Αυτό είναι το πιο αρνητικό στατιστικό για την ανακυκλωση πλαστικου

  10 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣ
Αυτό είναι το πιο αρνητικό στατιστικό για την ανακυκλωση πλαστικου

Το 90,5% του πλαστικού που έχει παραχθεί δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ.

 Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό στατιστικό της χρονιάς που μόλις έφυγε, σύμφωνα με τη Βρετανική Βασιλική Στατιστική Εταιρεία, η οποία επιλέγει κάθε χρόνο το κορυφαίο στατιστικό από τις υποψηφιότητες που καταθέτει το κοινό στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων της. Η στατιστική εταιρεία επέλεξε το συγκεκριμένο στοιχείο όπως αυτό προέκυψε από μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με βάση το έργο των Αμερικανών ακαδημαϊκών, Ρόλαντ Γκάιγιερ, Τζέννα Ρ. Τζάμπεκ και Κάρα Λάβεντερ Λω. Από το θλιβερό αυτό στοιχείο συνάγεται πως η ανακύκλωση πλαστικού περιορίζεται μόλις στο 9% του συνόλου που παράγεται.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως σήμερα έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι «παρθένου» πλαστικού. Έως το 2015 είχαν παραχθεί περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, από τα οποία περίπου το 12% αποτεφρώθηκε και το 79% κατέληξε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον, περιορίζοντας την ανακύκλωση πλαστικού στο απογοητευτικό ποσοστό του 9%. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις παραγωγής και διαχείρισης των αποβλήτων, περίπου 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον μέχρι το 2050.

Επειδή, όμως, μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, οι 6,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι των πλαστικών απορριμμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 7,2 τρισεκατομμύρια σακούλες σούπερ-μάρκετ γεμάτες με πλαστικό, οι οποίες – εάν στοιβάζονταν η μία πάνω από την άλλη – θα αρκούσαν για να φτάσουν μέχρι τη Σελήνη και πίσω 5.790 φορές (!). Μάλιστα, εάν κάθε μία από αυτές τις σακούλες περιελάμβανε υλικά αξίας 1 μόνο δολαρίου, πρόκειται για πλαστικό αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πηγαίνει χαμένο. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με μία από τους κριτές, την καθηγήτρια Στατιστικής Λίμπερτι Βίτερτ, είναι αρκετά για να αγοράσει κανείς την Apple, την Amazon, την Google, τη Microsoft, τη Walmart, την Exxon, την GM, την AT & T, την Intel, την Home Depot, την HSBC, την Boeing, την Citigroup, την Anheuser-Busch, όλες τις ομάδες αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, όλες τις ομάδες μπέιζμπολ της MLB και όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της αγγλικής Premier League. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση πλαστικού έχει σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από την αυξημένη προβολή του προβλήματος και των αρνητικών του επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα από μελέτες, αλλά και ντοκιμαντέρ και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τα λοιπά επικρατέστερα για την πρωτιά στατιστικά στοιχεία ήταν τα εξής:
• 9,5%: Αυτή είναι η μείωση της παγκόσμιας «απόλυτης φτώχειας» από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008.
• 64.946: Πρόκειται για τα κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2017.
• 40%: Αυτό είναι το ποσοστό των ανδρών στη Ρωσία που δεν ζουν για να δουν τα 65α τους γενέθλια, αριθμός που ήρθε στο φως έπειτα από την ανακοίνωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών από τα 60 στα 65 έτη.
• 1,3 δις δολάρια: Η μείωση της αξίας της εταιρεία της Snapchat έπειτα από το tweet της Kylie Jenner «Είναι κι άλλοι που δεν ανοίγουν πια το Snapchat;».

Πηγή άρθρου: Maxmag.gr

 

  10 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣ