Βενζίνη: Γιατί δεν πέφτει η τιμή της -Τι λένε παράγοντες της αγοράς

  11 November, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Βενζίνη: Γιατί δεν πέφτει η τιμή της -Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ανέλθει στα 2,111 ευρώ ανά λίτρο, σε πανελλαδικό επίπεδο, καταγράφοντας σταθερά από τις 20 Σεπτεμβρίου ανοδική πορεία,  με αποτέλεσμα να έχει σημειώσει αύξηση 7, 9%. Το ίδιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 13% και επιστρέφει στην περιοχή  των 2, 1  ευρώ ανά λίτρο.

Ωστόσο οι  παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς φαίνεται να αποδίδουν το φαινόμενο αυτό κατά κύριο λόγο σε κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές των δύο διυλισμένων προϊόντων. Παρά το ότι υπήρχε μια μικρή αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, δεν ήταν αρκετή αυτή για να περάσει στην αντλία. Αναμένεται να υπάρξει μια νέα έκρηξη τιμών, εκεί γύρω στον Φεβρουάριο. Μάλιστα, από το Φεβρουάριο,  στην πετρελαϊκή  αγορά θα ξεκινήσει το πλαφόν που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι στο πετρέλαιο, στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι περιοχές της Ελλάδας με τη φθηνότερη βενζίνη

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων και τον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  fuelprices.gr, οι τιμές στα  φθηνότερα βενζινάδικα στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Χίου – 2,048 ευρώ/λίτρο
Ημαθίας – 2,049 ευρώ/λίτρο
Θεσσαλονίκης – 2,060 ευρώ/λίτρο
Φλώρινας – 2,063 ευρώ/λίτρο
Κιλκίς – 2,064 ευρώ/λίτρο
Δράμας – 2,065 ευρώ/λίτρο
Πέλλης – 2,067 ευρώ/λίτρο
Αργολίδας – 2,070 ευρώ/λίτρο
Αττικής – 2,076 ευρώ/λίτρο
Τρικάλων – 2,078 ευρώ/λίτρο

 

  11 November, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ