Ευθείες βολές κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον λάθος χειρισμό των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου εξαπέλυσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της Κρήτη TV με τη Νικολέτα Σφακιανάκη λέγοντας ότι εκείνος ευθύνεται για το «μπάχαλο» που επικράτησε αν και η ημερομηνία καταβολής ήταν εξ αρχής φιξ αλλά οι πληροφορίες τα ήθελαν νωρίτερα για χάριν εντυπωσιασμού προφανώς!
Ο κ. Αυγενάκης παραδέχτηκε ότι όσοι δεν έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορέσουν να δουν τα χρήματά τους στα ΑΤΜ από τη β’ δόση της ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο 30% σε δυο εργάσιμες δηλαδή είχε στις 27 είτε στις 28 του μήνα με πιθανότερη τη δεύτερη ημερομηνία.
“Παραίτηση εδώ και τώρα”
Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης ανέφερε για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μπάχαλο των επιδοτήσεων: «Η ημερομηνία είχε δοθεί εξ αρχής για την καταβολή των επιδοτήσεων. Ωστόσο σε κάποιες τράπεζες θα κάνουν δύο μέρες εργάσιμες να εμφανιστούν» είπε και συνέχισε: «Δεν έγιναν σωστά οι καταβολές των επιδοτήσεων. Ήταν ένα πρόβλημα που το είχαμε εντοπίσει όταν κάναμε και τις συναντήσεις. Είχα πει την αλήθεια. Όσο παραμένει πρόεδρος ο Βαγγέλης Σημανδράκος στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα υπάρχει πρόβλημα. Είχαν στρέψει σε λάθος κατεύθυνση τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το Δ.Σ. Παραιτήθηκαν όλοι εκτός από εκείνον. Γιατί δεν παραιτήθηκε; Για να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Το αίτημα για παραίτησή του εδώ και τώρα παραμένει. Δεν έχω διάθεση να τον προστατέψω. Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και συνέπειας. Αμέσως με την αποχώρησή του ξεκινάμε να χτίζουμε ένα σύστημα σωστό «κουμπωμένο» με τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα λειτουργεί με συνέπεια, διαφάνεια και διασταύρωσης πληροφοριών των δικαιούχων και θα κλείσουμε υποθέσεις που στέκουν από το 2015 με περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη» είπε ο κ. Αυγενάκης.
«Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε σε απειλές και εκβιασμούς αλλά και στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που βγήκε σε διαβούλευση χθες και συμπεριλαμβάνονται και τα σχέδια βόσκησης τα οποία επιστρέφουν στην κεντρική διοίκηση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν είμαστε υποχείρια κανενός και δεν είμαστε να γονατίσουμε σε συμφέροντα , απειλές και εκβιασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης στην εκπομπή Κρήτη TV μιλώντας για τις ιδιωτικές συνεργαζόμενες εταιρείες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λειτουργήσει με κανόνες και κάποιοι μπορεί να ξεβολευτούν και «όσοι λάμβαναν επιδοτήσεις ανεξέλεγκτα θα μουρμουρίσουν» είπε ο κ. Αυγενάκης συμπληρώνοντας γιατί αυτά θα τελειώσουν! «Δεν μπορώ να τον διώξω γιατί μπήκε με ΑΣΕΠ αλλά να παραιτηθεί γιατί δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Τώρα μιλάμε για ζωτικής φύσεως προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που διαχειρίζεται 2,8 δις. Ευρώ τον χρόνο».
Υπενθυμίζεται ότι στους λογαριασμούς 572.444 δικαιούχων πιστώνονται συνολικά 685.053.809,62 ευρώ, τα οποία αφορούν την εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης, την αναδιενεμητική ενίσχυση, τους νέους γεωργούς και την εξισωτική αποζημίωση.
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στους λογαριασμούς 572.444 δικαιούχοι θα πιστωθούν συνολικά 265.742.402,66 ευρώ για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Επίσης, 161.967.087,95 ευρώ θα κατανεμηθούν στους λογαριασμούς 338.887 δικαιούχων της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Τέλος, 49.239 δικαιούχοι νέοι γεωργοί (young) θα πληρωθούν 23.314.053,78, ενώ όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε 405.073 δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης θα καταβληθούν 234.030.265,23 ευρώ.
Τρεις στόχοι
Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι το ΥΠΑΑΤ επί των ημερών του που είναι και ο πρώτος Κρητικός Υπουργός δίνει έμφαση α) στο νερό, β) στον ΕΛΓΑ και γ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όπως ανέφερε αυτά τα προβλήματα θα λυθούν ενώ τόνισε για τις επιδοτήσεις ακόμη ότι θα χρειαστεί και αναθεώρηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αυξηθεί το ποσό της άμεσης ενίσχυσης προς τους δικαιούχους και αυτό θα πράξει.
Τα βοσκοτόπια
Για τα βοσκοτόπια ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: «Για τα σχέδια βόσκησης γίνεται συζήτηση από το 2011 όμως δεν το κάναμε και έχουμε πρόστιμο από την Ε.Ε. Τα βοσκοτόπια περιέρχονται στην Κεντρική Διοίκηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που βγήκε σε διαβούλευση στις 22 Δεκεμβρίου».
Δείτε επίσης
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
- YΠΑΑΤ: Παράταση των μέτρων για την ευλογιά των προβάτων