Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
Υλικά
Για τη ζύμη
8 τεμάχια
Για τη γέμιση
200 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι (10 γρ.) ξερή
600 γρ. αλεύρι σκληρό
80 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
αλάτι
400 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
400 γρ. μοσχαρίσια χωριάτικα λουκάνικα σε λεπτές φέτες
100 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
Η συνταγή για αυθεντικό πεϊνιρλί με αρωματικό βούτυρο κατά προτίμηση αιγοπρόβειο, αρκετή ποσότητα από μαστιχωτό κασέρι ΠΟΠ και ροδέλες από χωριάτικο λουκάνικο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να αφρίσει το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Βήμα 2
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40΄ μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βήμα 3
Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα, πάχους περίπου 1/2 εκ. και διαστάσεων 12x15 εκ. Διπλώνουμε τις στενές άκρες της ζύμης προς τα μέσα, σχηματίζοντας μια «βαρκούλα» με στρογγυλεμένες άκρες.
Βήμα 4
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια, δημιουργώντας συνολικά 8 πεϊνιρλί. Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε δυο βουτυρωμένες λαμαρίνες και τις γεμίζουμε με το τριμμένο κασέρι και τα φετάκια λουκάνικου. Σε ένα μικρό μπολ «δουλεύουμε» το βούτυρο με ένα πιρούνι μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα πεϊνιρλί γύρω-γύρω με το βούτυρο (κρατάμε λίγο για μετά το ψήσιμο).
Βήμα 5
Ψήνουμε τα πεϊνιρλί στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30΄-35΄ μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλί από τον φούρνο τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά και σερβίρουμε αμέσως.
Βήμα 6
Συνταγές: Γιώργος Δημητρακόπουλος - Styling: Κατερίνα Λυκουρέσση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο