Aυτη είναι η πρόταση για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στη Μαδρίτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναγκαιότητα συντονισμού κυβερνήσεων και κρατικών φορέων με την τουριστική βιομηχανία για την ασφαλή και αποτελεσματική επάνοδο στην ταξιδιωτική μετακίνηση.
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στη Μαδρίτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναγκαιότητα συντονισμού κυβερνήσεων και κρατικών φορέων με την τουριστική βιομηχανία για την ασφαλή και αποτελεσματική επάνοδο στην ταξιδιωτική μετακίνηση.
Υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της τεχνικής ομάδας της Επιτροπής, της οποίας τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2021, ο υπουργός επεσήμανε ότι η πρόταση για την ελεύθερη ταξιδιωτική μετακίνηση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τον εμβολιασμό, τη διαλειτουργικότητα δεδομένων και τα γρήγορα τεστ αντιγόνων.
«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ωστόσο, οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή προϋπόθεση για τα ταξίδια».
Η πρόταση Μητσοτάκη
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, προέβη σε παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης κοινών κανόνων για τον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τις προϋποθέσεις και τις ενδεχόμενες χρήσεις του.
Επίσης ο Χ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις θέσεις διαφόρων χωρών, υγειονομικών οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αλλά και της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες εστιάζουν στη διαλειτουργικότητα δεδομένων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται δράσεις, όπως η διενέργεια τεστ, τα εμβόλια, η ταυτοποίηση ταξιδιώτη και η διασταύρωση των στοιχείων του με επαληθεύσιμο, ασφαλή τρόπο. Όπως δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Τουρισμού «το άνοιγμα των συνόρων και της τουριστικής κίνησης θα πρέπει να γίνει με όρους σεβασμού στην ιδιωτικότητα κάθε ταξιδιώτη».
Διαβουλεύσεις
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην πρόταση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης, η Κομισιόν πρόκειται να δείξει, σύμφωνα με το Politico.eu, μία «ντροπαλή υπεράσπιση της πρότασης».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε πως «η ιδέα είναι προσεκτικά διατυπωμένη και έχει γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν».
«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλόλητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά» αναφέρει ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».
Οι επιφυλακτικοί
Όπως σημειώνει το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.
«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».
Την ίδια ώρα, στον αντίποδα, υποστηρίζεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα αντίμετρο στα lockdown αφού από την μία θα απελευθέρωνε τις μετακινήσεις των εμβολιασμένων και την ίδια ώρα θα επέτρεπε στις χώρες, λόγω της αύξησης των εμβολιασμένων να κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως σημειώνει στο politico.eu ότι η Κομισιόν θα καλέσει τις χώρες να συζητήσουν επισταμένως για το ζήτημα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν αναμένεται να δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε παγκόσμιο επίπεδο».
Δείτε επίσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Έως τις 17:00 είχαν ψηφίσει 53.000
- Πράσα: 34 συνταγές με τα γλυκά, «χωριάτικα» κρεμμύδια
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι θα καταβάλει και σε ποιους
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη