεάζονται οι αγροτικές αγορές από τη ρωσική εισβολή
- «Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών
- Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας