Τι είπε για τις επιχορηγήσεις
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα σημεία, στα οποία υπάρχει συμφωνία με τους ετέρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε όμως και τις διαφωνίες.
Στα θέματα όπου υπάρχει σύμπνοια απόψεων είναι η ύπαρξη ενός δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς. Επίσης, άπαντες συμφωνούν στον κοινό τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Η γεωργική παραγωγή πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο της στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει πάρα πολύ σημαντική αύξηση των ζημιών κάθε χρόνο και ένα τεράστιο κόστος, στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει ο αποζημιωτικός μηχανισμός», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος μίλησε και για δεδομένη συμφωνία για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα που αξιώνουν οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική πλευρά διαφωνεί στη μείωση των πόρων της ΕΕ προς την αγροτική πολιτική. «Δεν μπορεί και να περικόπτεται ο προϋπολογισμός αλλά ταυτόχρονα να μιλάμε για υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας είναι ότι ο προϋπολογισμός για την περιβαλλοντική πολιτική δεν πρέπει να μειωθεί», είπε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, στάθηκε στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, τονίζοντας πως η πολιτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Διευκρίνισε ότι το κριτήριο που χρησιμοποιείται για τη χρηματική ενίσχυση είναι λάθος, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει κριτήριο ανά αγροτική εκμετάλλευση, δηλαδή ανά φάρμα και όχι ανά έκταση.
Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μικροί καλλιεργητές στη χώρα μας θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλιώς οι ποινές για τη μη τήρηση των απαιτήσεων μετατρέπονται σε μέτρα «τιμωρητικού χαρακτήρα».
Για τις παρενέργειες της κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκαν πολύ οι επιχορηγήσεις. Γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με υπογραφή συμφωνίας, στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως εξήγησε, η συμφωνία είναι με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών φθηνά δάνεια στους παραγωγούς.
Παρουσιάζοντας ορισμένες πτυχές του έργου της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούσαν την κτηνοτροφική παραγωγή, κίνδυνοι οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται (αφρικανική πανώλη των χοίρων). Χαρακτήρισε, επίσης, ως «μεγάλη επιτυχία» τον αξιόπιστο μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί για τη διανομή των ενισχύσεων.
Ως πρώτη μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας «... από προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές. Ανοίγει η πόρτα σε αγορές και προϊόντα που δεν πληρούν όλες τις αυστηρές και σωστές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους καλλιεργητές-μέλη της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη την μείωση του κόστους παραγωγής με διάφορους τρόπους, πρωτίστως με μείωση του κόστους ενέργειας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις