Covid-19: Πώς θα ξαναβρείτε τη φόρμα σας
Είτε είχατε covid είτε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, ύστερα από μια περίοδο καταπόνησης και αδράνειας, οι μύες σας πιθανότατα θα είναι πιο αδύναμοι και θα είστε λιγότερο σε φόρμα από ό,τι ήσασταν πριν.
Είναι σημαντικό σταδιακά να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας με υπομονή και επιμονή.
Πώς θα καταλάβω ότι μπορώ να γυμναστώ ξανά;
Αν κάθε μέρα αισθάνεστε καλύτερα από την προηγούμενη, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας αναρρώνει και είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας εξακολουθούν να είναι μεταβλητά και έχετε ακόμα μέρες που αισθάνεστε άσχημα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να νιώσετε λίγο καλύτερα.
Είναι σημαντικό να μην βιάζεστε να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς σας καθώς αυτό μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη. Εάν έχετε long covid, μια μικρή αύξηση στη δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, επομένως θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω.
Γιατί είναι σημαντικό να επιστρέψω στην άσκηση
Η τακτική δραστηριότητα μας κάνει πιο δυνατούς και:
Μας ανεβάζει ψυχολογικά, επιτρέποντάς μας να κάνουμε περισσότερα από τα πράγματα που θέλουμε.
Βοηθά στην ελαχιστοποίηση του πόνου και της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις.
Μπορεί να κάνει τον ύπνο μας πιο ποιοτικό.
Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε ενδεχόμενες σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές.
Γενικά, όσος περισσότερος χρόνος αφιερώνεται στη σωματική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία. Στην αρχή βέβαια της ανάρρωσής σας πιθανότατα θα μπορείτε να διαχειριστείτε μόνο μικρές ποσότητες άσκησης. Όπως και να έχει, η τακτική σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την καλή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε, να χτίσετε τη μυϊκή σας δύναμη και να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Από πού να ξεκινήσω;
Ξεκινήστε, όπως είπαμε αργά και αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας με την πάροδο του χρόνου. Κάντε λίγες δραστηριότητες σε τακτική βάση χωρίς να το παρακάνετε και με ενδιάμεσα διαλείμματα για ξεκούραση.
Και να μην μπορείτε να προπονηθείτε, απλά μειώστε το χρόνο αδράνειας. Δοκιμάστε να σηκώνεστε ανά ώρα και να περπατάτε λίγο μέσα στο σπίτι.
Επιπλέον:
Βάζετε μικρούς εφικτούς στόχους μέσα στην ημέρα.
Επικεντρωθείτε στον περίπατο και κάντε τον μέρος της καθημερινότητάς σας.
Εάν έχετε ποδήλατο γυμναστικής στο σπίτι μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική αντί για το περπάτημα, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες.
Αφιερώστε χρόνο και κάντε κάτι παραπάνω κάθε μέρα.
Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που δεν είστε κουρασμένοι για να είστε δραστήριοι.
Μπορείτε να κάνετε τη δραστηριότητα που έχετε επιλέξει με έναν συγγενή ή έναν φίλο για μεγαλύτερο κίνητρο.
Ένα ενδεικτικό πλάνο για να επανέλθετε
Περπατήστε για περίπου πέντε λεπτά χωρίς να σταματήσετε.
Μόλις το περπάτημα αρχίσει να σας γίνεται πιο εύκολο, αυξήστε κατά 30 – 60 δευτερόλεπτα.
Όταν φτάσετε τα 10 λεπτά χωρίς στάση, βάλτε στόχο να κάνετε δύο 10λεπτες βόλτες την ημέρα.
Ύστερα, στοχεύστε σε δύο 15λεπτες ή τρεις 10λεπτες.
Μήπως πιέσω πολύ τον εαυτό μου;
Όταν ασκείστε, θα πρέπει να μπορείτε να πείτε μια πρόταση χωρίς να λαχανιάζετε. Εάν αισθάνεστε άβολα σε οποιοδήποτε σημείο, σταματήστε και ξεκουραστείτε όσο χρειάζεται.
Είναι σύνηθες, ειδικά μετά από μία ασθένεια, να έχουμε καλές και κακές μέρες. Μην απογοητεύεστε. Αντίθετα, παρακολουθείτε την πρόοδό σας κάθε εβδομάδα.
Εάν αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερες κακές μέρες παρά καλές, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάνετε πάρα πολλά και μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την ένταση ή το χρόνο που αφιερώνετε στη γυμναστική.
Εάν αισθανθείτε πόνο, δύσπνοια ή ζάλη, σταματήστε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις