
Η τακτική κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις μεταξύ ηλικιωμένων ενηλίκων, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας παρακολούθησαν περισσότερους από 8.700 ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω. Όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν από ένα έως έξι αυγά την εβδομάδα παρουσίασαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αυγά δύο φορές το μήνα ή λιγότερο.
Παρουσίασαν επίσης 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιαγγειακά νοσήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρουν οι ερευνητές.
Πώς μας ωφελούν τα αυγά;
Τα αυγά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ακόρεστα λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες (E, D, A και K), χολίνη και πολλά μέταλλα, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καθώς πιστεύουν ότι έτσι αυξάνεται η χοληστερόλη στο αίμα. Ως εκ τούτου, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε περαιτέρω έρευνες σε άτομα με κλινικά διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη, που ονομάζεται δυσλιπιδαιμία.
«Οι συμμετέχοντες με δυσλιπιδαιμία που κατανάλωναν αυγά εβδομαδιαίως φάνηκαν να έχουν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συμμετέχοντες που κατανάλωναν αυγά σπάνια ή ποτέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε αυτή την ομάδα μελέτης, η παρουσία δυσλιπιδαιμίας ίσως δεν επηρεάζει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση αυγών», σημειώνουν οι ερευνητές.
Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη τα έχει «αθωώσει», επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα ενδεχομένως να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιαγγειακά νοσήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας» καταλήγουν οι ερευνητές.
Απολαυστικές συνταγές με πρωταγωνιστή τα αυγά
Πρωινό burrito με αυγό και αβοκάντο: Ιδανικό για πρωινό ή brunch που θα σας κρατήσει.
Αυγά scrambled με ντοματίνια και βασιλικό: Θέλετε να απογειώσετε την ομελέτα σας; Απλώς προσθέστε λίγο βασιλικό.
Σπιτικές τηγανίτες με αυγά και μπανάνες: Λαχταριστές τηγανίτες για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας με θρεπτικά συστατικά.
Σάντουιτς με αυγό ποσέ και κατίκι: Φρυγανισμένο σάντουιτς με αβγά ποσέ και κατίκι, ιδανική πρόταση για brunch.
Τάρτα με αυγά και αρακά: Μπορείτε να εμπλουτίσετε το τραπέζι σας με μια ξεχωριστή τάρτα που θα εντυπωσιάσει και τους πιο αυστηρούς.
Αυγά με miso και σουσάμι: Ιδανικό σνακ με χαμηλές θερμίδες. Δοκιμάστε τα σε σαλάτα, για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα ή ως ορεκτικό.