Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της υγείας και της ζωής. Οι κατάλληλες βιταμίνες τονώνουν και ενισχύουν τον οργανισμό, εξασφαλίζοντας ενέργεια, τόνωση και παράλληλα προστασία.
Λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί ομαλά; Μην βιαστείτε να απαντήσετε, διότι το πιθανότερο είναι πως όχι, εάν δεν τηρείτε πιστά τις συστάσεις της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, με τα άφθονα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια και ξηρούς καρπούς και τις λογικές ποσότητες ελαιολάδου και ζωικών τροφίμων.
Δυστυχώς, η πλειονότητα των Ελλήνων φαίνεται πως δεν τρέφεται πλέον όσο υγιεινά θα έπρεπε. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν μεγάλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Η πιο πρόσφατη από αυτές διεξήχθη σε 4.600 εθελοντές απ’ όλη την χώρα. Όπως έδειξε, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η διατροφή μας επιδεινώθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, αρχίσαμε να καταναλώνουμε:
Πολλά λιπαρά και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης
Λιγοστά λαχανικά, φρούτα και ψάρια.
Το επακόλουθο είναι να έχουμε χαμηλή πρόσληψη διαφόρων βιταμινών, όπως:
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε και Κ
Η βιταμίνη D για την οποία υπάρχουν λίγα τρόφιμα που να είναι καλές πηγές της
Το φυλλικό οξύ (είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β)
Είναι επίσης χαμηλή στη χώρα μας και η πρόσληψη ορισμένων ιχνοστοιχείων, όπως:
Το ασβέστιο
Το κάλιο
Το μαγνήσιο
Ο σίδηρος
Μάλιστα, η ελλιπής πρόσληψη σιδήρου παρατηρήθηκε στις γυναίκες σχεδόν όλων των ηλικιών. Αυτό είναι σημαντικό διότι λόγω της εμμήνου ρύσεως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο.
Αντιθέτως, στη χώρα μας είναι υψηλή η πρόσληψη νατρίου, διότι τρώμε πάρα πολύ αλάτι. Το αλάτι αυτό προέρχεται τόσο από το επιτραπέζιο που προσθέτουμε στο φαγητό, όσο και από τα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου. Παλαιότερες μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης, λ.χ., είχαν δείξει ότι το 40% του άλατος που τρώμε καθημερινά προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε!
Τα οφέλη
Η ανεπαρκής πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, κάθε βιταμίνη και ιχνοστοιχείο παρέχει μοναδικά οφέλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν τα οστά να είναι γερά, μειώνουν την απώλεια της οστικής μάζας και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη για ομαλή λειτουργία των μυών, των νεύρων αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την υγεία του γενετικού μας υλικού (DNA) και την προστασία των εμβρύων από την ανάπτυξη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για φυσιολογική όραση, γερό ανοσοποιητικό και για την αναπαραγωγή. Βοηθεί επίσης την καρδιά, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και άλλα όργανα να λειτουργούν ομαλά.
Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική, επομένως προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό για να καταπολεμά καλύτερα τις λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς. Συμβάλλει επίσης στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την πρόληψη των θρομβώσεων.
Η βιταμίνη Β12 βοηθεί τα νεύρα και τα κύτταρα του αίματος να διατηρούνται υγιή. Συμβάλλει επίσης στην παραγωγή του DNA και στην πρόληψη ενός είδους αναιμίας που λέγεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Η αναιμία αυτή προκαλεί έντονο αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας.
Οι συνέπειες των ελλείψεων
Οι ανάγκες που έχει κάθε άνθρωπος σε βιταμίνες ποικίλουν αναλόγως με παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας κ.λπ. Άλλες ανάγκες, λ.χ., έχει ένας έφηβος, άλλες μια εργαζόμενη μητέρα και άλλες ένα στέλεχος επιχειρήσεων που εργάζεται νυχθημερόν ή ένα άτομο που κάνει δίαιτα.
Το σίγουρο είναι πως όταν δεν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μπορεί να εκδηλώσουμε ποικίλα προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Αδυναμία και ατονία
Μείωση της πνευματικής απόδοσης και της μνήμης
Εξασθένηση του ανοσοποιητικού
Προβλήματα με την αιμοποίηση και το νευρικό σύστημα
Αδυναμία στα οστά
Προβλήματα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια
Επιβάρυνση διαφόρων λειτουργιών (π.χ. της ηπατικής)
Μυϊκά προβλήματα
Τα φαρμακευτικά εργαστήρια της Uni-pharma μελέτησαν και ανέπτυξαν την ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής ΤONOSAN, με στόχο την κάλυψη σταθερών και περιστασιακών αναγκών του οργανισμού.
Η σειρά αποτελείται από δέκα μοναδικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία διατίθενται σε εύχρηστες μορφές, όπως πόσιμο διάλυμα σε φιαλίδια μιας δόσης, δισκία τριπλής στοιβάδας, κοκκία που διασπείρονται στο στόμα και στο νερό. Κάθε ένα από τα διατροφικά συμπληρώματα της σειράς περιέχει μοναδική σύνθεση από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που στοχεύουν στην κάλυψη ξεχωριστών αναγκών, όπως ενέργεια και τόνωση, ενίσχυση της μνήμης, ενίσχυση του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος, ενίσχυση των οστών, αποτοξίνωση του ήπατος, ενίσχυση όσων καταπονούνται σωματικά (π.χ. ασκουμένων, εργαζομένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα) και ενίσχυση της υγιούς κατάστασης του δέρματος, των μαλλιών & των νυχιών.
[βιταμίνες]
Οι μοναδικά εμπλουτισμένες συνθέσεις των TONOSAN βασίζονται σε προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες με δράση ωφέλιμη, επιστημονικά αποδεδειγμένη καθώς και εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
• Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. • Δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. • Τα προϊόντα της σειράς TONOSAN δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. • Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.
Δείτε επίσης
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
Σχετικά άρθρα
- Οι βιταμίνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ποιες τροφές υπάρχουν
- Βιταμίνες: Ποιες είναι πιθανό να σου λείπουν και σε τι σου χρειάζονται
- Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και θανάτου
- Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε για δυνατό ανοσοποιητικό
- Ποιες βιταμίνες προστατεύουν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού