Τι ζητάει η αγροτιά της Κρήτης από τον νέο υπουργό Μάκη Βορίδη
Τη στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα με άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση τα αγροτικά στελέχη της Κρήτης, που κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση για βαριά φορολογία, την οποία θα πρέπει η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανακαθορίσει, μειώνοντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τους φορολογικούς συντελεστές.
Για εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, ο οποίος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους συνδικαλιστές, λέγοντας πως δεν έχει αυταπάτες και δε βάζει συγκεκριμένα μέτρα, αφού δεν περιμένει πολιτική υπέρ των αγροτοκτηνοτρόφων, αν οι ίδιοι δε βρεθούν στον δρόμο του αγώνα!
Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης καλεί τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και συνολικότερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινάει το 2021, με μεταβατικό στάδιο το 2020.
«Σε αυτή την περίοδο μπορεί να αναδείξει νέα συλλογικά σχήματα. Μπορεί να δώσει κίνητρα στους νέους να ξαναγυρίσουν στον πρωτογενή τομέα. Και μπορεί να δώσει αναπτυξιακά κίνητρα στα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, ώστε και οι νέοι άνθρωποι, οι άνεργοι, να μπορέσουν να γυρίσουν στον αγροτικό τομέα και να έχουν μια επαγγελματική ασφάλεια»...
Για τα άλλα θέματα για τα οποία ο Μύρων Χιλετζάκης ζητάει άμεσα μέτρα στήριξης μάς λέει τα εξής: «Να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Επίσης, μέτρα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο. Ζητάμε μείωση της φορολογίας», και ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για βελτίωση και αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, αναφερόμαστε στην αμπελουργία και πολύ περισσότερο στο ελαιόλαδο, που είναι στα αζήτητα σήμερα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εθνικό προϊόν»...
«Φορολογικό-ασφαλιστικό»
«Ήμουν αυτός που ηγήθηκε στην Κρήτη σε αγώνες των αγροτών για την ανατροπή μέτρων που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Αυτό παραμένει και το σημαντικότερο κομμάτι στο οποίο εμείς θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Κι αυτό διότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι δύο φορολογίες συγχρόνως. Άρα λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι να απαλλάξει άμεσα τους αγρότες από αυτές τις φορολογίες όσο πιο σύντομα γίνεται. Δηλαδή, με λίγα λόγια, αυτός ο οποίος παράγει να μη διώκεται. Οι επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν πρέπει να φορολογούνται μεν, αλλά να υπάρχει και κίνητρο προκειμένου να υπάρχει παραγωγικότητα. Και αυτό αφορά κάθε επιχείρηση και φυσικά αφορά και τις αγροτικές επιχειρήσεις».
Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ανέφερε: «Εμείς ποτέ δεν κάναμε λαϊκισμό. Ό,τι διεκδικούσαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τους μεγάλους αγώνες που κάναμε τότε, συνεχίζουμε και σήμερα να τα διεκδικούμε. Και βέβαια μεταξύ αυτών είναι έργα υποδομών για να θωρακιστούμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, και φυσικά τα θέματα είναι πολλά»...
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή μελέτη για την αναμπέλωση στην Κρήτη, που εδώ και χρόνια παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναξιοποίητη. Και τέλος, πολύ σημαντικό είναι να ληφθούν μέτρα για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στο ελαιόλαδο.
«Η αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι μείζον ζήτημα»
Ο αγροτοκτηνοτρόφος, τυροκόμος και μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης, από την πλευρά του, είπε ότι «το πρώτο ζήτημα που θα θέλαμε να δει με ιδιαίτερη προσοχή η νέα κυβέρνηση είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ. Οι αγρότες έχουν άγνοια. Δεν ξέρουν καν τι έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και νομίζω ότι πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών, ώστε σε καμία περίπτωση να μη χαθούν χρήματα σε αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο και με αυτές τις καταστάσεις που ζούμε, καθώς οι επιδοτήσεις είναι εισόδημα για τους παραγωγούς».
Εξάλλου, βάζει και ως ένα δεύτερο διαχρονικό ζήτημα την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να υπάρξει όφελος για τους ίδιους τους καταναλωτές από τη μείωση των τιμών σε μια σειρά παραδοσιακών, εκλεκτών προϊόντων.
Παράλληλα, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης ζητάει την ενεργοποίηση των νόμων για τον έλεγχο των εισαγόμενων προϊόντων.
«Και σε ό,τι αφορά το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρέατος στη χώρα μας, είναι τεράστιο. Δαπανούμε τεράστιο συνάλλαγμα για να φέρουμε κρέας, επειδή οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν καταστρέψει την παραγωγή. Να εφαρμοστούν, λοιπόν, οι νόμοι. Η αγορά είναι ελεύθερη. Και ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει τι αγοράζει. Να μη “βαφτίζονται” ξένα προϊόντα από άλλες χώρες - ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες - σαν ντόπια και να εξαπατάται ο καταναλωτής».
«Δείτε τη φόρμα 6»
Τη μεγάλη αδικία με τη “φόρμα 6”, που εξαιτίας αυτής χάθηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επιδοτήσεις από ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά τις δικαιούνταν, βάζει από την πλευρά του ως πρώτο ζήτημα προς τη νέα κυβέρνηση ο αγρότης Γιώργος Στειακάκης.
«Ο πρωτογενής τομέας πάει από το κακό στο χειρότερο. Το λάδι έχει εκφυλιστεί εντελώς. Έχει πέσει η τιμή παραγωγού στα 2,20 ευρώ και στα 2,30 ευρώ το κιλό. Ήδη οι παραγωγοί σταμάτησαν να ψεκάζουν για τον δάκο με αυτές τις τιμές. Και σας μιλάω ως παραγωγός που παράγει 10 τόνους λάδι».
Και συνεχίζει στέλνοντας το μήνυμα: «Είμαστε από τους λίγους κλάδους που θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα και σοβαρά μέτρα στήριξης. Και παρ’ όλα αυτά, δε μας έχει βοηθήσει καμία μα καμία κυβέρνηση»...
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Στειακάκης καλεί την κυβέρνηση να βρει επιστήμονες και να ξεκινήσει όσο γίνεται γρηγορότερα μια νέα αναμπέλωση στην Κρήτη: «Να βοηθήσουν τον κόσμο. Να ανοίξει η αγροτική σχολή στη Μεσαρά. Και να χρηματοδοτήσουν μια σωστή αναμπέλωση».
«Εμείς δεν περιμένουμε τίποτα»
«Εμείς τα έχουμε αναδείξει και είμαι σίγουρος ότι και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της προηγούμενης», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.
«Η αγροτιά πρέπει να λάβει υπόψη της ότι έρχονται δύσκολες μέρες. Και οι αγώνες θα πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο, γιατί δε σταματάει η πολιτική που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Φαίνεται καθαρά ότι και η σημερινή κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιο πιστά και πιο γρήγορα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έρχονται μέρες αγωνιστικές. Έρχονται μέρες διεκδίκησης. Και καλούμε κι έναν κόσμο της αγροτιάς που παραπλανήθηκε και τους ψήφισε να έρθει μαζί μας σε ένα κίνημα αγωνιστικού προσανατολισμού».
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Ο αγροτικός τομέας που στενάζει και η κρίσιμη επιλογή στην Περιφέρεια
- Ανησυχία και υπόμνημα των παραγωγών Κρήτης για τις δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
- Αγρότες: Η επίσκεψη του Υπουργού στη Μεσαρα και οι δεσμέυσεις για πληρωμές
- Συνεδριάζει το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτών
- Άμεσες λύσεις για να σωθεί η χρονιά και τα προϊόντα τους, ζητούν οι αγρότες της Κρήτης