Bάσεις: Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων φέρνουν...πτώση
«Βατερλό» σε Μαθηµατικά, Ιστορία και Χηµεία
Σε χαµηλές πτήσεις κινήθηκαν φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά των µαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση, µε τα Μαθηµατικά να σπάνε και πάλι το ρεκόρ αφού το 58,84% των µαθητών έγραψε βαθµούς από 0 έως 10. Η πρώτη εκτίµηση από την εξέταση των στατιστικών στοιχείων, που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, δείχνει ότι φέτος η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική σε όλες τις σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου επιστηµονικού πεδίου, ενώ στο 4ο επιστηµονικό πεδίο φαίνεται ότι ανάλογα µε τη σχολή θα υπάρχουν αυξοµειώσεις στην πορεία των µορίων – αλλά και εδώ η γενική πορεία θα είναι πτωτική.
Η πτώση των µορίων αφορά και όλες τις υψηλόβαθµες σχολές των πεδίων, ιατρικές, νοµικές, οικονοµικές, αλλά κυρίως αυτές οι οποίες βρίσκονται στα περιφερειακά πανεπιστήµια. Οπως τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι εκπαιδευτικοί, από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι η µείωση της ύλης σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους υποψηφίους προκειµένου να πετύχουν καλύτερες βαθµολογίες φέτος. Μάλιστα οι ίδιοι υπογραµµίζουν ότι η πανδηµία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών, τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν πήγαιναν σχολείο, δεν κατάφεραν να συγκεντρωθούν στο διάβασµά τους, κάτι που αφορά σε µεγάλο ποσοστό κυρίως τα παιδιά που συνήθως κινούνται σε µεσαίες και χαµηλές επιδόσεις.
Κατόπιν αυτών και αφού οι υποψήφιοι υπολογίσουν συνολικά τα µόριά τους, θα πρέπει να προχωρήσουν πλέον έως και την Παρασκευή 17/7/2020 στην οριστικοποίηση του µηχανογραφικού τους δελτίου (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr. Μετά την παρέλευση της προθεσµίας κανείς υποψήφιος δεν θα µπορεί να οριστικοποιήσει το µηχανογραφικό του δελτίο. Από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιηµένο µηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόµατα και αριθµό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορούν να δουν τις τελικές προτιµήσεις τους.
Επίσης, οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι µέχρι τη λήξη της προθεσµίας υποβολής όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραµµατισµένη τους εφηµερία) θα λειτουργήσουν µία επιπλέον ηµέρα, η οποία θα ανακοινωθεί άµεσα, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2020 στην ηλεκτρονική υποβολή των µηχανογραφικών δελτίων. Από σήµερα όλοι οι υποψήφιοι θα µπουν στη δύσκολη επιλογή των σχολών στις οποίες επιθυµούν να εισαχθούν και γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν σε όλους: Κάντε τις επιλογές µε βάση τις πραγµατικές σας επιθυµίες. Μη βασιστείτε στις εκτιµήσεις για την πορεία των µορίων και «σηµειώστε» όλες τις σχολές που έχετε τη δυνατότητα. Μη βασιστείτε στη δυνατότητα µετεγγραφής εφόσον δεν έχετε τα τυπικά προσόντα. Φέτος ειδικά, οι µετεγγραφές θα είναι δυσκολότερες.
[document-page-001]
Οι κερδισμένοι
Τα ευχάριστα νέα αφορούν κυρίως τους υποψηφίους του 2ου επιστηµονικού πεδίου, οι οποίοι θα εισαχθούν όλοι. Κατά τα λοιπά, οι 94.918 υποψήφιοι που πήραν µέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις «πάτωσαν» στα περισσότερα µαθήµατα, ενώ στα Μαθηµατικά η πανωλεθρία επαναλήφθηκε, αφού το 58,84% έγραψε βαθµούς κάτω της βάσης. Και στην Ιστορία η εικόνα δεν είναι καλύτερη, καθώς οι µισοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση (50,8%). Εξαιρετικά χαµηλές είναι οι επιδόσεις τόσο στη Χηµεία (48,28% κάτω της βάσης) όσο και στην Πληροφορική, όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση. Εξαιρετικά υψηλό είναι φέτος το ποσοστό των αναβαθµολογήσεων στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς έφτασε στο 17,17%, γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της συνεξέτασης για πρώτη φορά των µαθηµάτων αυτών (Νεοελληνική Γλώσσα µε Λογοτεχνία). Σχετικά καλύτερες εµφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων µόνο σε Κοινωνιολογία, Βιολογία, Οικονοµία και Νεοελληνική Γλώσσα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πανελλαδικές 2024: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων
- 29 ή 30 Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων και τα ονόματα των επιτυχόντων
- Πανελλήνιες: Oι τελικές εκτιμήσεις για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Oι προβλέψεις Στρατηγάκη
- Πανελλήνιες 2024: Οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
- Πανελλήνιες 2024: Πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις