Αυγενάκης: Φτιάχνουν hotspot στην καρδιά του Ηρακλείου

  17 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Αυγενάκης: Φτιάχνουν hotspot στην καρδιά του Ηρακλείου

Για ανικανότητα στην διαχείριση του προσφυγικού–μεταναστευτικού εγκαλεί την κυβέρνηση ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πολίτες της Κρήτης.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, σε 2  κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς Π. Σκουρλέτη, Ι. Μουζάλα και Ν. Τόσκα, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» στους πολίτες του Ηρακλείου καθώς δημιουργεί στην καρδιά της πόλης hotspot προσφύγων, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί μετακίνηση αστυνομικών από την Περιφέρεια Κρήτης στο Hotspot της Λέρου.

Αναλυτικά οι δύο ερωτήσεις Αυγενάκη

1. Εμπαιγμός της Κυβέρνησης για τους πολίτες του Ηρακλείου: στην καρδιά της πόλης η δημιουργία hot-spot προσφύγων;

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο, το οποίο χρήζει προσεγμένης, ουσιαστικής και καλά σχεδιασμένης αντιμετώπισης. Έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.    

Δυστυχώς, το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που φέρει συγκεκριμένη υπογραφή και σφραγίδα. Το χάος, το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, αφού οι ροές προσφύγων και μεταναστών το 2015 αυξήθηκαν 20 φορές σε σχέση με το 2014 και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ομολογουμένως, σήμερα, είναι αναγκαίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το βάρος να επιμεριστεί σε όλη την Ελλάδα. Το χάος αυτό συνεχίστηκε με την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί κοινοτικά κονδύλια και την ανάθεση σε διάφορες ΜΚΟ του έργου της διαχείρισης και της φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών. Αποτέλεσμα αυτής της «πολιτικής» οι εικόνες με σκηνές προσφύγων θαμμένες κάτω από το χιόνι,  εικόνες που μας διασύρουν διεθνώς και καταρρίπτουν το μύθο της … ανθρωπιστικής ευαισθησίας της αριστερής διακυβέρνησης.

Κι ενώ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα και εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι αρμόδιοι υπουργοί, αντί οργανωμένου σχεδίου, εκτοξεύουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δομείται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό Υπουργός κ. Μουζάλας πραγματοποιεί συσκέψεις με επιλεκτικούς συνομιλητές αποκλείοντας από το τραπέζι του διαλόγου εμπλεκόμενους φορείς και την αντιπολίτευση. Παράλληλα, επαινεί το υπουργείο του για το έργο που έχει κάνει, όμως η πραγματικότητα και οι εικόνες τον διαψεύδουν. Κι  ενώ, ακούμε από τον περσινό Γενάρη τα μελλοντικά σχέδια της Κυβέρνησης για τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου των καταυλισμών, ακόμη δεν έχουμε δει συγκεκριμένο επίσημο σχέδιο ή πρόταση.

Ειδικότερα, για τη φιλοξενία προσφύγων στο Ηράκλειο το αλαλούμ των ανακοινώσεων με υπογραφή κ. Μουζάλα και των διαρροών καλά κρατεί. Κατά την περσινή (Ιανουάριος 2016) του αιφνίδια επίσκεψη στο Ηράκλειο συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με επιλεκτικούς συνομιλητές, και ουδέποτε υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Ακολούθησαν έντονες φημολογίες για τοποθέτηση 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε δομές φιλοξενίας ανά Δήμο στην Κρήτη. Η προ μηνών -εν κρυπτώ- επιστολή του (7.9.2016), σε συνέχεια της «κρυφής» επίσκεψής του στο Ηράκλειο, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το χάος, την αναποτελεσματικότητα και την ελαφρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των τοπικών Βουλευτών της σε ότι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η τότε «πρόταση» εγκατέλειπε το σενάριο της λειτουργίας δομών φιλοξενίας στο νησί, και προέκρινε τη «διασπορά» των 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλο το νησί.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν σε διαρροή από το Υπουργείο, το σενάριο άλλαξε πάλι και αναφέρεται στη δημιουργία hot spot προσφύγων στο παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Αναρωτιέται κανείς εάν αφορά σε «σχεδιασμό» του Υπουργείου ή σε συνέχεια του αλαλούμ και της ανικανότητας! Ο κ. Μουζάλας, ως ενορχηστρωτής της ανοργανωσιάς και της μιζέριας, αντί να λύσει το πρόβλημα, εξακολουθεί να μοιράζει υποσχέσεις και να δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.   

Ο κ. Μουζάλας «...αλλάζει» συχνά-πυκνά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες- μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στο Ηράκλειο το επόμενο διάστημα, εξακολουθώντας να αγνοεί τους πολίτες του Ηρακλείου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, ιδιαίτερα του τουρισμού.

Προκλητική και η σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών του Ηρακλείου. Μάλλον, θεωρούν  ότι εξελέγησαν από τους πολίτες του Ηρακλείου για να εκπροσωπούν τη μιζέρια, την ανοργανωσιά, την αυθαιρεσία και την παρακμή του κ. Μουζάλα  και της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύει ότι στερείται σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού–μεταναστευτικού προβλήματος και, καταφανώς, επιδεικνύει πλήρη αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει ένα πράγματι μεγαλειώδες αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, τέτοιες επιπόλαιες και πρόχειρες τοποθετήσεις προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και στρώνουν το δρόμο με ροδοπέταλα σε ακραίες θέσεις και ρατσιστικές απόψεις.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Υπάρχει σχέδιο μεταφοράς προσφύγων – μεταναστών στο παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου;

Για ποιο λόγο ο κ. Μουζάλας δεν ανακοινώνει επίσημα και δημόσια το «σχέδιο» του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Για ποιο λόγο κάνει κρυφές και επιλεκτικές συναντήσεις στην Κρήτη και αφήνει να υπάρχουν διαρροές;

Πότε θα ενημερωθεί επίσημα ο Κρητικός λαός για το «σχεδιασμό» όσον αφορά το Ηράκλειο και την Κρήτη;

Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου σας για την αποτελεσματική λειτουργία των δομών φιλοξενίας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;

2. Μετακίνηση αστυνομικών από την Περιφέρεια Κρήτης στο Hotspot της Λέρου

Αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η Αστυνομική δύναμη του νησιού, καθώς αστυνομικοί αποστέλλονται κατά δεκάδες σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στη Λέρο, με στόχο την φύλαξη και περιφρούρηση Hotspot μεταναστών και προσφύγων αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για το Δημόσιο. Δεκάδες αστυφύλακες και αξιωματικοί από ολόκληρη την Κρήτη, έχουν μετακινηθεί στη Λέρο, ήδη από τις 15 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους και άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας με στόχο να προσφέρουν φύλαξη, γραμματειακές υπηρεσίες καταγραφής προσφύγων και λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης.

Σύμφωνα δε, με τον τοπικό Τύπο την πρώτη αυτή ομάδα θα αντικαταστήσει δεύτερη και πάλι με προσωπικό από την Κρήτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ενημέρωση ή χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η διαδικασία αυτή. Και όλα αυτά σε μια Περιφέρεια που ήδη παρουσιάζει ελλείψεις σε δυναμικό με ενώσεις αστυνομικών να ζητούν περισσότερες μεταθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού. Επίσης, η μετακίνηση των αστυνομικών επηρεάζει τη συνολικότερη παραγωγή έργου και στην περίπτωση επιχειρησιακών αναγκών θα πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους που μένουν πίσω, κάτι που αλλάζει τον γενικότερο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα κάλυψης αυτών.

Παράλληλα, δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κρήτη, επίσης, αποτελεί είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Με τις ανάγκες για αστυνόμευση να γιγαντώνονται κάθε καλοκαίρι εξαιτίας τόσο των προσφυγικών ροών, όσο και του τουρισμού.

Πέραν όμως, του ζητήματος της κάλυψης των αναγκών του νησιού σε αστυνόμευση, η μετακίνηση των αστυνομικών που πραγματοποιείται από διάφορες Περιφέρειες της χώρας στις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια για κάθε Έλληνα φορολογούμενο.

Το Δημόσιο και κατά συνέπεια οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οφείλουν να καλύψουν έξοδα που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και αφορούν σε εισιτήρια μετακίνησης, έξοδα διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες της Λέρου, μετακίνηση των αστυνομικών οχημάτων, συν το κόστος ημερήσιας αποζημίωσης. Φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έξοδα διαβίωσης των αστυνομικών τα οποία επιβαρύνουν τους ίδιους σε μια συγκυρία που ήδη έχουν υποστεί διαδοχικές μισθολογικές μειώσεις.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των αστυνομικών που μεταφέρονται εκτός Κρήτης; Γνωρίζετε τη συνολική δύναμη του νησιού και τα υπάρχοντα κενά σε οργανικές θέσεις;

Έως πότε θα αποστέλλονται αστυνομικοί από την Κρήτη στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την μεταφορά αστυνομικών σε άλλες περιφέρειες;  

Τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όταν οι ανάγκες για αστυνόμευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες;

Ποιο είναι το ποσό επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου από τις μεταφορές αυτές;

 

  17 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ