«Χαστούκι» και από το Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

https://www.bankingnews.gr/  27 August, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
«Χαστούκι» και από το Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ο αρθρογράφος Hugo Dixon αναφέρται σε «ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν» και επισημαίνει ότι «Μητσοτάκης δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται τρομερά για την καταπολέμηση της διαφθοράς»

Ακόμα ένα άρθρο «καταπέλτης» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται στο φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που οι κλονισμοί στο Μέγαρο Μαξίμου από την υπόθεση υποκλοπών, είναι ακόμα αισθητοί. Αυτή τη φορά, η σκυτάλη πέρασε στο Reuters και στον διεθνώς αναγνωρισμένο Hugo Dixon, ο οποίος δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα».
Ο Dixon επισημαίνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθεια αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που είχαν αρχικά οι επενδυτές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι στην ουσία καθάρισε τα ονόματα πολλών χρηματοδοτών και «έδωσε κάτι που ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες».

Ο Dixon αρχίζει το άρθρο του με αναφορές στο θρίλερ του Grexit που αν και έχει τελειώσει «δυστυχώς, οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά για τη χώρα. Ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για παρατεταμένη πολιτική αστάθεια».
Εν συνεχεία, ο αρθρογράφος επισημαίνει τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, αλλά και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ό,τι συνέβη ήταν εν γνώσει του.

Πολιτική αστάθεια

Σύμφωνα με τον Dixon «αν και ο Μητσοτάκης έχει σταθερή πλειοψηφία, πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Αυτό θα διεξαχθεί με αναλογική, με αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μην έχει τη συνολική πλειοψηφία. Στη συνέχεια, θα γίνουν δεύτερες εκλογές, βάσει νέου νόμου, που θα δώσει στο ηγετικό κόμμα μεγάλο αριθμό μπόνους βουλευτών.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προηγουμένως ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε την πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές - ή θα πλησίαζε να το κάνει. Όμως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις υποκλοπές, αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό. Επιπλέον, θα του είναι δύσκολο να σχηματίσει συνασπισμό, καθώς ο προφανής συνεργάτης του ήταν το ΠΑΣΟΚ, που θα είναι εξαιρετικά απρόθυμο να συμφωνήσει με τον Μητσοτάκη.
Ωστόσο, θα είναι επίσης δύσκολο για το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματίσει συνασπισμό. Αν και θα προσπαθούσε να κλείσει μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ οι δύο ομάδες πιθανότατα δεν θα είχαν την πλειοψηφία. Μπορεί να καταφέρουν να το αποκτήσουν μόνο μέσω ενός φανταστικού συνασπισμού που περιλαμβάνει τους κομμουνιστές και την ακροδεξιά».

Το σενάριο... αντικατάστασης Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο Dixon αναφέρεται και στο ενδεχόμενο... αντικατάστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Η ΝΔ μπορεί να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό στο ΠΑΣΟΚ. Ένα άλλο είναι ότι τα ελληνικά κόμματα μπορεί να σχηματίσουν έναν μεγάλο συνασπισμό, με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη. Όμως κανένα από τα σενάρια δεν φαίνεται τρομερά σταθερό» επισημαίνει και υπογραμμίζει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις παραμένουν αναπάντητα, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι «εάν υπάρξουν περαιτέρω επιζήμιες αποκαλύψεις, ο Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί να μείνει μέχρι τις εκλογές».

Οι υψηλές προσδοκίες

Παράλληλα, ο Dixon επισημαίνει ότι επενδυτές και σύμμαχοι της Ελλάδας ήταν ενθουσιασμένοι με την πρωθυπουργία Μητσοτάκη, λόγω της υπέρ των επιχειρήσεων πολιτικής του αλλά της υπόσχεσης να ασκήσει μια υγιή δημοσιονομική πολιτική. Εξάλλου, ο ίδιος διαχειρίστηκε καλά την πανδημία, προώθησε την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης και έκανε βήμα προς την πράσινη οικονομία.
«Υπάρχουν όμως και ανησυχίες. Ο Μητσοτάκης δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται τρομερά για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ουσιαστικά "καθάρισε" πολλούς χρηματοδότες που κατηγορούνταν για εγκληματική παραβίαση εμπιστοσύνης και έδωσε κάτι που ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες. Επίσης συγκέντρωσε την εξουσία, αλλάζοντας το νόμο έτσι ώστε η υπηρεσία πληροφοριών να αναφέρεται στο γραφείο του» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reuters και συνεχίζει «την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική ήταν πιο χαλαρή από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει επίσης ξοδέψει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες».

Λαϊκισμός ενόψει

Τέλος, ο Dixon επισημαίνει τον κίνδυνο ανόδου του λαϊκισμού στην Ελλάδα.
«Μια νέα κυβέρνηση φαίνεται πιθανό να είναι λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από την τρέχουσα. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος ο Μητσοτάκης να λάβει λαϊκιστικά μέτρα –ειδικά δαπανώντας περισσότερα χρήματα για να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας– σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.
Καθώς η μία εκλογική αναμέτρηση θα διαδέχεται την άλλη, άλλα κόμματα θα έχουν το κίνητρο να υποσχεθούν περισσότερες δημόσιες δαπάνες».
Αν και οι πιστωτές της Ελλάδα ενδεχομένως να μην ανησυχήσουν καθώς το ελληνικό χρέος έχει αναδιαρθρωθεί, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έχουν ανασταλεί, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι σοβαρότερο πρόβλημα για την ΕΕ.
Μακροπρόθεσμα, όμως, οι Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, «από το 2033 ο λογαριασμός της Ελλάδας για αποπληρωμές και τόκους θα εκτιναχθεί κατακόρυφα», ενώ «υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν (…) Επιπλέον, μόλις τελειώσουν οι γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις, η ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να κλείσει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα».
Τέλος, ο Dixon επισημαίνει και το ενδεχόμενο, η Κομισιόν να μετανιώσει για το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.


www.bankingnews.gr

 

https://www.bankingnews.gr/  27 August, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ