Κρίσιμο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες για συντάξεις και το πακέτο ελαφρύνσεων της ΔΕΘ αν και οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν σήμερα.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν είναι μεταξύ των θεμάτων, που προκαλούν πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους. Ωστόσο στο περιθώριο αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για το φλέγον θέμα των συντάξεων. Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει αναφέρει ότι η απόφαση για τις συντάξεις θα ληφθεί εντός του Νοεμβρίου με μία έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.
Στη σημερινή συνεδρίαση η ατζέντα προβλέπει συζήτηση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τις στρατηγικές ανάπτυξης και απασχόλησης, τη χρηματοπστωτική σταθερότητα και την τραπεζική ένωση. Στο πλαίσιο του πρώτου θέματος όλα τα βλέμματα να είναι βεβαίως στραμμένα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τη Ρώμη να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό έως τις 13 Νοεμβρίου. Αν και στον ιταλικό Τύπο διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Λέγκας- Πέντε Αστέρων να βάζει νερό στο κρασί της σε κορυφαίες δεσμεύσεις της, όπως αυτές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επισήμως η ιταλική πλευρά διαμηνύει πως δεν αλλάζει ρότα.
«Δεν υπάρχει Plan B» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο Bloomberg. Aπό την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στους Financial Times όχι μόνο απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής των δημοσιονομικών σχεδίων, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός, που όπως λέει δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, θα καταστεί «συνταγή» για την αναζωογόνηση ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ρώμη καλεί τους εταίρους της να εγκαταλείψουν την πολιτική λιτότητας και να ασπαστούν την προσέγγιση του... Ντόναλντ Τραμπ, που με τεράστιες φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δημοσίων δαπανών στοχεύει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το ιταλικό επιχείρημα είναι πως αυτή η στρατηγική αν και βραχυπρόθεσμα φουσκώνει το έλλειμμα, μεσοπρόθεσμα μειώνει έλλειμμα και χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οικονομολόγοι αμφισβητούν πάντως τα οφέλη για την ανάπτυξη από τα συγκεκριμένα μέτρα, που έχουν ανακοινώσει οι Ιταλοί.
Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που η Ιταλία θα απαντήσει στην Κομισιόν, τότε ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. θα έχει τρεις εβδομάδες να δημοσιεύσει την δική του ετυμηγορία. Αυτή θα μπορούσε να εκκινήσει μία διαδικασία κυρώσεων ύψους έως και 0,2 μονάδων του ετήσιου οικονομικού προϊόντος, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη- μέλη. Η Ρώμη δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί σε σημείο, που ακόμη και εάν δεν τιμωρηθεί από τις Βρυξέλλες, θα «τιμωρηθεί» από τις αγορές, αλλά ούτε να εμφανιστεί ηττημένη. Και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δείξουν εμμονή στη λιτότητα, αλλά ούτε και υποχώρηση έναντι του λαϊκισμού ενόψει των πιο κρίσιμων Ευρωεκλογών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκβαση της ιταλικής μάχης θα είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα στην κοινότητα.
dikaiologitika.gr
Δείτε επίσης
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές – Η εικόνα στην Κρήτη
- Απλήρωτα ενοίκια: Οδηγίες προς εκμισθωτές για να μην καταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε αρχίζει η υποβολή τους και τι αλλάζει