Δυνατότητα ένταξης στο ειδικό καθεστώς έχουν – σύμφωνα με όσα ξεκαθαρίζει η ΑΑΔΕ με το πρόσφατο εγχειρίδιο της για τον ΦΠΑ των αγροτών – όσα φυσικά πρόσωπα (π.χ. υπάλληλοι ή συνταξιούχοι Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) που διενεργούν πωλήσεις προς οποιονδήποτε χωρίς ωστόσο να υποχρεούνται να προσκόμιση δικαιολογητικών όπως για παράδειγμα αυτό της δήλωσης ΟΣΔΕ.
Επιπλέον στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται δεν χρειάζεται επίσης να αποδείξει κανείς για ποιο λόγο επιθυμεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς. Να σημειωθεί ότι από την 1/1/17 έχουμε ξεκάθαρα δύο καθεστώτα αγροτών: το ειδικό και το κανονικό. Δεν υπάρχει πλέον για το Μητρώο, ανένταχτος αγρότης / παραγωγός. Στο ειδικό καθεστώς εντάσσονται υποχρεωτικά, όσοι από την 01.01.17 και μετά πουλάνε αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους, ανεξαρτήτως αξίας, ή εισπράττουν επιδοτήσεις ανεξαρτήτως ποσού.
Το κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο ειδικό καθεστώς είναι α) η πώληση παραχθέντων προϊόντων (ανεξαρτήτου αξίας) και β) η είσπραξη επιδότησης (ανεξαρτήτως ποσού). Όταν ισχύει το ένα από τα δύο, τότε υπάρχει υποχρέωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς, στους χρόνους που αναφέρονται πιο πάνω.
- Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς, γίνεται προσκομίζοντας το έντυπο Μ0 και μόνο αυτό, χωρίς την υποβολή του εντύπου Μ2.
- Καλό είναι να προσκομίζεται και το έντυπο Μ1 με μία φωτοτυπία της ταυτότητας, για την επιβεβαίωση της ορθότητας των ατομικών στοιχείων στο Μητρώο.
Σημειώνεται επίσης ότι ετεροχρονισμένη ένταξη στο ειδικό καθεστώς, δεν απαγορεύεται από κάποια διάταξη. Μπορεί κάποιος να υποβάλλει στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. αίτηση με επιθυμία ένταξης στο ειδικό καθεστώς την 01.01.10, ή την 01.01.07 κλπ. ή και παλιότερα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ, άρα όποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί με παλιά ημερομηνία για κάποιο άλλο λόγο το ζητά.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος αυτό πάντως, το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την αίτηση του και:
α) Εφόσον η ημερομηνία ένταξης που ζητείται είναι μέχρι και την 01.01. του προηγούμενου έτους, να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη του ενδιαφερόμενου στο ειδικό καθεστώς.
β) Εφόσον η ημερομηνία που αιτείται ο ενδιαφερόμενος είναι παλαιότερη, ορίζεται ελεγκτής ο οποίος συντάσσει έκθεση ελέγχου με την οποία προσδιορίζεται η ορθότητα ή όχι του αιτήματος.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρχισε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- ΟΣΔΕ 2023: Σε δύο στάδια η υποβολή δηλώσεων – Σε λειτουργία η πύλη στο Gov.gr