Βερίκοκα: Τα 6 οφέλη τους για την υγεία που δεν γνωρίζατε

  09 June, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Βερίκοκα: Τα 6 οφέλη τους για την υγεία που δεν γνωρίζατε

Το καλοκαίρι, αδιαμφισβήτητα, μας χαρίζει πολλά λαχταριστά φρούτα με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά. Τα βερίκοκα είναι όμορφα εξωτερικά, δροσιστικά, χορταστικά και γλυκά, προσφέρουν λίγες θερμίδες και αποτελούν ιδανικό σνακ για όλη την ημέρα.

Εκμεταλλευτείτε την εποχή και ενισχύστε την υγεία σας συνολικά με τα δημοφιλή «αρμένικα δαμάσκηνα» (η επιστημονική τους ονομασία).

Βερίκοκα φουλ στα αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη, βιταμίνες Α, C και Ε) και φλαβονοειδή (χλωρογενικά οξέα, κατεχίνες, κουερσετίνη), τα οποία συγκαταλέγονται στις ασπίδες προστασίας έναντι του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Παράλληλα όμως, αυτές οι πολύτιμες ενώσεις εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται το καταστροφικό για τη συνολική μας υγεία οξειδωτικό στρες.

Ενισχύουν την υγεία του δέρματος

Με την κατανάλωση των βερίκοκων, προσφέρετε τόσα πολλά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό σας, που τον προστατεύετε από τους παράγοντες που προκαλούν βλάβη στο δέρμα όπως η ρύπανση ή ο ήλιος.

 

Ειδικότερα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο προσδίδει στο δέρμα λάμψη και ελαστικότητα.

Επιπλέον, η β-καροτίνη είναι μια μικρή υπερδύναμη απέναντι στα ηλιακά εγκαύματα, σύμφωνα με μελέτη. Φανταστείτε τα βερίκοκα ως έξτρα ενίσχυση μαζί με το αντηλιακό σας.

Προστατεύουν τα μάτια

Οι βιταμίνες Α και Ε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών.  Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη σύνθεση χρωστικών ουσιών πολύ σημαντικών για τα μάτια και την αποφυγή του κινδύνου νυχτερινής τύφλωσης.

Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα τους σε καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) και ξανθοφύλλες καθυστερούν τη φθορά που προκαλείται στα μάτια από την πάροδο του χρόνου.

Τον ίδιο ρόλο παίζει και η βιταμίνη Α, που προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Προάγουν την υγεία του εντέρου

Η υψηλή περιεκτικότητα του βερίκοκου σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες το καθιστά ένα πολύτιμο όπλο έναντι του σακχάρου και της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει στην ομαλή ροή της τροφή προς το έντερο, βοηθώντας τα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα συνεπάγεται και χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και άλλες ασθένειες.

Αποτελούν «βόμβα» καλίου

Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού το κάλιο είναι πολύτιμο γιατί λειτουργεί και ως ηλεκτρολύτης. Τα βερίκοκα περιέχουν υψηλά ποσοστά καλίου, γεγονός που συμβάλλει στη εξισορρόπηση και τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα μας.

Μάλιστα, η επαρκής αλληλεπίδραση του καλίου με το νάτριο μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και να διατηρήσει την πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Προφέρουν υψηλή ενυδάτωση

Το βερίκοκα, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν πολύ νερό.

Το νερό συμβάλλει σε όλες τις λειτουργίες τους σώματός μας. Είναι σημαντικό για την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία μας, τις αρθρώσεις και τον καρδιακό παλμό. Αν δεν πίνετε και αρκετό νερό, τα φρέσκα βερίκοκα μπορεί να βοηθήσουν στην αναπλήρωση.

Το καλό με τα βερίκοκα είναι ότι το μέγεθός τους τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά, ενώ μπορείτε να τα καταναλώσετε άνετα και με την φλούδα (στην οποία συγκεντρώνονται υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών), αφού τα πλύνετε καλά.

Δοκιμάστε να τα συνδυάσετε και με σαλάτες, με γκρανόλα στο γιαούρτι σας και σε επιδόρπια αντί για μαρμελάδα. Τα βερίκοκα είναι η ιδανική εναλλακτική υγιεινού σνακ για το καλοκαίρι από το σπίτι μέχρι το γραφείο και την παραλία.

 

  09 June, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα