Aυτά ανακοινώνει σήμερα ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

  12 September, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Aυτά ανακοινώνει σήμερα ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα είναι στοχευμένες και ορισμένου χρονικού ορίζοντα αναμένεται εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 19:00 και θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, αλλά και στην επέκταση κάποιων από τα υφιστάμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακούφιση των νοικοκυριών, στην προστασία της απασχόλησης και στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός –όπως είχε προαναγγείλει και από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες ημέρες- αναμένεται να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις, ενώ στο πακέτο των μέτρων ενδέχεται να περιλαμβάνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Τα μέτρα ελάφρυνσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει προκρίνει για το 2021 τα εξής μέτρα:

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.

-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.

-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.

 

  12 September, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ