Βασική Ενίσχυση: Πότε αναμένεται η εξόφληση του 30%

neakriti.gr  06 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Βασική Ενίσχυση: Πότε αναμένεται η εξόφληση του 30%

Μπορεί οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) ειδικά φέτος να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες από την εξόφληση των επιδοτήσεών τους και να κρατούν “μικρό καλάθι”, όμως είναι απολύτως σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τους βάλει τα χρήματα της δεύτερης δόσης της βασικής ενίσχυσης πριν από τα Χριστούγεννα, όπως γίνεται κάθε χρόνο. 

Όμως, φέτος Χριστούγεννα έχουμε ημέρα Δευτέρα και όλες οι εκτιμήσεις “θέλουν” την κυβέρνηση να στοχεύει στις πληρωμές από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και το αργότερο έως την Παρασκευή 22 του μήνα, για να προλάβει ο κόσμος να γιορτάσει με χρήματα στην τσέπη.

Το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή, που βάζει φέτος η κυβέρνηση είναι να προλάβει να πληρώσει πριν το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί, λόγω του γεγονότος ότι θα είναι κλειστές οι τράπεζες. Δηλαδή, φέτος δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι πληρωμές την παραμονή 24 του μήνα, εκτός και αν θα πάει η εξόφληση στην τελευταία εβδομάδα του χρόνου, δηλαδή μετά τα Χριστούγεννα, κάτι πάντως που δε συνηθίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Έτσι, αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου η πίστωση των λογαριασμών με το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Δε μιλάμε πλέον για εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, αφού το λεγόμενο “πρασίνισμα” της προηγούμενης ΚΑΠ δεν είναι πλέον δεδομένο ώστε να δοθεί σε όλους, αλλά “πέρασε” στα λεγόμενα οικολογικά σχήματα, όπου επικρατεί από την πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ ένα απίστευτο μπάχαλο. Θα πληρωθούν τελικά την άνοιξη όπως έχει διαρρεύσει; Και σε πόσους δικαιούχους και μέσα από ποιες διαδικασίες; 

Βέβαια, πέρα από την πίστωση των λογαριασμών των αγροτοκτηνοτρόφων, σημασία έχει να μπορέσει η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποδώσει στους δικαιούχους τα κομμένα ποσά ή μέρος αυτών, που συνολικά ανέρχονται σε 88 εκατομμύρια ευρώ. Θα δουν οι αγρότες να λαμβάνουν μέρος ή το σύνολο των κομμένων τους χρημάτων; 

Επίσης, από το πρώτο βράδυ πίστωσης των λογαριασμών, οι παραγωγοί που έχουν βιβλιάρια στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους μέσω των ΑΤΜ. Οι αγρότες που έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα μετά από μία ή δύο μέρες, αν όλα βέβαια πάνε καλά. 

Στο μεταξύ, πάντως, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Αυγενάκη από το Ηράκλειο, οι σχέσεις του υπουργού και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους, με τον υπουργό να περιμένει με αγωνία τη λήξη της θητείας Σημανδράκου και να προαναγγέλλει την ίδρυση ενός νέου ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα είναι απαλλαγμένος, όπως ο ίδιος είπε, «από τη σαπίλα του προέδρου και από κεντρικά στελέχη της διοίκησης, που έχει αποδειχτεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφέρει τη δουλειά που έπρεπε να προσφέρουν»... 

Πάντως, στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αναφέρονταν τα εξής: «Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.

Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023 εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ. 

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχων αυτών, τη µη πληρωμή τους και εντέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ». 

Αναλυτικότερα, εκτός από την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, αναμένεται στις ίδιες πληρωμές να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα χρήματα της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, αλλά και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Απόθεμα. 
Για τα περίφημα οικολογικά σχήματα, συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθενται οι πληρωμές τους για την ερχόμενη άνοιξη, πιθανότατα για τον μήνα Μάρτιο. Εκκρεμεί, επίσης, η πληρωμή συμπληρωματικής ενίσχυσης νεαρών αγροτών 28 εκατομμυρίων ευρώ, που κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Για την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου 

Στο μεταξύ, για σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου δρομολογείται η πληρωμή των 76 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου, σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σταδιακά, πρώτα από την Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία στις υπόλοιπες τράπεζες και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει κλείσει. Να σημειωθεί ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που δεν εφαρμόζεται το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων (AMS - Monitoring), όπως στη βασική ενίσχυση, κάτι το οποίο θα αρχίσει από τη νέα χρονιά. 

Αμέσως μετά, θα δοθεί στους παραγωγούς το περιθώριο να προχωρήσουν σε εντάσεις κατά των αποτελεσμάτων, προκειμένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και να ακολουθήσει νέα πίστωση µε το νέο έτος σε όσους επιπλέον συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και σε όσους από αυτούς δικαιωθούν. 

Ξεκίνησαν ενστάσεις για εξισωτική αποζημίωση

Τέλος, δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών του έτους 2023, για τη δράση Π3-71 “Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα” (εξισωτική αποζημίωση).

Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός 10 εργάσιμων ημερών, αρχής γενομένης από χθες Τρίτη (5/12/2023) μέχρι τη Δευτέρα 18 του μήνα.

Η υποβολή τους πραγματοποιείται στη διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr απευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών. 
Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:

Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει “ΝΑΙ” στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης. 
Σε ένσταση κατά ενός ή περισσότερων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει “ΝΑΙ” στο πεδίο “Ένσταση” για όσα από τα ευρήματα επιθυμεί. Στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει την αιτία απόρριψης που επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στη συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και, εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία, προχωρά σε οριστικοποίηση.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Η Δράση 1 “Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις ορεινές περιοχές” εφαρμόζεται στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές, με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 

Η Δράση 2 “Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών” εφαρμόζεται στις μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το άρθρο 32 παρ. 3 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1305/2013. 

Η Δράση 3 “Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα” εφαρμόζεται στις παραμεθόριες περιοχές, νησιωτικές περιοχές, στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά. 

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

neakriti.gr  06 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα