Bloomberg: Ο θερμότερος Ιανουάριος των τελευταίων δεκαετιών «ευλογία» για την ενεργειακή κρίση

  05 January, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Bloomberg: Ο θερμότερος Ιανουάριος των τελευταίων δεκαετιών «ευλογία» για την ενεργειακή κρίση

Οι ήπιες συνθήκες είναι πιθανό να διατηρηθούν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Maxar Technologies Inc.

Αν και πυροδοτεί ανησυχίες για το κλίμα, ο ζεστός καιρός τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε «ευλογία» για τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς παλεύουν ενάντια σε μια βαθιά κρίση κόστους ζωής που είδε τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τον πληθωρισμό να εκτοξεύονται.

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό σε Γαλλία και Γερμανία μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση θέρμανσης κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, όπως αναφέρουν οι προγνώσεις της Maxar και της Weather Company. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε το 2022 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι πολύ πιθανό να δει τις ήπιες θερμοκρασίες να διατηρούνται και τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το Met Office.


Από τον ψυχρό Δεκέμβρη, στον θερμό Γενάρη

Για την Ευρώπη, «το πρώτο μισό του μήνα θα μπορούσε να συγκαταλέγεται μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος της Maxar.

Πρόκειται για μια απότομη μεταστροφή από τις παγωμένες θερμοκρασίες στις αρχές Δεκεμβρίου, οι οποίες είχαν προκαλέσει ανησυχίες για την πολύ γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Κυβερνήσεις και καταναλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού ανησυχώντας ότι θα αντιμετώπιζαν διακοπές ρεύματος μετά τις απότομες περικοπές παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε υψηλά ποσοστά τα αποθέματα φυσικού αερίου, λέει το Bloomberg

Αλλά τα αποθέματα είναι τώρα πιο γεμάτα από το κανονικό, όπως αναφέρει το Bloomberg, με ορισμένα κράτη να στέλνουν ακόμη και φυσικό αέριο στις αποθήκες τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ζήτηση χαλαρώνει με τον καιρό. Μαζί με τις ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνεται η πεποίθηση ότι η ήπειρος μπορεί να περάσει αλώβητη τον φετινό χειμώνα. Επίσης τα υψηλά αποθέματα στο τέλος του χειμώνα, θα διευκολύνουν την αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων εγκαίρως για τον επόμενο.


Ραγδαία μείωση των τιμών αερίου και ρεύματος

Οι τιμές φυσικού αέριου σημειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο χθες, Τετάρτη (4/1), από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης μειωθεί απότομα. Θα μπορούσαν να χαλαρώσουν περαιτέρω οι τιμές, σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη της Maxar που δείχνει θυελλώδη καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς οι δυνατοί άνεμοι θα αυξήσουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας και με τη σειρά τους θα περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια, διότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Μια ψυχρή έκρηξη τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να ωθήσει τις θερμοκρασίες στη Φινλανδία, τη βόρεια Σουηδία και τη Νορβηγία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της Βαλτικής σε 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την Olivia Birch, μετεωρολόγο της The Weather Company. «Αυτό θα αυξήσει πιθανότατα τη ζήτηση θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας στις πληγείσες περιοχές», επισήμανε η Birch.

Επίσης, η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να δει «κάποιες ψυχρές εισβολές», ανέφερε η Nicola Maxey, μετεωρολόγος του Met Office.

Ανησυχία για την κλιματική αλλαγή

Το καιρικό μοτίβο, ωστόσο, φέρνει ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε ορισμένες κυβερνήσεις να αντιστρέψουν τις πολιτικές για τις εκπομπές ρύπων. Η Γερμανία ενισχύει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση του ρυπογόνου καυσίμου αυξάνεται.

«Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε έτος θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τις πιθανότητες για όλο και πιο θερμά έτη κατά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Μαρκ Μακάρθι, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα του Met Office.

 

  05 January, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα