
Αν νιώθεις ότι κάτι λείπει από τη ζωή σου και η ευτυχία σου δεν είναι στα καλύτερά της, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες βαθιές αλλαγές. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να αναζητά και να διεκδικεί τη δική του εκδοχή της ευτυχίας, όσο διαφορετική κι αν είναι. Ποιες, όμως είναι οι βασικές πηγές ευτυχίας του ανθρώπου;
Για κάποιους, ευτυχία σημαίνει οικογενειακή γαλήνη, για άλλους επαγγελματική καταξίωση, ή μια ζωή κοντά στη φύση. Άλλοι βρίσκουν χαρά στο να ζουν στο εξωτερικό με τον άνθρωπό τους ή στο να δημιουργήσουν κάτι δικό τους από το μηδέν. Ο ορισμός της ευτυχίας, λοιπόν, μπορεί να είναι κοινός, αλλά η διαδρομή προς αυτήν είναι απολύτως προσωπική.
Αυτές είναι οι 3 μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας του ανθρώπου
Η επιστήμη έρχεται να προσθέσει τη δική της οπτική. Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του St. Louis δείχνει πως οι άνθρωποι που περιβάλλονται από αξιόπιστους συνεργάτες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, είναι πιο αποδοτικοί και πετυχαίνουν περισσότερα. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να προαχθούν και να νιώθουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους, σε σύγκριση με όσους εργάζονται σε τοξικές συνθήκες.
Η μελέτη συνεχίζει αποκαλύπτοντας και μια σύνδεση ανάμεσα στα οικονομικά και την προσωπική ζωή. Άτομα με υψηλότερα εισοδήματα παντρεύονται πιο συχνά και έχουν μικρότερες πιθανότητες να χωρίσουν. Οι οικονομικές διαφωνίες, που κατά μέσο όρο προκαλούν δεκάδες συγκρούσεις το χρόνο στα ζευγάρια, επηρεάζουν βαθιά την ψυχική ισορροπία και την ποιότητα των σχέσεων. Παρότι τα έξοδα των παντρεμένων είναι συνήθως αυξημένα, δηλώνουν ότι απολαμβάνουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα.
Τέλος, μια σημαντική παράμετρος που συνδέεται με την ευτυχία είναι το επαγγελματικό πλαίσιο. Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται υπό το καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, με περιορισμένη ελευθερία και δυνατότητες πρωτοβουλιών. Όσο και αν προσπαθούν, δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την πορεία τους. Και ενώ μια αύξηση μπορεί να έρθει, η ανταμοιβή σπάνια αντανακλά την πραγματική αξία της προσφοράς τους.
Από την άλλη, και στον χώρο του τουρισμού παρατηρείται μια νέα δυναμική. Ταξιδιώτες που επιλέγουν πιο ήπιες θερμοκρασίες, αντί για την καρδιά του καλοκαιριού, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του υπερτουρισμού. Όπως λέει και ο Σάουθαμ, αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε τουριστικούς προορισμούς – όπως η Ίμπιζα ή τα ελληνικά νησιά – να λειτουργούν πιο ισορροπημένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να εξαντλούνται μέσα σε τέσσερις μήνες. Έτσι, θα υπάρξει μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, λιγότερη πίεση στις υποδομές και – τελικά – μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Ο ήλιος, όπως επισημαίνει, δεν είναι πια το μοναδικό ζητούμενο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις