“Δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown αρχές Δεκέμβρη”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα της τηλεργασίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού
Στην παραδοχή ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας αποκάλυψε επίσης ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία η εστίαση.
Βέβαια, όπως τόνισε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει με προσεχτικά βήματα και θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την κακή εικόνα που παρουσιάζει στο μέτωπο της πανδημίας, τόνισε πως είχαν παρθεί μέτρα εδώ και εβδομάδες αλλά όπως είπε, υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός. «Ένα μεγάλο κύμα πήγαινε να γίνει τσουνάμι» ανέφερε.
Τι είπε για την τηλεργασία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και στο θέμα της τηλεργασίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία.
«Γίνονται παντού έλεγχοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι το ποσοστό τηλεργασίας αλλά η χαλάρωση στους χώρους εργασίας. Υπάρχουν κάποιοι που χαλαρώνουν και δεν τηρούν τα μέτρα και έχουμε διασπορά στο χώρο εργασίας.
«Αυτό που κάνουμε ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι να ενισχύσουμε τα ελεγκτικά σώματα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές» τόνισε.
Για το εμβόλιο
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο, τότε τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα αρχίσει ο εμβολιασμός, συνέχισε ο κ. Πέτσας.
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από τις 2 Οκτωβρίου και μετά η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι μόνο η επιβολή κυρώσεων μπορεί να τη συνετίσει.
«Με τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε, θα θέλουμε συνεχώς νέες ΜΕΘ»
Για την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών κλινικών μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Αναστασία Κοτανίδου και ο Ευάγγελος Μπαλής.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον «Ευαγγελισμό» σημειώνοντας πως δεν θα κλείσει καμία κλινική του νοσοκομείου. «Όπως φαίνεται από την ιχνηλάτηση, συνήθως δεν κολλάει κανείς στο χώρο εργασίας, αλλά αλλού όπου δεν γίνεται πιστή τήρηση των μέτρων» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στις μονάδες ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως «όσες κλίνες ΜΕΘ και να ανοίξουμε, με τον αριθμό των κρουσμάτων που βλέπουμε καθημερινά θα θέλουμε συνεχώς και παραπάνω», ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν και άλλες απλές κλίνες σε κλίνες ΜΕΘ για την κάλυψη των αναγκών στην περίθαλψη ασθενών με κοροναϊό.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι γίνεται διαλογή ασθενών που θα εισαχθούν σε κλίνη ΜΕΘ, ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που να μην έχει γνώσεις για το πώς θα περιθάλψει μολυσματικό ασθενή.
Ανησυχία για τους διασωληνωμένους
Από την πλευρά του ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και δεν μειώνονται τα κρούσματα, παρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, σημειώνοντας ότι δεν περίμεναν άμεσα αποτελέσματα. «Ίσως το lockdown να άργησε να παρθεί σαν απόφαση» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το ηλικιακό πλαίσιο των ασθενών Covid που χρειάζονται νοσηλεία, ο κ. Μπαλής υποστήριξε ότι και στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα υπήρξαν ασθενείς 20 ετών που χρειάστηκαν νοσηλεία στην κλινική Covid. «Τότε ήταν λιγότερα τα περιστατικά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
"Να επιβληθεί lockdown τύπου Κίνας – Να κλείσουν όλα για 15 μέρες"
Την ανάγκη λήψης μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κοροναϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.
Ως προς την επίταξη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ.Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κοροναϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Βόμβα Πέτσα για lockdown
Στην παραδοχή ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, προχώρησε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1 Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».
«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1.
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί