Χοχλιούς με παπάφθια
Εφ όσον ζούμε στην Κρήτη, πρέπει να γνωρίζουμε και τι δυνατότητες μας προσφέρει το νησί μας, ακόμα κι αν ακούγονται περίεργες!
Από χορταρικά, ευτυχώς, υπάρχει ακόμα μεγάλη ποικιλία, και μπορούμε να γνωρίσουμε νέα χορταρικά, όπως είναι και τα παπάφθια! Το χορταρικό αυτό εδάφους, είναι παρόμοιο με τον σκολιάμπρο, μόνο που δεν έχει αγκαθωτά φύλλα, είναι γκριζωπά και πιο πλατειά.
Τα παπάφθια είναι ονομασία, που τους δίνεται στη περιοχή Πυργιώτισσας, και τα έλεγε έτσι η συχωρεμένη γιαγιά μου από τη Φανερωμένη, γιατί έτσι λέει τα άκουγε να τα ονομάζει και η μάνα της! Σαν φυτό, ανήκει στα γιαχνολάχανα, δεν είναι πικρό, μπαίνει και σε πίτες μαζί άλλα, όπως οι γαλατσίδες, τα πρασάκια, οι σταφυλλίνακες κλπ.
Τα παπάφθια είναι εύκολο χορταρικό στο να καθαριστεί, λίγο δύσκολο όμως να βρεθεί στη φύση! Καθαρίζεται όπως περίπου οι σκολιάμπροι, αλλά από τα πλατειά φύλα, αφαιρούμε τα εξωτερικά ξεπερασμένα φύλλα, και ένα μέρος από τα πλάγια, από τα υπόλοιπα που θα μαγειρέψουμε. Κατά τα άλλα, αν θελήσουμε να τα ψήσουμε με χοχλιούς, ακολουθούμε τη κλασική διαδικασία, όπως γίνεται με όλα τα γιαχνερά.
Εν ολίγοις, ελέγχουμε τους χοχλιούς να μην έχει ψόφιους, τους πλένουμε καλά - καλά, και τους ρίχνουμε στο νερό που βράζει, να τους «σκεπάζει», με κάμποσο αλάτι, «να τους πιάσει», γιατί μπορεί να μη χρειαστεί να ρίξουμε άλλο. Άμα βράσουν μισή ώρα, τους βγάζουμε, τους ξεπλένουμε με κρύο νερό και τους τρυπάμε.
Τα χόρτα μας δηλαδή τα παπάφθια, τα κόβουμε στη μέση ή στα τρία αν είναι μεγάλα, και αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες, πρασάκια ή γαλατσίδες προαιρετικά.
Έχοντας προ ψήσει τους χοχλιούς, ρίχνουμε λάδι στη κατσαρόλα, κρεμμύδι, μαϊντανό αν θέλουμε και πρασάκια σε μικρά κομματάκια. Άμα αρχίσουν και τσιγαρίζονται, ρίχνομαι και τους χοχλιούς και ανακατεύουμε μερικές φορές, να γιαχνιστούν, προσθέτοντας και ντομάτα ψιλοκομμένη. Άμα γιαχνιστούν για λίγα λεπτά, ρίχνουμε και τα παπάφθια, κα προαιετικά πατάτες, και ότι άλλο γιαχνερό θέλουμε. Προσθέτουμε νερό να τα χώνει, και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά, κλειστό το καπάκι, παρακολουθώντας μην θέλει συμπλήρωμα το νερό.
Περίπου σε μια ώρα θα είναι έτοιμα, για να δοκιμάσουμε μια νέα γεύση!
Σίγουρα το φαγητό μας στο πιάτο, θα μας θυμίσει τα παλιά «γιαχνάκια», που περίτεχνα μας έφτιαχνε η γιαγιά ή η μάνα μας!
Κείμενο – Φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Το φαγητό συχνά το βράδυ αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους
- Οι Μεσαρίτες ετοιμάζουν τους μεζέδες της Καθαράς Δευτέρας (φωτο)
- O Jon Bon Jovi άνοιξε δύο εστιατόρια για τους φτωχούς
- Πάσχα: Πόσες θερμίδες έχουν τα φαγητά και τα γλυκά
- Η κακή διατροφή “σκοτώνει” περισσότερους ανθρώπους από το τσιγάρο