Χοιρινή πανσέτα με πουρέ φασολιών, γλασαρισμένη με πετιμέζι
Οι πανσέτες γλασάρονται με πετιμέζι και σερβίρονται με ωραία καραμελωμένα κρεμμύδια και βελούδινο πουρέ φασολιών.
Υλικά
Για τον πουρέ
1½ κιλό χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι πετιμέζι
αλάτι, πιπέρι
Για τα κρεμμυδάκια
700γρ. καθαρισμένα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί
λίγο αλάτι, πιπέρι
300γρ. φασόλια άσπρα, μουλιασμένα αποβραδίς
1 μέτριο κρεμμύδι καθαρισμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε την κόκκινη πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και με το μίγμα πασπαλίζετε τις πανσέτες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά βάζετε μέσα τις πανσέτες και τις σοτάρετε και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Μόλις ροδοκοκκινίσουν αδειάζετε μέσα το κόκκινο κρασί και μετριάζετε τη φωτιά. Όταν εξατμιστεί προσθέτετε το πετιμέζι και αφήνετε τις πανσέτες να γλασαριστούν καλά και από τις δυο πλευρές. Τις σερβίρετε ζεστές.
Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό. Βάζετε τα κρεμμύδια και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα. Αλατίζετε και πιπερώνετε. Ρίχνετε μέσα το γλυκό κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και τα κρεμμύδια να πάρουν ένα βαθύ ρόδινο χρώμα. Τα διατηρείτε χλιαρά.
Για τον πουρέ: Βράζετε τα φασόλια μαζί με το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Μόλις μαλακώσουν τα σουρώνετε και κρατάτε λίγο από το νερό που έβρασαν. Τα κάνετε πουρέ επί τόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ με δόσεις. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τον πουρέ από τα φασόλια. Ανακατεύετε καλά να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο, αλατίζετε, πιπερώνετε και ρίχνετε μέσα τον άνηθο. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και συνοδεύετε με αυτόν τις πανσέτες.